Kommentar

Ikke la deg skremme av robotene!

Når vi hører om roboter ser vi kanskje for oss en Robocop-lignende maskin, en uttrykksløs metallfigur eller et plastikkhode med altfor store øyne. Robot-bildene som skapes i hodene våre er ofte litt skumle – ja, til og med skremmende.
Robot
Morten Stang-Medhus Morten Stang-Medhus Product Manager i Canon Norge

Se nå for deg en robot som ikke kan ses med det blotte øyet. En robot som bor inni datamaskinen din og gjør de kjedeligste oppgavene dine på jobben.

Ikke så skummelt lenger, eller hva?

Softwareroboter gjør gjentagende oppgaver vi mennesker synes er kjedelige. Det være seg føring av reiseregninger, behandling av søknader, innhenting av riktig informasjon, oppslag i ulike kilder, produksjon av dokumenter basert på maler og så videre. Ikke akkurat favorittoppgavene dine på jobben, vil jeg tro.

Og ikke bare gjør softwarerobotene de kjedeligste oppgavene dine. De gjør aldri feil, de tar aldri ovale helger og de har ikke inneklemte feriedager eller planleggingsdager i barnehagen.

Vent nå litt, tenker du kanskje, kommer softwarerobotene til å ta over jobbene våre?

De fleste av oss har sammensatte og varierte arbeidsdager, bestående av en lang rekke ulike oppgaver. Oppgavene varierer i volum, hvor ofte vi gjør en oppgave, grad av tilpasning, hvor likt eller ulikt vi utfører oppgavene og grad av regelstyring eller individuelle valg med mer.

De oppgavene vi utfører ofte, og som har tydelige regler, er gode kandidater for softwareroboter, mens de oppgavene som krever vurdering, kreativitet og tilpassede løsninger fortsatt er best utført av mennesker.

Kort fortalt, blir vi ikke arbeidsledige eller erstattet av robotene. Snarere tvert imot, så sitter vi igjen med de mest interessante oppgavene. Mer selvstendighet. Mindre kjedelig – og færre gjentakelser.

En økonomifunksjon kan sette ut inn- og utgående fakturahåndtering til en robot. En salgsfunksjon kan sette ut kontraktsoppfølging og dobbeltføring av kundeinformasjon i ulike systemer til en robot. En HR-funksjon kan sette ut en lang rekke rutiner ved nyansettelser til en robot.

Listen er lang, og for alle medfører den frigjort tid til å fokusere på oppgaver som er mer verdifulle og ikke minst mer givende.

For 100 år siden, da Abraham Maslow vokste opp i New York, hadde man begynt å få bukt med ett av datidens største problemer – hesteavføring i gatene. I tiden rett før var motstanden til motoriserte kjøretøy så stor at det i perioder ble ulovlig med salg av bensin til private biler. Altså - motstand til innovasjon og endring er med andre ord ikke noe nytt.

Med hjelp fra softwarerobotene sitter vi igjen med en arbeidshverdag blottet for gjentagende og kjedelige oppgaver. En hverdag hvor vi får bruk for våre personlige styrker, kreativitet, kunnskap og strategisk tenking. Det kan bli virkeligheten. I alle fall er potensialet stort til å kunne fått realisert det. Teknologien er der – for lengst.

En dag kommer vi kanskje til å takke robotene for at de har gitt oss muligheten til å nå øverste trinn av Maslows behovspyramide, nemlig selvrealisering.

Disse robotene er ikke så farlige som de kan se ut til å være i ditt eget hode. De vil kunne gjøre arbeidsdagen din langt mer spennende. Er vi smarte og villige til å ta de i bruk i større grad enn i dag, så skal vi bare klappe dem inn til arbeidsmiljøet vårt.

For nå kommer robotene. Ønsk dem velkommen!

Publisert i Finansavisen januar 2022. Les den originale artikkelen her.

Kontakt oss

Ønsker du mer informasjon om våre produkter og løsninger?