Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF er en sensorbasert autofokusteknologi med fasesøk som gir jevn fokus med høy ytelse som følger motivet i filmer, og rask autofokus ved fotografering av stillbilder i sanntidsvisning.

Det er en unik teknologi utviklet av Canon, perfekt for å lage profesjonelle fokuseffekter og holde et motiv som beveger seg mot brukeren, i skarp fokus samtidig som du opprettholder en uklar bakgrunn – en spesiell egenskap for EOS-filmer.

Takket være denne banebrytende nyskapningen har det aldri vært enklere å holde et motiv i fokus.

Hvorfor ble Dual Pixel CMOS AF utviklet?

Med muligheten til å fremheve et motiv med en begrenset dybdeskarphet følger et behov for å holde kontroll over fokus hvis motivet beveger seg eller fokuspunktet endres. Dual Pixel CMOS AF ble utviklet slik at fokuskontroll under filmopptak blir enklere og jevnere, noe som motbeviser oppfatningen om at filmmodusen til digitale speilreflekskameraer bare kan brukes av profesjonelle. I tillegg ble Dual Pixel CMOS AF utviklet for å gjøre opptak i sanntidsvisning enklere, med resultater som er mer like resultatene med bruk av søker.

Slik fungerer det

Alle effektive piksler på overflaten av CMOS-bildesensoren består av to separate fotodioder som leses separat for autofokus med fasegjenkjenning og sammen for avbildning. Dual Pixel CMOS AF er mulig over 80 prosent av høyden og bredden til bilderammen og er svært nøyaktig uten at det går ut over bildekvaliteten.

I motsetning til andre metoder for sensorbasert autofokus, som fordeler enten autofokus- eller bildebehandlingsfunksjoner til bestemte piksler på sensoren, kan piksler på en sensor med Dual Pixel CMOS AF brukes som bildepiksler og AF-fasesøkpiksler. Resultatet er at ingen ekstra bildebehandling er nødvendig rundt piksler dedikert til AF, noe som sikrer både rask fokus og maksimal bildekvalitet for stillbilder og filmopptak.

For å utføre fasesøk på bildeplanet leses venstre og høyre fotodioder uavhengig, og de resulterende parallaksebildene brukes til å beregne faseforskjell.

Ved hjelp av denne AF-teknikken for faseforskjell kan fokusposisjonen til objektivet beregnes.


Til sammenligning ser den mer konvensjonelt brukte kontrast-AF-metoden etter fokusposisjon mens du flytter objektivet frem og tilbake, slik at AF-hastigheten blir tregere og mindre jevn.

Med sporing av ansikter og gjenstander følger Movie Servo AF et motiv som det beveger seg, eller når du komponerer et bilde. Eventuelt kan du bare velge ulike fokusområder ganske enkelt ved å trykke på berøringsskjermen ved opptak.

Ved lansering er Dual Pixel CMOS AF kompatibel med 103 EF-objektiver, inkludert EF og EF-S, fast brennvidde, vidvinkel og telefoto-objektiver. Systemet markerer en betydelig forbedring i autofokusytelse med langt høyere AF-hastigheter.


Gå gjennom listen for Dual Pixel CMOS AF – EF-objektivkompatibilitet