Den beinknusende sporten Calcio Storico (historisk fotball) er også kjent som Calcio Fiorentino. Den spilles kun i Firenze i juni måned, av fire lag som representerer byens fire kvartaler.

Spillet stammer fra 1400-tallet og ble opprinnelig spilt av aristokrater, samt av paven ved noen anledninger . Volden i spillet er typisk for denne voldsomme epoken. Familierivaler i middelalderens Firenze (hjembyen til den beryktede Medici-familien), eksploderte ofte i det rene kaos.

Dagens moderne versjon – to semifinaler etterfulgt av en finale – spilles på den sanddekkede piazza (åpen plass) foran middelalderkirken Santa Croce.

Reglene er enkle. I 50 minutter etter at en kanon avfyres, forsøker to lag med 27 spillere å få en ball over et 1,2 meter høyt gjerde i en av banens ender for å score et mål (caccia). Bommer de, får det andre laget en halv caccia.

Spillerne kan bruke begge hender og føtter til å flytte ballen, og kan stoppe motspillerne med brytergrep – eller med nesten alle knep de kommer på. Det er alltid en del blod. Spillerne blir sinte. Allikevel beholdes en viss grad av verdighet og respekt.

Vinnerlaget løfter ingen diger sølvpokal, men får i stedet en premieku.

Calcio Storico er bare en av de forbløffende, rørende og magiske mulighetene som verden gir deg hvis du er villig til å utforske litt mer, runde et annet hjørne, gå til venstre der du vanligvis går til høyre. Canon inviterer deg til å oppdage og fotografere dem med stillbilder eller video. Come and see.