Bak objektivet: Helen Bartlett

Hvordan du kan bygge en karriere på lidenskap for fotografering

Familieportrettfotograf, Helen Bartlett

fra helenbartlett.co.uk

Helen Bartlett begynte å fotografere barn som tenåring i barnehagen i Sør-London der hennes mor jobbet. Hun start sin profesjonelle karriere i 2003, og nå er hun en av Storbritannias fremste og mest anerkjente familieportrettfotografer. Svart-hvitt-bildene hennes bruker lyset fra omgivelsene og uttrykker følelsesspekteret i familielivet. Vi møtte henne for å lære mer om utfordringene ved å bygge en karriere på lidenskapen hennes for fotografering.

Når var første gang du ble interessert i fotografering?

Faren min var en ivrig fotograf da jeg vokste opp, så vi hadde et mørkerom hjemme. Både brødrene mine og jeg hadde manuelle kameraer. Vi tok mange bilder med svart-hvitt-film, og fremkalte og skrev ut våre egne bilder. På den tiden drev mor barnehage hjemmefra i ukedagene. I tenårene begynte jeg å ta bilder av barna i barnehagen og selge bildene til foreldrene for å tjene lommepenger. Dette fortsatte jeg med da jeg studerte, siden jeg alltid ville bli fotograf. Jeg trodde imidlertid at det bare var en drøm, og at jeg kom til å ende opp med å jobbe med noe annet.

Barn som lager mat, fotografert av Helen Bartlett

Hvordan ble det til en karriere?

Etter at jeg hadde prøvd meg i noen andre jobber, men fortsatt ville bli fotograf, lånte storebroren min meg litt penger til å starte et barnefotograferingsfirma, og alt så ut til å skje på rett tidspunkt. Digital fotografering var i ferd med å bli rimeligere, så jeg kjøpte et Canon EOS 10D og en datamaskin, og bodde hos foreldrene mine mens jeg etablerte firmaet.

Jente på en huske, fotografert av Helen Bartlett

Hva slags utfordringer hadde du?

Jeg hadde de samme utfordringene i starten som jeg har nå. Den viktigste utfordringen er å skaffe kunder. Du kan ta verdens flotteste bilder, men det er fortsatt vanskelig å finne kunder hvis ingen vet at du finnes. I begynnelsen er det også viktig å huske på at det krever tid og erfaring å lære å jobbe med barn. Jeg husker at jeg tok bilder av fire små gutter i en sokkelleilighet på en regnværsdag. Da tenkte jeg at denne jobben ville bli en interessant og morsom utfordring. Jo lengre du jobber med barn, jo bedre lærer du teknikker for å få det beste ut av dem. Du lærer også hvordan du kan bidra til at alle har det gøy mens dere tar bildene.

Hvilke tips har du til dem som ønsker å bli profesjonelle fotografer?

En ting som er viktig å huske, er at fotografering er et yrke få blir rike av. Det er hardt arbeid, så før noen sier opp jobben, vil jeg gjerne at de skal huske på at ingenting skjer over natten.

Lær så mye du kan. Internett er en utmerket ressurs til å se etter praktisk hjelp og lære teknikker, men det aller viktigste er å øve seg. Det er fordi ingenting er bedre enn å ta bilder. Det er lurt å øve deg ved å ta bilder av familie og venner før du begynner å ta betalte oppdrag. Jo flere bilder du tar, jo flere triks lærer du, og jo mer får du utviklet stilen din.

Jente på lekeplass, fotografert av Helen Bartlett

Hva slags utstyr bruker du nå?

Jeg bruker vanligvis to Canon EOS-1DX-kameraer fordi de er solide og passer i alle situasjoner. Barn beveger seg raskt, og det må du være i stand til å fange inn. Du kan heller ikke vite hva du kan bli utsatt for når du leker morsomme leker med entusiastiske smårollinger, for eksempel sand, vann, leker og en endeløs liste av andre ting.

Jeg tar ofte bilder med primærobjektiver. Når jeg tar bilder utendørs, har jeg vanligvis med meg objektivene Canon EF 35mm f/1.4L II USM og Canon EF 85mm f/1.2L. Innendørs bruker jeg objektivene Canon EF 35mm f/1.4L II USM og Canon EF 50mm f/1.2L USMM. Hvis jeg skal ta bilder av barn under ett år, tar jeg vanligvis også med meg et makroobjektiv.

Hvis noen av kundene mine vil ta bilder av barna deres, foreslår jeg vanligvis at de begynner med et rimelig Canon primærobjektiv, f.eks. EF 50mm f/1.8 STM. De er fantastiske! De passer utmerket til å lære om blenderåpningen og lukkerhastigheter. De slipper også inn mye lys, så de passer godt til å ta bilder av barn innendørs.

Hva har vært høydepunktene så langt i karrieren?

Noe av arbeidet mitt har blitt publisert i det prestisjefylte, kinesiske bladet Photo World, og jeg avholdt nylig et foredrag hos Apple Store i London. Det jeg er mest stolt av, er når kunder ber meg om å komme tilbake og ta bilder av familiene i oppveksten.

Jente som hopper salto på sofa, fotografert av Helen Bartlett

Se Helens tips til å fotografere vakre familieportretter, eller se mer av arbeidet hennes på helenbartlett.co.uk

Alle bilder © Helen Bartlett