Bak objektivet: Richard Walch, Canon Ambassadør

Richard Walch, tysk fotograf og Canon Ambassadør, begynte karrieren sin for over 25 år siden med å fotografere ski- og snøbrettkjøring. Han spesialiserer seg nå på dramatiske actionbilder av snø- og vannsport. Han er alltid på farten og nysgjerrig på hva ny teknologi kan tilby, og hvordan han kan bruke den i fotograferingen og filmingen sin.

Richard reiste nylig til sørlige Argentina for å ta stillbilder for den nyeste Come and See-historien vår, snørekjøring. Vi møtte opp med ham for å snakke om utfordringene ved å fotografere raske bevegelser fra et helikopter.

Richard Walch forbereder seg på å fotografere

Hva var det som gjorde at du ble interessert i fotografering?

"Da jeg var 16 år, var jeg interessert i to ting – å fotografere og å kjøre snøbrett. Jeg innså at jeg ikke var god nok til å bli en profesjonell, sponset snøbrettkjører, så jeg bestemte meg for å ta med kameraet opp på fjellet og fotografere den nye sporten i stedet. I rundt ti år var jeg helt oppslukt av sporten og jaktet det beste føret verden over sammen med andre snøbrettinteresserte. Jeg fulgte hjertet mitt og gjorde naturlig nok dette til karrieren min."

Mountains of Patagonia fotografert av Richard Walch

Hva liker du best med å jobbe utendørs?

"Jeg elsker alt ved å være ute. Jeg elsker den kalde, skarpe luften, fotturene og det øyeblikket du når en fjelltopp. Det er så ekte, og det er det jeg liker så godt å fotografere. Jeg fotograferer ofte tidlig om morgenen eller sent om kvelden for å få best mulig lys. Av og til ender jeg opp med å tilbringe hele natten på fjellet.

Da jeg fotograferte snøbrettkjøring og seiling, kom jeg også i kontakt med andre som deler samme interesse som meg. Vi står opp klokken fem om morgenen med to felles mål – å komme hjem i god behold med noen blinkskudd i bagasjen."

Patagonian river fotografert av Richard Walch

Hvilke utfordringer byr fotografering av raske bevegelser på?

"Naturen og idrettsutøvere venter ikke på at du skal få tatt et bilde, så du må være veldig organisert og alltid beredt. Når du fotograferer idrettsutøvere, må du samarbeide med dem. Du må snakke til dem, foreslå hva som vil føre til et perfekt bilde, og deretter forteller dem hvordan de kan utføre det. Når du har lært deg hvordan du fotograferer ski- eller snøbrettkjørere, har du knekket koden."

Da vi var i Argentina, tok du bilder fra et helikopter. Hvor vanskelig var det?

"Jeg ville bli kjent med terrenget dagen før jeg skulle fotografere snørekjøringen. Et helikopter er for en fotograf det ultimate verktøyet for å forstå geografien og ta vakre bilder. Du må imidlertid bevege deg ut av helikopteret for å få de beste bildene. Hvis du gjør det, må du bruke en klatresele for å sikre deg. Det er selvfølgelig skummelt, men trikset mitt er å forberede meg fullt ut før avgang og deretter bare fokusere på bildene. Du får ikke tid til å spørre deg selv om hva du driver med, og hvor du befinner deg – det er for sent uansett! Du har bestemt deg for å fly, så gjør det beste ut av det, og stol på piloten. Hvis det ikke føles riktig, tar du ikke av."

Richard Walch fotograferer fra helikopteret

Mountains of Patagonia fotografert av Richard Walch

Var det noe av det mest risikable du har gjort i karrieren din?

"(Ler) Nei!

Faktisk var det å fotografere stillbildene av snørekjøringen noe av det mest risikable jeg har gjort. Jeg lå oppå en snøscooter som kjørte 45 km/t. Avstanden mellom meg og hesten var kortere enn 2 m, og jeg lå parallelt med magen dens. Jeg tenkte for meg selv ‘hva om hesten krasjer i snøscooteren eller jeg i den?’, men jeg tvang meg selv til å slappe av og heller konsentrere meg om å fange opp dette fantastiske øyeblikket. Jeg har aldri før følt en så kraftig og positiv energi fra et dyr, til tross for den mulige faren. Etterpå var jeg så gira fordi jeg kom i mål."

Richard Walch fotograferer snørekjøring fra en snøscooter

Hvordan hjelper tilkoblingen for Canon-produkter deg i jobben din?

"Som fotograf må du alltid vise andre hva du driver med. Noen deler bilder fra telefonen, men det egner seg ikke for det jeg fotograferer. I bransjen min vil jeg kunne fotografere og dele bildene mine med en gang. Jeg har et PowerShot G7 X, som er utrolig praktisk når jeg er på tur og vil dele noen personlige bilder. Jeg kan koble det til Canon-appen på smarttelefonen med ett trykk. Etterpå er behandling og deling bare et par klikk unna."

Richard Walch med EOS M3 i Patagonia

Hva er planen din videre?

"Vel, vente på ny snø og gjøre det hele en gang til! Kanskje enda en helikoptertur til Alaska i april hvis julenissen fortsatt tar imot ønsker."

Se mer av Richard Walchs arbeid her.