berlin header

Byguide – Berlin

Berlin

En byguide fra et unikt perspektiv

Som en del av Canons pågående kampanje Come and See har vi introdusert denne serien med byguider for å inspirere til å se verden fra et nytt perspektiv.

Byer er smekkfulle av fascinerende historier, slående vakre scener og skjulte skatter. Alt som kreves for å finne dem, er å vite hvor du skal se. For at du skal få inspirasjon til å se bedre etter, har vi laget disse eksklusive byguidene i samarbeid med lokale fotografer. Ved å fotografere uvanlige steder fra uventede vinkler kan bildene dine kaste et helt nytt lys over byer som Madrid, Milano, Paris, London, Amsterdam og Berlin.

Møt Nina – din guide til Berlin

Nina Hüpen-Bestendonk er en grafisk designer med base i Berlin. På bloggen hennes, Smaracuja, deler hun av entusiasmen sin for reiser, fotografi og design. Nina inspireres av de enkle tingene i livet, som for eksempel interessante objekter og bygninger. Hun forteller at blikket hennes dras til steder der stygt møter pent.

Berlin sett gjennom Ninas øyne

Nina inspireres av mange ting, fra enkle design til interessante bygninger. Hun tar oss med til seks unike steder og forteller om hva det er ved dem som tiltrekker henne og inspirerer henne kreativt. Vi gir deg også noen nyttige tips som kan hjelpe deg til å ta bedre bilder, i tillegg til en nedlastbar PDF som inneholder et kart som viser vei fra det ene stedet til det neste.

Natur-Park Schöneberger Südgelände, Prellerweg, 12157 Berlin-Schöneberg

Første stopp er en av Berlins gamle jernbanegårder. Der finner vi stedets eneste tog. Et imponerende, svart lokomotiv konstruert i 1940 av Deutsche Reichsbahn.

Det gamle damplokomotivet beskyttes og omsluttes av en paraply av bjørketrær, og har vært et landemerke siden anlegget ble stengt i 1952.

– Denne tidligere jernbanegården er en fantastisk lekeplass for dem som elsker urbane landskap, sier Nina. – Det er fantastisk å se naturen så vill og mektig, og å flakke rundt i det fri og utforske livets mange sider – fra natur til kunst.

Dette er et flott sted å fotografere detaljer. Vårt tips er å fokusere på togets arkitektoniske linjer og eksperimentere med dybdeskarphet for å forlenge perspektivene. Et kreativt utgangspunkt kan være å huke deg ned og knipse bilder av plantelivet.

Du kan også utforske de omliggende parkområdene med metallskulpturer, graffitimalte murer, uventede tunneler og vakkert planteliv. Her finnes også en spesiell utsiktsplattform som gir et unikt perspektiv for fotografering av parken.

TWOONE Street Art, Klosterstrasse 62, 10179 Berlin-Mitte

Neste stopp er Berlins finans- og ambassadestrøk, Mitte. I dette området kan du se de majestetiske og overraskende arbeidene til den japanske gateartisten TWOONE. Hiroyasu Tsuri, eller TWOONE, er bosatt i Berlin, og kunsten er hans måte å uttrykke følelser og entusiasme på. TWOONEs veggmaleri Beast Scape omfatter enorme hjortehoder – et skøyeraktig, dramatisk og fargerikt stykke kunst.

– Klosterstrasse kombinerer illustrasjonskunst med kantete arkitektur, noe som gir spektakulært kontrasterende fotografier, sier Nina. – De blå rørene som står foran bygningen, er fylt med Koi-karper og er berømte blant urbane fotografer i Berlin.

Graffiti har den kreative evnen til å gjøre konvensjonelle bylandskapsfotografier vennligere, og er fantastiske motiver. Vårt tips er å eksperimentere med ulike objektiver. Vidvinkelobjektiver sørger for at objektets kontekst kommer med i bildet, mens faste objektiver med lengre brennvidder kan brukes til å fremheve detaljer og teksturer.

The High-Deck – Siedlung, Sonnenallee 323, 12057

Vi slår følge med Nina til Sonnenallee. Denne gigantiske boligblokken ble bygget i 1975 i Vest-Berlin, og huser over 6000 beboere. Bygningen er malt i lynende blått og gult, og den skarpe og grafiske arkitekturen er en lekeplass for urban fotokunst i utkanten av byen.

– Et av mine favorittmotiver er gamle betongbygninger som denne, sier Nina. – De inneholder så mange interessante former og vinkler, og er for meg et perfekt eksempel på det jeg kaller styggpen arkitektur.

Vårt råd når det gjelder å ta bilder av denne typen bygninger, er å ikke være så nøye med å få hele bygningen med i bildet. Velg i stedet ut en detalj, fokuser for eksempel på de labyrintaktige broene for å skape fantasivekkende bilder som er fulle av karakter.

The Old Smithy, Richardplatz 28, 12055 Berlin-Neukölln

Vi reiser deretter tilbake i tid til et vakkert 1600-tallshus i Böhmisk stil i sentrum av Richardplatz. Det er her man finner The Old Smithy – den gamle smien – omgitt av villaer i Art Deco-stil og en tradisjonell kirke.

– Den gamle smien er fylt til randen av fascinerende historier og vakre merkverdigheter – fra arbeidsmetodene til verktøyene som brukes der, til omsorgsfull forming og reparasjon. – Dette er detaljer jeg elsker å fotografere og verne om, sier Nina.

Et godt tips for å omgå problemene med lavt lysnivå, er å bruke høyere ISO-verdi eller lengre lukkertid. Prøv å unngå bruk av blits hvis mulig, siden det vil føre til bleke bilder, der stedets karakter ikke kommer til sin rett.

Café Botanicos hemmelige hage, Richardstraße 100, 12043 Berlin-Neukölln

Neste stopp er en sjarmerende liten kafé, der det skjuler seg en hemmelig oase, Café Botanicos hemmelige hage. Her finnes over 200 ulike plantetyper som alle vokser om hverandre. Mye av kaféens meny er basert på herlighetene fra denne hageflekken.

– Dette er grunnen til at jeg elsker Berlin så høyt, sier Nina med dempet stemme. – En stille oase midt i en stor, bråkete by – aldeles uventet og spektakulær på en diskré måte.

Hvis du bruker speilreflekskamera, vil et makroobjektiv hjelpe deg til å zoome inn på detaljene – alt fra bier som ivrig bestøver blomster, til vakre sommerfugler som skjuler seg blant det grønne løvet.

Klunkerkranich takhage, Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin-Neukölln

Klunkerkranich takhage i Neukölln befinner seg derimot på toppen av et kjøpesenter, og gir et unikt 360-graders perspektiv over Berlin. Hageguruene, som alle er frivillige, elsker å fortelle om dette urbane takhageprosjektet mens de nipper til en forfriskende cocktail i hyttebaren på taket, og solen går ned bak dem.

– Her liker jeg å eksperimentere med det fantastiske lyset fra solnedgangen og bruke ulike teknikker for å vise byens konturer mot himmelen i all sin skjønnhet, sier Nina. – Og den ekstra bonusen levende musikk gir mens jeg knipser bilder, er alltid veldig inspirerende

Vårt tips for fotografering fra tak er å bruke et vidvinkelobjektiv, slik at du får bilder av dette altomfattende perspektivet. Legg til et stativ, så er du sikret at bildene blir knivskarpe

Alle stedene Nina har fortalt om i denne artikkelen, er avmerket på kartet i den nedlastbare PDF-filen nedenfor. Husk å holde øynene åpne og se deg omkring mens du går fra ett sted til det neste, for som alle andre byer er Berlin full av flotte motiver.