N1 header

Side om side: Canon-kameraer kontra smarttelefonkameraer

I løpet av bildetakingen av bysurfere i München spurte vi en ivrig hobbyfotograf om å hjelpe oss med å sammenligne bilder tatt med de nyeste Canon-kameraene, og bilder tatt med ledende smarttelefonkameraer, Apple iPhone 6S og Samsung S7. Sjekk ut resultatet nedenfor.

For å sørge for at utfordringen var rettferdig, ble hvert av bildene tatt med kun minutters mellomrom, med samme lysforhold, med manuelle innstillinger og med stativ (som vist under). Vi benyttet en rekke av Canons nyeste forbrukerkameraer i denne sammenligningen.

kamera- og smarttelefonstativ

Å zoome inn

Her ser du fordelene med PowerShot G3 Xs optiske zoom i forhold til smarttelefonenes utprøvde digitale zoom. Når du klyper for å zoome inn på et kamera med digital zoom (som på begge de testede smarttelefonene), beskjærer du simpelthen det som er foran deg. Dette kan resultere i manglende detaljinnhold og uklarhet. Det kan være du ikke kan se motivet klart, og bildet har ikke klart å fange scenen slik du ønsker å huske den.

Som du ser fra bildet tatt med PowerShot G3 X, sørger et objektiv med optisk zoom for større detaljinnhold, mer klarhet og skarpere bilder sammenlignet med den digitale zoomen til smarttelefonene.

Zoome inn – Canon PowerShot G3 X

Canon PowerShot G3 X

Zoome inn – Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S

Zoome inn – Canon PowerShot G3 X

Canon PowerShot G3 X

Zoome inn – Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Fotografere i lite lys

Smarttelefonkameraene vi testet, slet med å produsere tilfredsstillende kvalitet under dårlige lysforhold. Det er fordi bildesensorene (delen som responderer til lys for å lage et bilde) ikke er i like god stand til å håndtere dårlige lysforhold som sensorene i Canons avanserte kompaktkameraer, speilløse systemkameraer og speilrefleks-modeller. Smarttelefonkameraene vi testet, hadde heller ingen kontroll over ISO-innstillingene (graden av kameraets lysfølsomhet for tilgjengelig lys), noe som gjorde bildene mørke.

Bildene vi har satt side om side, viser hvordan en større sensor og evnen til å håndtere en høyere ISO-innstilling setter PowerShot G7 X Mark II i stand til å produsere et førsteklasses bilde med presise farger, skarpere detaljer og synlig lysere resultat.

Lite lys – Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Lite lys – Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S

Lite lys – Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Lite lys – Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Å fange raske bevegelser i lite lys

I denne sammenligningen ser du tydelig hvordan en bevegelse er fryst med skarphet i bildet tatt med PowerShot G7 X Mark II, mens bildene fra de testede smarttelefonene ikke er like skarpe og mangler farge. Under forhold med lite lys justerer Canon-kameraene lukkerhastigheten, ISO-innstillingen og andre innstillinger for å sørge for klare, levende og detaljrike bilder som du får lyst til å skrive ut og dele med andre.

Hensikten med dette bildet var å fryse elvens og surferens bevegelser. Smarttelefonkameraene vi testet, var ikke i stand til å oppnå rask nok lukkerhastighet eller respondere på lyset i stor nok grad for å produsere et bilde med tilfredsstillende skarphet.

Raske bevegelser – Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Raske bevegelser – Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S

Raske bevegelser – Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Raske bevegelser – Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Å ta portretter

En av fordelene med å bruke et kamera med en stor sensor, som EOS 80D brukt her, er muligheten til å skape dybdeskarphet (delen av bildet som befinner seg i bakgrunnen av hovedmotivet). I bildet tatt med EOS 80D, ser vi at bakgrunnen har en flott uklarhet, noe som gjør at hovedmotivet «hopper» ut av bildet. Bildet som er tatt med et smarttelefonkamera, virker mattere og mørkere i skyggeområdene. Det skyldes at smarttelefonen ikke klarer å håndtere kontrastene i lyset like godt som EOS 80D-kameraet. Smarttelefonkameraet fokuserer på hele bildet, slik at bakgrunnen er like mye en del av bildet som personen er. Bildet tatt med EOS 80D-kameraet, ble tatt med zoomobjektivet festet til kameraet. Det sørger for et mer flatterende perspektiv og mer naturlige ansiktstrekk. Linsene til smarttelefonkameraene vi testet, er mer vid, noe som er med på å strekke ut ansiktstrekkene. Å bruke en linse som er mer vid på denne måten, betyr at du må være mye nærmere motivet for at portrettet skal bli bra. Med speilreflekskamera og et zoomobjektiv kan du være lengre unna motivet. Begge bildene ble tatt uten blits og med naturlig lys. Speilrefleks-bildet har også en dypere, mer presis og mer balansert fargegjengivelse.

Portrett – Canon EOS 80D

Canon EOS 80D

Portrett – Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S

Portrett – Canon EOS 80D

Canon EOS 80D

Portrett – Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Sammenligning av resultatene

Resultatene viser at Canon-kameraene har jevnt over mye bedre ytelse enn smarttelefonkameraene vi testet. Canon-kameraene produserte bilder som var mer detaljrike og bedre belyst under gitte forhold.

Føler du deg inspirert til å forbedre dine bilder som du deler med venner og følgere? Sjekk ut de nyeste kameraene våre og finn det som passer deg.

Prøv vår kameravelger

Utforsk vår interaktive bysurferopplevelse her.