Playing Scale header

Fem måter å endre perspektiv på når du tar bilder

Lek med størrelser og utsnitt i bildene er en flott øvelse for kreativiteten din og virkningen bildene dine får. Gøy er det også. Les videre for å lære hvordan du kan lede seerens øyne ved hjelp av bilder med tvunget perspektiv eller tilt-og-shift-teknikker (med objektiver og etterbehandlingsprogrammer), og se hvordan du kan ta bilder av objekter der du får dem til å se mindre ut enn i virkeligheten. Som med all fotografering, eksperimentere med størrelser og utsnitt, handler om å nye vise ditt unike perspektiv på verden og ta flotte bilder. Come and see.

1. Skap miniatyrverdener med tilt-og-shift-teknikker

Et tilt-og-shift-bilde får øyet til å oppfatte motivet i bildet som en miniatyr Du kan kjøpe tilt-og-shift-objektiver til speilreflekskameraer, og gjenskape effekten ved å bruke miniatyreffektfunksjonen på utvalgte speilrefleks- og kompaktkameraer fra Canon ved hjelp av etterbehandlingsprogrammer. Hvis du vil komponere et tilt-og-shift-bilde av byen du bor i, kan du se etter et motiv uten en travel bakgrunn, og ta bildet ovenfra for å skape den ønskede effekten av at man ser ned på en miniatyrby.

Highley Station av Matthew Hancox

Matthew Hancox, Highley Station


2. Eksperimenter med makrofotografering

Makrobilder fanger ekstreme detaljer ved å forstørre dem. De gjør at du kan ta ekstreme nærbilder, og får ofte motivene til å se større ut enn i virkeligheten. Denne teknikken brukes ofte for å vise forstørrede naturbilder, men kan også dokumentere detaljerte mønstre i bygater, ansikter eller alt annet du vil ta nærbilder av. Denne effekten er ikke lett å oppnå med et smarttelefonkamera. Du får de beste resultatene ved å bruke et speilreflekskamera med makroobjektiv, eller et godt kompaktkamera med makroinnstilling.

Color Macro av Andrews Nieto Porras

Andrews Nieto Porras, Color Macro


3. Ha det gøy med tvunget perspektiv

Et fotografisk triks kalt tvunget perspektiv leker med oppfattelsesevnen vår og skaper optiske illusjoner for å få objekter til å se større eller mindre ut eller se ut som om de er lenger unna. Hvis du plasserer personer, steder eller objekter møysommelig i bildet, kan du skape spennende effekter eller morsomme bilder. Du har kanskje tatt et bilde av en venn som holder kveldssolen mellom fingertuppene, og nå kan du forsøke å bruke fantasien for å finne andre morsomme, tvungne perspektiver du kan dele.

Balloons av Christina Mossaad

Christina Mossaad, Balloons

Hold on the Sun av Photophilde

Photophilde, Hold on the Sun


4. Vis dybdeskarphet

En av de store forskjellene mellom bilder som er tatt med smarttelefon, og bilder som er tatt med et mer allsidig speilreflekskamera eller kompaktkamera, er hvordan de to kameraene fokuserer og kontrollerer dybdeskarphet. Et speilreflekskamera gjør det relativt enkelt å fokusere skarpt på et motiv mot en vakker, uskarp bakgrunn eller forgrunn, helt enkelt ved å endre blenderåpningens innstilling eller zoome inn. Du kan bruke dybdeskarphet til å lage et uttrykk på bildene, hvor du viser hvor lite noe kan virke i større omgivelser.

Almost Ready av Jens Schott Knudsen

Jens Schott Knudsen, Almost Ready


5. Bytt ut et ansikt med et vinylplateomslag

Dette er bare for gøy. Hvis du, et familiemedlem eller en venn har en stabel med vinylplater hjemme, kan du forsøke å bytte noens ansikt med et ansikt fra et albumomslag. Bildet kan fungere godt hvis du forsøker å finne samsvar i fargene og motivene på albumomslaget og bakgrunnen i bildet. Du kan forsøke samme metode med et blad, et maleri i ansiktsstørrelse eller et annet bilde. Det viktigste er at størrelsen på albumomslaget samsvarer med resten av bildet, slik at ansiktet og kroppen ser proporsjonale ut. Hvis ikke blir det ingen optisk illusjon.

Sleeve Face av Mauren Veras

Mauren Veras, Sleeve Face

Vinyl Head av Mosieur

Môsieur J, Vinyl Head

Del bildene som leker med størrelser

Hvis du har tatt et morsomt bilde med tvunget perspektiv, et vakkert makrobilde eller et sprøtt bilde av omslag som ansikt, kan du gjerne laste det opp til galleriet vårt. Der kan du dele, vise og like bilder sammen med andre Canon-fans og delta i de nyeste bildeutfordringene våre