burano-italia-estelle-moreau.jpg

Historien om bølgen

Det er midnatt og du er midt i en by – klar til å surfe!

Man får en rar følelse første gang man ser Eisbach-elven i München. Gjennom lydene fra den travle byen hører man plutselig dette utrolig bruset fra vannet, så får du se folkene som ser på fra broen, og du blir trukket mot det. Når du kikker over kanten, kan du se surferne.

München har vært elvesurfingens hjem siden Arthur Pauli surfet på Floßlände for første gang i 1972. Man kan surfe flere steder i München, men det er Eisbach (tysk for isstryk) som dalig tiltrekker seg surfere og trollbinder tilskuere fra hele verden. Det er grunnen til at vi er her for å fortelle den nyeste historien i Come and See-serien, om bysurferne.

Denne to kilometer lange elven er en avgreining fra Isar, og den går gjennom Münchens største park, Englischer Garten. Denne evige bølgen ble skapt ved å senke betongblokker på nøyaktige plasseringer på elvebunnen. Surferne bruker også et hjemmelaget system med planker og tau for å forme bølgen. Alex, en av surferne, sier: «Forskjellen på å surfe på sjøen og elven er at sjøen skyver deg fremover, mens elven trekker deg, slik at du må fordele vekten din ulikt på brettet.» Tror du det er farlig? I så fall har du rett. Elven er ikke for nybegynnere. Det var faktisk ulovlig å surfe på Eisbach frem til 2010, og bølgen sto i fare for å bli revet, men lokalsamfunnet kjempet for den og reddet den.

Samfunnet her har knyttet sterke bånd, og man skjønner godt at de som surfer på bølgen, har et sterkt ønske om å beskytte den. Nybegynnere har ikke adgang før de har vist at de er gode nok på en mindre bølge noen hundre meter lenger nede i elven. Karina, en annen surfer, beskriver miljøet slik: «Hvis du er inne, er du inne, men det er veldig vanskelig å bli godtatt.»

Det er fantastisk å se den underforståtte kulturen på Eisbach, surfernes demokratiske, ordensfylte køsystem, den stille, konkurransepregede spenningen som bare brytes når man anerkjenner gode prestasjoner ved å dunke i brettene. Selv om alle er alene ute på bølgen de surfer igjen og igjen, er den limet som binder dem sammen.

Utforsk vår interaktive bysurferopplevelse her.