Your photos, our favourites: Patterns and Textures

Dine bilder, våre favoritter: Høyhastighetsaction

Vi ba deg om å vise oss bilder av høyhastighetsaction – fra dyr som beveger seg med lynets hastighet, til et kort sommerøyeblikk. Her er favorittene våre blant bildene dere har lastet opp til galleriet vårt.

Karuselltur av Sergey Yevstafyev

Karuselltur av Sergey Yevstafyev

"Jeg tok dette bildet mens jeg gikk gjennom den vakre parken i nabolaget mitt i byen Aktobe i Kasakhstan. Det var en ettermiddag med vakkert sommervær – en av disse dagene da det er umulig å sitte hjemme! Jeg la merke til to lystige jenter på karusellen og ønsket å fange dette lykkelige, bekymringsfrie øyeblikket med mitt trofaste Canon EOS 400D og det nyinnkjøpte Canon EF 70–300 L IS USM-objektivet.

Jeg sto overfor et vanskelig valg. Hvordan skulle jeg kunne lukke blenderåpningen og få større dybdeskarphet. Jeg hadde ikke stativ med meg, og solen var i ferd med å gå ned. Det var i skumringstimen – et vakkert tidspunkt å ta bilder, men samtidig utfordrende.

Jeg satte kameraet til opptak i RAW-filformat, slo over til blenderprioritetsmodus med verdien f/10 og justerte brennvidden for å ramme inn bildet. Jeg fokuserte manuelt og ventet på øyeblikket da jentene nærmet seg. Jeg brukte kontinuerlig lukkermodus for å forsikre meg om at jeg fikk et best mulig bilde. Jeg er svært fornøyd med resultatet".

Isfugl fanger fisk av David Watkins

Isfugl fanger fisk av David Watkins

"Bildet ble tatt sør for Birmingham, i nærheten av Droitwich, Worcestershire i Storbritannia. Isfuglene holder til ved en bielv til elven Severn, og jeg var i et godt kamuflert skjul. Det ble tatt på våren i 2016.

Dette bildet krevde rundt ti timer med tålmodig venting, og jeg drøyde tiden med å beundre omgivelsene og ta bilder med forskjellige teknikker. Jeg måtte også vente rundt seks måneder etter å ha gjort forundersøkelser, planlagt og bestilt skjulestedet før dagen kom da jeg kunne fotografere. Ventetiden var verdt denne utrolige muligheten til å få sett disse fuglene sitte vaglet, stupe ned etter fisk og deretter spise fangsten.

Som ivrig hobbyfotograf var jeg fascinert av isfuglene. Fargen, skyheten og hastigheten på bevegelsene deres gjør dem til et perfekt motiv. Jeg hadde sett fuglene under spaserturer, men hadde aldri vært rask nok til å få tatt et bilde.

Etter at jeg ankom skjulestedet klokken 8, så jeg snart en mengde hann- og hunnfugler. De var opptatt med å mate ungene sine og fløy nesten kontinuerlig inn og ut. Jeg hørte den høye kvitringen deres et par sekunder før jeg fikk øye på dem.

I løpet av de første fire timene hadde jeg mange muligheter til å fotografere mens fuglene stupte etter fisk. De er utrolig raske, og jeg hadde vansker med å få til et bra bilde. Det ble mange uskarpe bilder, bilder av halen eller hodet, men jeg hadde intet hell med hele fuglen i fokus!

Jeg tar vanligvis bilder i manuell modus, og denne dagen var intet unntak. Jeg brukte en rask lukkerhastighet på 1/3200 sek og blenderåpning f/10 med ISO på 2000 og fotograferte i kontinuerlig modus. Fuglene var svært aktive på morgenen, og jeg hadde mange muligheter til å øve på forskjellige teknikker og innstillinger for å prøve å få til det ene, unnvikende bildet.

Etter en stund begynte jeg å tenke og planlegge litt mer. Jeg fokuserte på punktet der jeg trodde isfuglene ville lande og komme opp av vannet mens de dykket etter fisk. Dette var en risikofylt strategi, siden jeg ikke ønsket å gå glipp av noe. Det tok ytterligere tre timer før jeg til slutt var så heldig at jeg klarte å få til dette bildet. Jeg ble svært begeistret, men kunne ikke slutte å fotografere i tilfelle jeg gikk glipp av en mulighet til!

Ti timer er lenge å sitte på ett sted, men været var godt. Jeg var heldig og kunne nyte hvert sekund. Jeg er svært heldig som kan bruke slikt utmerket utstyr med et fantastisk objektiv, som jeg kjøpte inn spesielt for denne turen. Totalt sett hadde jeg en meget vellykket dag. Det skapte et bilde som jeg elsker og er veldig glad for å ha tatt».

Jakes focus op de bal av Pieter Bezuijen

Jakes focus op de bal av Pieter Bezuijen

"Hunden på bildet er Jake (en border collie). Da bildet ble tatt, var han bare åtte måneder gammel. Dessverre hadde han nettopp fått diagnosen epilepsi. Han begynte på en medisinkur, men før eventuelle bivirkninger satte inn, ville eierne (mine venner Ingrid og Michiel) få tatt noen fine bilder av ham på et sted hvor fargen (da han er en trefarget border collie) ville komme til sin rett. Vi bestemte oss for å dra til en strand reservert for hunder mellom Domburg og Oostkapelle.

Som alle valper er han full av energi. Etter noen raske portrettbilder kom vi til Jakes favorittaktivitet: løping! Da det fremdeles var tidlig, var stranden nesten tom, og han kunne løpe fritt omkring. Jake var fullstendig oppslukt av ballen straks den var ute av posen. Jeg spurte mine venner om de kunne kaste ballen rett mot meg og så gå raskt til venstre slik at bakgrunnen ville bli renest mulig.

Kameraet mitt (EOS 70D) ble satt til manuell med en høy lukkerhastighet (1/2500 s) for at jeg skulle kunne fryse øyeblikket, og jeg brukte en stor blenderåpning (f/4 som er den største for mitt objektiv) for å fremheve fokus. Under slike lysforhold måtte ISO-verdien bli 400.

Det var en stor utfordring å få Jake i god fokus mens han løp i full fart rett mot meg, selv med kameraets flotte autofokus. Ofte tar jeg noen bilder fra siden og diagonalt, da de er enklere å ta, men ikke på langt nær så imponerende. I slike tilfeller bruker jeg alltid bare ett fokuspunkt og AI servo, slik at jeg får mer kontroll over fokusområdet. Bildet er tatt fra svært lav høyde, like over sanden. Jeg bruker kameraets vribare søker til å komme så lavt som mulig med kameraet. Når man fotograferer hunder, er det viktig å holde en lav vinkel, vanligvis maksimalt på høyde med hundens øyne".

Prøv deg på denne månedens utfordring

Vi vil også se dine bilder og høre hva som inspirerer din fotografering. Gå til galleriet vårt for denne månedens fotoutfordring, ta frem kameraet og del bildene dine med oss.

Send inn bildene dine