hero header

Sider av byen få har sett …

Arkitektur, butikker, gatekunst og mennesker fanger ofte oppmerksomheten på gatenivå. Disse aspektene er det som gir byen liv, men under føttene, utenfor allfarvei og skjult på kartene finner du en fremmed verden du ikke visste eksisterte, som venter på å bli utforsket. En urban jungel full av forfalne, forlatte og skjulte skatter som er glemt, men fulle av liv og interessante historier.

Canon ønsker å inspirere deg til å utforske de urbane elementene i byen din, og har derfor snakket med seks urbex-fotografer fra ulike steder i Europa. De heter Alina Rudya, Holly-Marie Cato, Nicanor Garcia, Ivo Kaijser, Alistair Wheeler og Riccardo Zanutto, og de gir deg råd om hvordan du kan begynne med urban utforskning. Her får du råd om hvordan du kan oppdage steder få har sett før deg, hjelp til å fotografere motivene du finner, fra et unikt perspektiv, samt tips om viktige ting du bør ha med deg når du utforsker.

Urban utforskning handler om kunsten og spenningen ved å lete etter og ta bilder av steder som er skjult bak byens kulisser. For eksempel kan forlatte t-banestasjoner og fabrikker som er ute av drift, være fascinerende steder som viser sider av byen mange ikke kjenner til.

Urbex-trenden har utbredt seg raskt i de siste årene, og det har blitt stadig mer populært blant eventyrere, som nå utforsker urbane landskap i stedet for landsbygda. Fotografi er gnisten som gir liv til urbex, og brukes til å forevige, feire og dele disse skjulte skattene i stedet for at de skal forsvinne uten å bli lagt merke til.

T-banetunnel i Paris

Fotograf: Nicanor García

Populære tips til urbex-fotografer

Før du begynner å utforske på egen hånd, bør du ta deg litt tid til å planlegge hva du vil se. Internett er et flott utgangspunkt for å se etter og oppdage potensielle steder og områder. Du kan også vurdere å spørre venner og andre Instagram-brukere om de vet om gode muligheter for å hente så mye inspirasjon som mulig. Husk å finne riktig adresse og be om adgangstillatelse når du har bestemt deg for hvilke steder du vil dra til.

Når du ankommer et urbex-område, kan du ta deg tid til å kartlegge ruten, slik at du får med deg mest mulig. Se etter detaljer som forteller en historie om stedet. Det kan være alt fra papir på gulvet, skrift på veggene eller gjenstander noen har forlatt der. Det ligger historier bak alle steder. Det er opp til deg å oppdage og fortelle dem.

Og glem ikke å ta med kameraet. Du får lyst til å fotografere alle de utrolige detaljene og dokumentere urbex-reisen din fra det øyeblikk du ankommer, til du drar. Du kan formidle historien gjennom bilder av for eksempel døråpninger, tunneler og spiraltrapper samt små detaljer som graffiti, flassende maling og råtnende møbler som ble forlatt der.

Hva slags utstyr trenger du?

Kamera – Dokumenter urbex-eventyrene fra start til slutt, og fotografer hver detalj fra utforskningen, som du kan dele og ta vare på

Gorillastativ – Mange urbex-steder er ofte forlatte og er dårlig belyste. Derfor er et fleksibelt stativ veldig nyttig for å få skarpe bilder når du fotograferer i små rom

Vannflaske – Når du utforsker, er det fort gjort å bli oppslukt av det du holder på med. Det er viktig å fylle på med væske

Komfortable sko – Bruk lette sko for å være lett på foten når du utforsker, og kjenne underlaget under føttene

Lommelykt – Du kan bruke en liten, men kraftig lykt til å lyse opp motivene og finne frem når du utforsker mørke steder

Hva du bør ta med når du utforsker urbane omgivelser og tar bilder av dem

Reglene for urban utforskning ...

Produktinformasjon

Når du er ute på dine egne eventyr, kan du forsøke de følgende kameraene for å fotografere motiver du har funnet, og beholde og dele bilder samt bruke dem til å inspirere andre:

Føler du deg inspirert? Dele bilder

Hvis teksten over inspirerte deg til å utforske, kan du gjerne gå til galleriet vårt og dele bildene du tar av skjulte steder og dine opplevelser der. La verden se bildene dine, og ta samtidig en titt på og lik bilder fra andre fotoentusiaster. Du kan også delta i den månedlige fotoutfordringen vår.