En av de mest ekstreme vinteridrettene

Snørekjøring var før i tiden en måte å ta seg frem på i avsidesliggende områder, men er nå en av de mest ekstreme konkurranseidrettene som finnes. En person med ski på beina blir dratt fremover av en spesialtrenet hest uten rytter. Deltakerne kommer opp i hastigheter helt opp mot 50 km/t.

Snørekjøring var demonstrasjonsgren i vinter-OL i 1928, og i våre dager blir det avholdt konkurranser i mange land, inkludert USA, Canada, Frankrike og deler av Skandinavia. De fleste løp er mellom 5 og 20 kilometer lange. Hestene er trent opp slik at de forblir rolige i kappløpssituasjoner og til å være komfortable med tømmene og skiløperen bak dem.

Vi ønsket å komme tettere på spenningen og adrenalinkicket snørekjøring utløser, og fulgte derfor 55 år gamle Franco Moro, regjerende verdensmester, fartsfreak og snøjeger, på trening i Argentina. Han har vært hekta på snørekjøring i 31 år, og har vært med på White Turf-arrangementet i St. Moritz i Sveits i over tre tiår. Lidenskapen han har for sporten, viser oss hvordan det er mulig å nyte den kaldeste delen av året utendørs i stedet for å sitte innendørs under varme ulltepper. Come and see.

Bildekunst © Richard Walch. Canon-ambassadør