Caroline’s children eating

FOTOGRAFERING MED BETYDNING

Lensational lærer kvinner over hele verden hvordan de kan bruke fotografering til å dokumentere livene sine, og gjøre historiefortelling til en inntektskilde. Vi møtte grunnlegger Bonnie Chiu for å lære mer om arbeidet som organisasjonen hennes gjør. Vi var ivrige etter å finne ut hva som inspirerte henne til å forandre livene til så mange gjennom fotografering, og å høre om alle de utrolige opplevelsene hun har hatt i løpet av de siste fem årene siden hun startet Lensational.

Hvorfor tror du bilder utgjør så spennende historier?

Et bilde sier mer enn tusen ord. Fotografering er et universelt språk som blir forstått på tvers av kulturer og språk. Et bilde kan dele en historie, vekke følelser og utvide horisonter. Likevel er det mange i utviklingsland som ikke har tilgang til et kamera.


Hvordan kan fotografering bidra til å endre liv?

Et bilde kan få tiden til å stå stille, kommunisere noe, uttrykke noe og generelt fange inn det vi ser på, men også hvordan vi ser på oss selv. Bilder kan krysse både tid og grenser. Et visuelt bilde appellerer til hver og en av oss på ulike måter.

Et unikt bilde kan kaste lys over samfunnsspørsmål, og denne prosessen viser at politikk er personlig. Dette er uten tvil det første skrittet mot endring og forståelse.


Hva var det som inspirerte deg til å gi kameraer til kvinner?

I 2011 møtte jeg fire tyrkiske jenter mens jeg var ute og reiste. Jeg tok bilder, slik alle turister gjør, og lærte dem å ta bilder selv. Det var interessant å se verden gjennom deres øyne. Media fremstiller muslimske jenter på en egen måte, og det var interessant å se saken fra en annen side. Jeg ble oppmerksom på at fotografering er et universelt språk som krysser grenser.

© Francis Kokoroko


Hvordan hjelper du disse kvinnene gjennom Lensational?

Lensational har som mål å nå ut til utstøtte kvinner. Vi følger med på fremgangen til elevene våre og presenterer arbeidet deres foran et globalt publikum. Kvinnene kan dele bilder på bildeplattformen vår på nettet, via utstillinger og gjennom bedriftspartnere, for eksempel Getty Images. Halvparten av inntektene går til kvinnene som lønn for arbeidet, mens den andre halvparten blir investert tilbake i Lensational for å fortsette driften av organisasjonen.

Med få sterke kvinnelige forbilder er det mange unge jenter og kvinner som ikke er klar over hvilke muligheter de har. Med bildene våre gjennom Lensational ønsker vi å endre dette.


Hvor mange kvinner har du jobbet med gjennom Lensational?

Vi har dannet et fellesskap på over 100 frivillige i 25 land, og vi har lært opp 700 kvinner og jenter i 20 land i Asia og Afrika.


© Lucy Tabu


Hvilken fotograf har gitt deg mest inspirasjon?

«A Touch of Pink» (øverst på denne siden). Bildet ble tatt av en klesarbeider ved navn Yasmin Islam Eva i Dhaka, Bangladesh, i 2015. Klesindustrien er den bransjen som gir flest kvinner jobbmuligheter i Bangladesh, og er trolig den eneste jobbmuligheten for kvinner uten utdannelse. 80 % av de ansatte i bransjen er kvinner. Klesarbeidere er imidlertid underbetalte og blir sett ned på av familien og samfunnet. Arbeidsmishandling og industrielle ulykker, for eksempel bygningskollapsen i Savar i 2013, er fortsatt friskt i minne til de som jobber i bransjen. Dette er grunnen til at vi startet prosjektet vårt med å lære opp arbeidere til å fortelle historiene sine. Temaet er veldig personlig for meg, fordi bestemoren min jobbet som klesarbeider i 20 år under svært krevende forhold.

Jeg ble trollbundet av dette bildet på grunn av kontrasten mellom de levende rosene og betongen i Dhaka. Det sendte meg umiddelbart til taket av denne fabrikken, som om jeg var kvinnen som tok bildet. Mennesker har en tendens til å alltid søke etter noe vakkert, og i blant klamrer vi oss fast til små vakre ting for å finne mening.


Hva har du lært om kvinneliv gjennom bildene?

Siden vi jobber med de mest utstøtte kvinnene i verden, er en vanlig oppfatning at livene deres er fulle av fortvilelse og sørgmodighet. Det er ikke tilfelle. Det er dét den ensartede stereotypien som flere tiår med «fattigdomsporno» har fått oss til å tro. Livene deres er fulle av farger og opplevelser, men de har alle et felles tema – styrke.


Hva vil du si for å inspirere noen til å komme seg ut og fortelle historiene sine ved hjelp av bilder?

Jeg startet ideen min om å hjelpe kvinner gjennom fotografering, på kvinnedagen i 2013, i form av en Facebook-side. Jeg var bare 20 år gammel og så ikke for meg at ideen ville få så stor respons over hele verden. Jeg håper at dette gir andre inspirasjon til å fortelle sin historie ved hjelp av fotografering. Du vet aldri hvor stort inntrykk noe kan gi, selv om det føles ubetydelig ut i starten.


Hva er fremtidsvisjonene dine?

I Lensational drømmer vi om en verden der kvinner, ved hjelp av fotografering, kan uttrykke seg fritt, oppfylle ambisjonene sine og bli fremstilt på en verdig måte.


© Alison Joyce


Innholdet i Bonnie Chius veske:

Kameraer:

Canon EOS 600D

Objektiver:

Canon EF-S 18–55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv

Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektivIntervju: Skrevet av Ross Cockrill og John Coomber