Caroline’s children eating

Historier fra hjemmet

Historier fra hjemmet

Hjemmet vårt er for mange av oss, ikke bare det beste stedet å være, men også stedet der vi deler de fineste øyeblikkene med venner og familie og skaper historier vi kommer til å huske resten av livet. Familiefotografen Caroline Holt ønsker å sørge for at disse minnene og historiene aldri blir glemt. Vi snakket med tyskfødte Caroline, som nå bor i Sverige, om hennes egen reise inn i familiefotograferingens verden. Vi ville gjerne høre hvordan hun klarer å fange opp skjønnhet i hverdagen, og hvorfor det å knytte bånd med en familie er viktig for å kunne formidle historiene deres.

Vi liker å tro at hvert bilde forteller en historie. Som fotograf ser du ut til være enig i dette og se deg selv som en historieforteller. Hva betyr dette for deg?

Når jeg tar bilder, vil jeg føle noe og bli minnet på ting jeg har sett eller gjort. Hvert bilde tar meg tilbake til et minne, en følelse eller en situasjon. Bilder er også en fin måte å få frem personligheten til en person på.

Har du alltid vært interessert i fotografering? Og hvordan har du kommet inn i det på et mer profesjonelt nivå?

Jeg var alltid interessert i det, men jeg ble nok mye mer opptatt av det etter at jeg fikk mitt første barn. Mine egne barn var egentlig inspirasjonen.

© Caroline Holt

Var dette en del av grunnen til at du begynte å ta bilder med fokus på hjemmet?

Absolutt. Barna mine var grunnen til at jeg begynte med fotografering. De er min inspirasjon. Jeg begynte å tenke på hva jeg ville at barna mine skulle huske fra barndommen sin, og hvordan jeg kunne bidra til å skape disse minnene.

Når det gjelder det å dokumentere andre familier, var det egentlig en personlig sak som gjorde at jeg ønsket å gjøre det. Da jeg var yngre, var bildene av broren min og meg ikke alltid så gode, eller moren eller faren vår manglet. Så jeg ønsket å gi familier en sjanse til å få alle med i bildene, slik at de får noen flotte bilder som de kan se på når de blir eldre, og ha glede av som en familie. Jeg var også på utkikk etter de små hverdagslige øyeblikkene som vi noen ganger glemmer.

Bildene dine er fantastiske øyeblikksbilder av familielivet. Du fanger opp de små historiene som skjer hver dag i alle hjem. Hvorfor mener du at det er viktig å ta vare på disse øyeblikkene?

Igjen er dette knyttet til min egen historie. Faren min døde da jeg var ganske ung, og jeg har ikke så mange bilder av ham. Så nå tenker jeg at det er viktig å ha disse minnene vi kan se tilbake på. Vi vet aldri hva vil skje.

Vi fokuserer på historier fra hjemmet denne måneden. Hvilke tips har du for personer som ønsker å dokumentere sitt eget familieliv?

Jeg tror det er viktig å samhandle med familien. Finn samlingspunkter, og vær klar til å fange opp øyeblikkene. Historiene vil dukke opp av seg selv. Ikke prøv å endre noe i hjemmet. Når jeg tar bilder av familier, prøver jeg å få dem til å gjøre noe de vanligvis gjør, for eksempel spille spill eller gå tur. Dette er de ekte øyeblikkene jeg ser etter.

Den danske trenden "hygge" sies å representere et øyeblikk eller en følelse, og det handler å sette pris på nuet. Bildene dine bringer nostalgien tilbake. Hva er det med hjemmene våre som gjør dem til så spesielle steder?

Vi tilbringer mye tid i hjemmene våre. Det er et sted for refleksjon. Det er flott å se tilbake på disse øyeblikkene. Jeg mener det alltid er meningsfylt å ta bilder av mennesker i sine egne hjem. Hjem er spesielle steder. De blir "verre" over tid – mer slitte. Selv om vi flytter til en annen by eller et annet hus, er det fint å kunne se tilbake på hvordan ting var før. Det å bevare nåtiden for senere er noe av det jeg er mest opptatt av.

Når du går inn i hjemmet til en familie, har du ingen kontroll over ting som belysning eller bakgrunner og så videre. Hvordan påvirker dette arbeidet ditt?

Jeg liker faktisk den utfordringen. Alle hjem er forskjellige, så alle omgivelser blir også forskjellige. Det er frigjørende. Spesielt i et land som Sverige, der vi har lange perioder med mørke, er det interessant å jobbe på denne måten. Personer som vanligvis ikke tar bilder, har kanskje ikke så mye lys i huset sitt, så det er en utfordring å ikke ha kontroll over dette.

Du har vel heller ingen kontroll over hva personene i familien gjør? Mange mennesker er ikke vant til å bli tatt bilde av. Prøver de noen ganger å være noe de ikke er? Hvor vanskelig er det for folk å slappe av, slik at bildene ikke ser iscenesatt ut?

I begynnelser hender det gjerne at de prøver å være noe de ikke er, men til slutt glemmer de at jeg er der. Jeg gir ingen instruksjoner overhodet. Det er derfor jeg prøver å bruke så mye tid jeg kan med familien, slik at de til slutt nesten tenker at jeg hører hjemme der.

© Caroline Holt

Er det slik at de glemmer at du er der?

Egentlig det motsatte, tenker jeg. Hvis jeg var en flue på veggen, ville det ha vært vanskeligere. Trikset er å bli kjent med personene. Jeg leker med barna. Jeg knytter bånd med menneskene. Etter hvert begynner de å slappe og bli komfortable med meg, og da glemmer de at jeg er der for å ta bilder. Det er derfor det er så viktig å tilbringe mye tid med dem. Det naturlige forholdet mellom familiemedlemmene gjør at personlighetene deres kommer til syne.

På nettstedet ditt har du sagt: "Bildene vil vise deg livet som det er, og du kan bli overrasket over hvor mye glede og kjærlighet de vil vise". Hva av noen av de beste reaksjonene du har fått fra familier?

Noen av de beste reaksjonene kommer fra foreldrene. Mange ganger er de overrasket over at jeg har fanget opp noe de var klar over. En familie sa: "Det er så bra at du fanget opp det, fordi han gjør det hele tiden". Jeg dokumenterer så mange fine øyeblikk. Så mange positive ting som de kan se tilbake på. Men jeg fanger også opp skjønnheten i de hverdagslige vanskelighetene.

© Caroline Holt

Innholdet i Carolines veske:

Kameraer:

Canon EOS 6D

Objektiver:

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Canon EF 85mm f/1.8 USMIntervju: Skrevet av Martin Fleming