NATURFOTOGRAFERING
Slik fotograferer man naturen i byen
Ossi Saarinen forteller hvilke kamerainnstillinger og kreative teknikker han bruker for å fotografere naturen i byen.
NATURFOTOGRAFERING
Ossi Saarinen har begeistret hundretusenvis av Instagram-følgere med sine naturbilder fra byen, nå sist med søte dyrebilder tatt i og nær gatene i Helsinki og Espoo i Finland.
Fotografiene er ment som et motsvar på stresset i det moderne bylivet, og den 22 år gamle fotografen går på jakt i byens forsteder hver uke for å skape en portefølje av intime og uttrykksfulle dyreportretter: «Når jeg er utendørs, tenker jeg ikke lenger på dagliglivets bekymringer, og jeg kan virkelig slappe av, også mens jeg fotograferer. Jeg elsker hvert eneste sekund jeg tilbringer i naturen», forteller han. Her deler Ossi historien sin om naturfotografering i byen, fra den første gangen han sto ansikt til ansikt med fire revevalper til han ble berømt på Instagram (der han har brukernavnet @soosseli) et par år senere. Han gir til og med noen råd om hvordan man får seg en trofast følgerskare på Instagram.
Selv om det nærmeste du kommer natur, er en park eller små buskas gatelangs i byen, vil Ossis historie og tips kunne inspirere deg til å hente frem kameraet og knipse naturen du omgis av. Siden dyrene i byen er mindre sky overfor mennesker enn sine slektninger på landet, kan det godt hende at du havner ansikt til ansikt med et perfekt motiv raskere enn du aner.
«Naturen har fascinert meg så lenge jeg kan huske, og særlig dyrene. For tre år siden, da jeg var 18 år, tok jeg mitt første fotografi, og jeg forstå straks at jeg på den måten kan dokumentere de øyeblikkene i naturen som jeg setter så stor pris på.»
«Ja. Jeg tror det raskt er blitt mye mer populært – i hvert fall ut fra det jeg har sett på Instagram, der det har dukket opp mange nye profiler. Folk blir stadig mer interessert i naturen, kanskje fordi de har sett så mange fine fotografier.
«Jeg elsker å ta naturbilder, slik at jeg kan ta vare på og gjenoppleve de gode øyeblikkene. Og så liker jeg utfordringen. Hver eneste dag prøver jeg å knipse bedre bilder enn jeg gjorde dagen før.»
«Faren min hadde et Canon EOS 100D som jeg fikk låne. Det brukte jeg i ett eller to år. Jeg brukte et Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv til det, og det var ikke så dyrt. I dag bruker jeg et Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv og et fullformats Canon EOS 6D.»
«Man trenger ikke å reise langt for å finne naturen i byen. I hagen til den gamle leiligheten min i Espoo fant jeg et revehi, og til og med midt i sentrum av Helsinki er det mulig å se ekorn, mårhunder og ugler. Straks du har bare lite grann natur, for eksempel noen busker, finner du også dyr. Du finner dyreliv selv i de minste parker.»
«Jeg satte opp et viltkamera i skogen en gang, nær et revehi, for å se hvordan det funket, og fordi jeg ville se hva som skjedde der om natten. Ut over det har jeg ikke brukt viltkameraer. Jeg kommer kanskje til å bruke dem hvis jeg en gang i fremtiden ønsker å fotografere sky dyrearter på mer avsidesliggende områder, men jeg trenger ikke å bruke dem til dyrene i byen.»
«Favorittfotografiet mitt tok jeg faktisk den første gangen jeg skulle fotografere rever. Jeg kjørte en tur på landet og hadde planlagt å fotografere noen blomster tidlig om morgenen. Men blomstene hadde lukket seg i løpet av den kalde natten, så jeg bestemte meg for å kjøre hjem. På veien hjem så jeg noen små skapninger som krysset veien.
«Jeg var ikke sikker på hva slags dyr det var, så jeg parkerte bilen og gikk forsiktig ut. Da fikk jeg se de små skapningene gå og gjemme seg under et gammelt skur. Jeg la meg ned noen meter unna og ventet for å se. Etter en stund kom de små valpene ut. De var ikke så redde for meg, og de lekte rundt skuret. Der tok jeg kanskje 200–300 fotografier, og det beste er et der hele fire revevalper spaserer mot kameraet [avbildet ovenfor]. Jeg tror at naturfotograferingen har gjort meg mer tålmodig – det må man være for å få gode bilder.»
«Jeg tenker ikke over det mens jeg fotograferer. Det er heller når jeg skal avgjøre hvilke bilder jeg vil dele, at jeg prøver å plukke ut noen der objektet 'spretter ut', som om det danser frem fra bakgrunnen. Den effekten oppnår jeg ved å bruke stor blenderåpning, slik at bakgrunnen blir dunklere.
«Jeg bruker som regel blenderprioritetsprogam (Av-program) og velger en så stor blenderåpning som mulig, for eksempel f/2.8, avhengig av objektivet. Noen ganger bruker jeg også manuelt program, men siden lyset ofte endrer seg så raskt, og dyrene flytter seg til forskjellige steder, er det lettere å bruke Av enn manuelt program, slik at jeg kan reagere raskere.
«Til å begynne med gikk jeg ikke inn for å gjøre dem [søte] – jeg tror det er fordi halen deres sjelden synes, slik at de ser rundere ut. Dessuten prøver jeg å ta bilder der de stirrer rett inn i kameraet. Jeg tar mange bilder samtidig og prøver å plukke ut de som har et morsomt eller særegent ansiktsuttrykk.»
«Enkelte landskapsbilder kan bli fine med mobilen, men skal man fotografere dyr, kommer man ikke nær nok med en så begrenset objektivrekkevidde. Dyr kan bevege seg fort, og telefonkameraet er rett og slett ikke godt nok til å fryse øyeblikket. Dessuten kan man ikke ta bilder i mørket med en mobiltelefon.»
«Det er nok Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektivet, som jeg kan bruke sammen med Canon EOS 6D. Zoomen gjør det mulig å fotografere dyrene både på kort og lang avstand, og blenderåpningen på f/2.8 passer utmerket til svakt lys. Jeg foretrekker objektiver med stor blenderåpning fordi man er avhengig av raskere lukkerhastigheter for å fryse dyr i bevegelse. Dessuten er ikke objektivet for stort eller for tungt å bære. Jeg vil nok oppgradere til andre eller tredje versjon en dag [som begge har bildestabilisator, slik at bildene lettere blir skarpere], men det viktigste for meg er at autofokusen er rask.»
«Jeg har bare lagt ut favorittbildene mine der. Jeg ble først lagt merke til for alvor med de første revebildene som ble delt av Instagram-kontoer som presenterer andres arbeider. [Ossi bruker populære emneknagger og emneknagger som er forbundet med disse kontoene når han laster opp fotografiene sine, slik at det er lettere for kontoene å finne arbeidene hans.] Jeg begynte å få flere følgere etter at de delte bildene mine.
«I dag er det flere nettsteder som deler bildene mine og skriver artikler om dem. For noen dager siden var det et nettsted som delte fotografiene mine i en artikkel, og de fikk straks stor oppmerksomhet [467 000 visninger da dette ble skrevet]. Da fikk jeg cirka 15 000 nye følgere på bare tre dager.»
«Ja. I det siste har jeg begynt å tenke på hvordan fotografiet vil ta seg ut på Instagram fordi det er den viktigste bildedelingskanalen min. Derfor prøver jeg som regel å plassere dyret midt i bildet. Jeg tar både horisontale og vertikale fotografier, men hvis jeg bare skulle ta hensyn til Instagram, er de vertikale å foretrekke. For å holde på interessen deler jeg bare nye bilder, ikke gamle fotografier. Det funker alltid med søte dyr, særlig revevalper og andre dyreunger.»
Skrevet av Kathrine Anker og David Clark
La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.
Tilbake til alle historieneNATURFOTOGRAFERING
Ossi Saarinen forteller hvilke kamerainnstillinger og kreative teknikker han bruker for å fotografere naturen i byen.
NATURFOTOGRAFERING
Ta fantastiske bilder av ville dyr og fugler med disse fast- og zoomobjektivene.
NATURFOTOGRAFERING
Proffen Dani Connor deler sine beste råd for å lykkes i bransjen med en lovende ung naturfotograf.