Piotr Malecki shooting on the streets of Warsaw with a Canon EOS M6 Mark II.

GATEFOTOGRAFERING

Piotr Malecki deler sin utradisjonelle stil for gatefotografering og tester Canon EOS M6 Mark II

Dokumentarfotograf og filmskaper Piotr Malecki har en lidenskap for hjembyen sin Warszawa: de livlige gatene, de levende menneskene og den gjenopplivede kulturscenen.

"Warszawa var vakker før andre verdenskrig", sier han. "Det meste av byen ble ødelagt, og gamlebyen ble gjenoppbygd for å ligne på den opprinnelige så mye som mulig, men det finnes en annen side av byen." I løpet av de siste 10 årene har det vært mye bygging, spesielt langs elven Wisła. Det har åpnet opp dette området i den polske byen, slik at folk kan nyte det.

Piotrs far inspirerte ham til å begynne med fotografering da han ga ham et russisk Smena-kamera til jul. Det betydde langt mer for den 11 år gamle Piotr enn de fleste gaver: "Faren min er på en måte ansvarlig for at jeg har blitt fotograf. "Han ga meg ikke bare dette kameraet, han viste meg også hvordan jeg tok bilder", sier han.

Photographer Piotr Malecki stands in long grass holding a Canon EOS M6 Mark II beside the river Vistula.

Nå tar Piotr alltid bilder med Canon-kameraer, og han var den første fotografen i Europa til å bruke nyheten Canon EOS M6 Mark II. Han hadde et sterkt ønske om å ta det med til gatene i Warszawa. Han gikk til veien som grenser mot vestsiden av elven og de lune sandstrendene i øst, der unge mennesker samles for å more seg om kvelden.

Canon EOS M6 Mark II passer Piotrs avslappede og spontane gatefotograferingsstil, siden det er et høyst bærbart og allsidig speilløst kamera med en sensor på 32,5 megapiksler. De avanserte funksjonene, for eksempel raskt serieopptak med 14 bilder per sekund (b/s), 180˚ vippbar berøringsskjerm, 4K-video og mer, ga Piotr mange kreative muligheter.

"For noen som er i startgropen, eller en entusiastfotograf som ikke har et stort budsjett, eller som ønsker et lett alternativ, er dette et perfekt kamera", sier han.

Her deler Piotr sine tips til gatefotografering og hvordan få mest ut av funksjonene i Canon EOS M6 Mark II.

1. Vær spontan

Relaterte artikler
A woman in a summer dress and sunhat holds the Canon EOS R10 up to her face to look through the viewfinder, as she stands in front of detailed Spanish architecture.

REISEFOTOGRAFERING

En tur i Sevilla med EOS R10

Bloggeren Diana Millos oppdager hvorfor dette kreative kameraet er det perfekte reisefølget.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

GATEFOTOGRAFERING

Oppdag abstrakt gatefotografering

Lag imponerende kunst av det hverdagslige med disse enkle teknikkene for surrealistiske urbane bilder.

Street photography tips

GATEFOTOGRAFERING

Tips til gatefotografering

Forevige magien hver dag med disse tipsene og teknikkene fra gatefotografen Giuseppe Esposito-Rodrigues.

Det å fange spontane øyeblikk og morsomme motiver er en av de store gledene ved gatefotografering, og det å ha et kamera med et raskt serieopptak er uunnværlig for dette.

Piotr kom over en morsom og uvanlig situasjon under opptaket. "Disse gutta på ellipsesykler hoppet i lyset fra noen gatelys", sier han. "For å fotografere dem måtte jeg kombinere noen ting – en høy ISO, kameraets høye bildefrekvens og fokus med objektivet helt åpent (f/1.4) – men jeg tror det fungerte veldig bra."

Ved å velge Raw-serieopptak på Canon EOS M6 Mark II kunne Piotr ta bilder med 30 bilder/sek og ta opp mindre bilder på 18 megapiksler. Det finnes også et forhåndsopptaksalternativ som lagrer bilder som er tatt et halvt sekund før lukkeren trykkes helt ned, slik at du kan forevige selv de mest flyktige øyeblikkene.

2. Lek med video

Photographer Piotr Malecki films a volleyball player on a sandy riverbank under a bridge.

Det å ha et lite og diskret kamera som kan ta opp en rekke videooppløsninger og bildefrekvenser, kan virkelig lønne seg. Det oppdaget Piotr da han kom over en gruppe ungdommer som spilte volleyball på stranden ved Wisła.

Canon EOS M6 Mark II kan fange inn "skarpe detaljer" i 4K-video, med høy bildefrekvens, forklarer Piotr. Denne 4K-detaljen betyr at du kan beskjære videoene dine under etterproduksjonen og få opptak i full HD, noe som gir filmskapere som Piotr mer fleksibilitet når de komponerer et opptak. "Du kan velge en del av bildet og forstørre det uten at det går ut over kvaliteten", sier han.

I full HD har Canon EOS M6 Mark II gjort det mulig for Piotr å ta raske actionsekvenser med 60 bilder/sek uten de hakkete bevegelsene du noen ganger ser med lavere hastigheter. Det finnes også et alternativ med 120 bilder/sekund for 4 x sakte film for enda jevnere videoer.

3. Ute etter at mørket har lagt seg

For å fange stemningen i en by er det viktig å utforske det livlige nattelivet. Enten Piotr skulle filme strandvolleyball i det svinnende kveldslyset eller folk som syklet på ellipsesykler i mørket, var egenskapene for svakt lys i Canon EOS M6 Mark II uvurderlige.

"Jeg testet kameraet i omgivelser med lite lys og opptil ISO 3200. Det har et fint lite korn ved høyere følsomhet", sier han, og legger til at Canon EOS M6 Mark II både kan brukes til videoopptak og stillbilder ved svakt lys. Kameraet kan ta opp opptil ISO 25600.

4. Fokuser på mennesker

En av de beste måtene å vise følelsen av et sted på, er å ta med mennesker i bildene. Dette sørger for bevegelse og personlighet som gir et bilde liv. Mennesker er en sentral del av Piotr sitt arbeid. "Jeg tar bilder av steder, men i utgangspunktet er motivet mitt mennesker", sier han.

Når du fotograferer mennesker i en scene, er det viktig å ha et fokus i tankene – enten det er øynene til hovedmotivet, ansiktet til en sentral person i en folkemengde eller noen som hopper etter en ball. Canon EOS M6 Mark II sitt fleksible og brukervennlige AF-system (autofokus) hjelper med dette.

"Autofokusnøyaktighet er svært viktig, og på Canon EOS M6 Mark II er den virkelig pålitelig og rask", sier Piotr. "Den følger ansikter og du kan også utføre øyesporing."

Canon EOS M6 Mark II fokuserer automatisk og kan selv velge et fokuspunkt, eller du kan stille inn fokuspunktet manuelt. Piotr valgte å stille inn AF-punktene manuelt før kameraet begynte å følge noe, ved å bruke hele det aktive AF-området eller bare en bestemt sone. Han brukte den valgfrie søkeren til å komponere, og kunne velge punktet med tommelen på berøringsskjermen bak.

"Du kan sette fokus på den delen av bildet som kameraet må følge, og det trenger ikke å være et ansikt – det kan være hva som helst – og det holder det i fokus."

Photographer Piotr Malecki is in sharp focus as he photographs a fast-moving roller skater, who is blurred.

De to funksjonene som virkelig gjør at Canon EOS M6 Mark II skiller seg ut for Piotr, er "presisjonen til autofokusfunksjonen når du tar bilder med objektivet helt åpent, og det faktum at du kan ta bilder med høyere ISO-er uten at det går på bekostning av kvaliteten". Muligheten for å skifte objektiver er også en viktig funksjon. "Hvis jeg må være garantert et bilde av høy kvalitet under dårlige lysforhold, kan jeg bytte fra objektivet som følger med, til Canon EF-M 32MM f/1.4 STM", sier han, "[...] som er et godt valg for fotoentusiaster og profesjonelle fotografer som ønsker et bærbart andrekamera".

Skrevet av Kevin Carter

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle historiene