Silhouettes in sunlight

Fotografere byer: Fem tips for bedre bilder

Byer er energiske og magiske steder. Folkene, bygningene, elvene og de ulike gatene gir endeløse fotomuligheter. Så hvorfor ikke ta med kameraet og utforske en by i nærheten? Vi har samlet fem tips som kan hjelpe deg med å ta bilder du kommer til å være stolt av. Les videre og lær hvordan du forbedrer komposisjonen din, takler svinnende lys og hvordan du forteller historien om byen din.


1. Fortell en historie fra byen

Alle byer er historiske og kulturelle smeltedigler som inneholder tusenvis av ulike historier. Når du utforsker en by, er det lurt å tenkte å hvilken av byens historier som er mest interessant for deg, og så grave litt dypere. Ikke bruk tid på velkjente severdigheter. Prøv i stedet å finne et unikt fokuspunkt for fortellingen din, slik at de som ser bildene dine, inviteres inn i din fotograferingsverden. Dette kan være en historisk bygning i Berlin som restaureres, en kokk som arbeider i Roma, eller noen lokale som skal ut på byen en kveld. Målet er å uttrykke hva du føler om byen, og fange byens essens i ett bilde. Prøv å få de som ser bildene dine, til å bli nysgjerrige på hva de ser, slik at de blir interesserte i å få vite mer.


2. Ta bilder av byens bevegelser

Forflytningen av personer, varer og transport skaper et bankende hjerte i de fleste byer. Tenk på alle syklene i rushtiden i Amsterdam, de flytende markedene i Bangkok eller den endeløse trafikken i Dubai. For å fange opp byens bevegelser kan det være lurt å utforske den til fots til du kommer til et travelt kryss, og så stoppe og ta noen bilder fra et interessant utsiktspunkt. Juster lukkerhastigheten på kameraet hvis det er mulig. Når du har valgt en lavere lukkerhastighet (f.eks. 1/60 sekund eller lavere), holder du kameraet stødig, og tar bilde av den uskarpe effekten av personer som beveger seg mot et statisk landskap. Eller prøv å ta panoreringsbilder, der du beveger kameraet samtidig som et bevegelig motiv, for eksempel en sykkel eller en bil. Slike bilder krever litt trening, men er givende og morsomme å prøve med alle slags kameraer.


3. Ta bilde av byen om natten eller i svakt lys

Mange byer får nytt liv om natten, men det kan være utfordrende å fange opp stemningen på grunn av det svake lyset. Hvis du tar bilder i skumringen, kan det hjelpe å bruke et fotostativ. Hvis du ikke har noe stativ, kan du lene deg mot en vegg og holde kameraet stødig for å fange opp gatemotiver uten uskarphet. Prøv å ta bybilder på steder som har sterkt lys, for eksempel julemarkedene i Praha eller West End i London. Det kan også være givende å ta bilder av lysspor. Hvorfor ikke finne et høyt utsiktspunkt, for eksempel en bro eller en takterrasse, og ta bilde av gaten nedenfor? Hvis du har et digitalt speilreflekskamera, kan du eksperimentere ved å sette kameraets eksponeringstid til rundt 20 sekunder. Du kan også skape gode nattbilder ved å justere kameraets eller enhetens ISO-innstillinger (hvis dette er tilgjengelig). Prøv å holde kameraet stille for å unngå uønsket uskarphet, og bytt til en ISO på 1600 eller 3200. Kamerasensoren vil fange opp mye mer lys, også om kvelden. Hvorfor ikke bare leke med de tilgjengelige innstillingene på kameraet for å skape ditt unike perspektiv på byen etter mørkets frembrudd?


4. Vis byens kontraster

Noen av de mest slående bybildene viser kontraster mellom gammelt og nytt, fred og disharmoni eller mellom ulike miljøer i en by. Prøv å fange opp din egen tolkning av dette temaet. Du kan for eksempel oppdage noen som mediterer i en travel park i Shanghai, ta bilde av en historisk bygning i London som ser liten ut sammenlignet med en ny skyskraper, eller knipse et øyeblikk fra det travle livet i New Yorks hipsterbydel. Prøv å besøke det samme stedet på ulike tidspunkter i løpet av dagen for å fange opp ulike stemninger. Morgenstillheten ved kafeene rundt et bytorg kan bli til en heidundrende fest etter solnedgang.


5. Detaljer kan utgjøre en forskjell

Det er de små detaljene som gir en by dens identitet. Det kan være vanskelig å få øye på disse fascinerende trekkene selv om de er godt synlige, men de kan bli til slående bilder. Tenk på de sirlige, viktorianske gatelyktene i London, Art Nouveau-skiltingen på metrostasjonene i Paris eller mønstrene i den særegne mosaikkbrolegningen i Lisboa. Se etter små og unike detaljer ved den neste byen du besøker, og tenk på interessante måter å ta bilde av dem på.