A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

SPORTSFOTOGRAFERING

Ta med kameraet på kampen: 7 tips for å ta bedre sportsbilder

Sportsfotografering byr på en lang rekke kreative muligheter, og det er en flott mulighet til å prøve noen av kameraets innstillinger og funksjoner som du kanskje ikke har brukt før.

Hva med å prøve å fotografere spennende handlingssekvenser, fryse bevegelser og fange opp stemningen neste gang du er på et idrettsarrangement? Disse sju tipsene hjelper deg med å få mest mulig ut av kameraet ditt på et idrettsarrangement, uansett om du bruker et kompakt- eller bridge-kamera, som Canon PowerShot SX70 HS, eller et speilreflekskamera, som Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Finn en ny vinkel

På idrettsarrangementer tar de fleste fotografer bilder fra samme vinkel, så tenk på hvordan du kan få bildene dine til å skille seg ut. Kanskje du kan ligge på bakken og ta bilder fra en lav vinkel? Eller få en symmetrisk komposisjon av spillerne fra et sted høyt oppe? Det er ofte bedre å ta bilder fra siden av banen enn fra bak mål.

Du kan også prøve å eksperimentere med forskjellige brennvidder. Hvis du bruker et kamera med utskiftbare objektiver, kan du bruke et telezoomobjektiv, som Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, til å komme tett på handlingen. Det har også innebygd bildestabilisering, som bidrar til å forhindre kameraristing.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Velg serieopptaksinnstilling

Mesteparten av tiden tar du enkeltbilder, men når du tar bilder av actionfylte sportsgrener, som rugby eller fotball, vil du ha den beste muligheten til å fange inn de mest dramatiske øyeblikkene. Derfor tar sportsfotografer bilder i serieopptaksinnstilling.

Aktiver dette ved å gå til menyen for opptaksinnstillinger på kameraet. Noen kameraer har et hjul på toppen for direkte kontroll. Hvis ikke finner du opptaksinnstillingene i kameraets menysystem. Enkeltbildeinnstillingen er angitt på hjulet med én enkelt rektangulær ramme, mens serieopptak er angitt med flere rammer.

De fleste kameraer kan ta mellom 5 og 12 bilder per sekund i serieopptaksinnstilling. Dermed kan du se gjennom bildene til slutt og velge det som fanger inn øyeblikket best, for eksempel en dramatisk keeperredning.

Canon PowerShot SX70 HS kan ta opptil 10 bilder per sekund i serieopptaksinnstilling og har en praktisk vribar LCD-skjerm som gjør at du enkelt kan ta bilder mens du ligger eller står i vanskelige posisjoner. Et annet godt alternativ er Canon PowerShot G7 X Mark II, som tar 8 bilder per sekund. Det har et 31-områders autofokussystem som gjør at du kan velge fokus og finne ansikter og motiver ved å trykke på skjermen.

Beslektede artikler
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTSFOTOGRAFERING

Fotografere motiver i bevegelse: tips fra en profesjonell

Finn ut mer om fotografering av motiver i bevegelse fra denne mentorøkten med en terrengsykkelmester.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

UTENDØRS

Tips og triks for vinterferiebilder

Den profesjonelle sportsfotografen Richard Walch gir deg sine eksperttips for å ta fantastiske vinterbilder, fra valg av kamera til de beste innstillingene.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Bruk automatisk hvitbalanse

Kameraets funksjon for automatisk hvitbalanse gjør en utmerket jobb med å reprodusere presise farger og nyanser. Uansett om du tar bilder av en kamp på dagtid eller på kvelden, er det best å bruke automatisk hvitbalanse og la kameraet foreta automatiske justeringer når lyset forandrer seg. Når du bruker innstillingen for automatisk hvitbalanse, kan du også konsentrere deg om komposisjonen og om å forutse viktige øyeblikk.

Når du skal aktivere automatisk hvitbalanse, finnes det vanligvis en WB-knapp på baksiden av kameraet eller på LCD-skjermen hvis den har berøringsfunksjonalitet. Trykk på knappen for å bla gjennom alternativene.

4. Ta JPEG-bilder

Fotografer blir ofte anbefalt å ta bilder i RAW-format eller JPEG + RAW, men innen sportsfotografering blir denne tommelfingerregelen ofte oversett. Mange fotografer som tar bilder i serieopptaksmodus (spesielt fotojournalister og sports- og naturfotografer), tar bilder i JPEG-format fordi kameraer vanligvis tar flere bilder per sekund som JPEG-filer enn som RAW-filer.

RAW-filer er større og inneholder flere data, og i noen kameraer tar det lengre tid før de fjernes fra kameraets buffer. JPEG-filer er mindre, noe som betyr at kameraet kan overføre dem til minnekortet raskere og fange flere øyeblikk. Kameraet tar sannsynligvis bilder i JPEG-format som standard, så hvis du ikke har endret dette, trenger du ikke gjøre noe.

Selv om du tar JPEG-bilder i serieopptaksinnstilling, bør du ta korte serier med bilder. Trykk på lukkerknappen i ett eller to sekunder, og slipp den. Hvis du holder den nede for lenge, blir bufferen fylt opp, og hastigheten reduseres.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Ikke se bare på spillerne

Den spesielle følelsen ved å være på kamp handler ikke bare om de mest dramatiske øyeblikkene.

Prøv å snu kameraet mot publikum for å fange inn håpefulle ansikter og kreative kostymer, eller zoom inn på spillernes spente ansiktsuttrykk eller armer rundt hverandre før kampen begynner.

Hvis du bruker et kamera med utskiftbare objektiver, er et objektiv som Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM et godt valg for denne typen bilder fordi brennvidden gjør at du kan gå langt nok ut til å fange hele banen, samtidig som du kan zoome inn på enkelte spillere eller følge handlingen.

6. Bruk Servo AF-modus eller motivsporing

Rett fra esken kommer kameraer vanligvis med AF-programmet satt til enkeltbilde-AF som standard, og de fleste fotografer holder seg til dette. Når du tar bilder av motiver i bevegelse på et idrettsarrangement, må du imidlertid bytte til Servo AF-innstilling.

Vanligvis finnes det en direkte kontroll på baksiden av kameraet for å bytte AF-program – enten en fysisk knapp eller et alternativ på berøringsskjermen.

Servo AF, som også er kjent som kontinuerlig autofokus, holder fokuset på det valgte AF-punktet så lenge du holder lukkerknappen halvveis nede. Dette er veldig praktisk ved sportsfotografering, ettersom du kan fokusere på punkter der du forventer at handlingen vil utspille seg – for eksempel rundt mål – og vente på at det skjer.

AF-sporingsinnstillingen tar dette ett skritt videre. I sporingsinnstillingen berører du ganske enkelt AF-punktet på LCD-skjermen (hvis kameraet har en berøringsskjerm) eller trykker lukkerknappen halvveis ned for å låse fokuset på motivet. Deretter følger AF-punktet motivet når det beveger seg i bildet. Dette er nyttig for å følge handlingen på en travel bane.

Hvis du har et speilreflekskamera eller et speilløst systemkamera, kan du bruke Canon Photo Companion-appen for å finne ut mer om kameraets funksjoner.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Frys handlingen med rask lukkerhastighet

Enhver sportsfotograf har som mål å fryse handlingen i dramatiske øyeblikk, og den eneste måten du kan gjøre dette på, er å ta bilder med rask lukkerhastighet. Du bør helst ta bilder ved rundt 1/1000 sek, men i hvert fall ikke tregere enn 1/500 sek.

En god måte å oppnå disse lukkerhastighetene på er å bruke programhjulet og endre eksponeringsinnstillingen til lukkerprioritet (Tv). Med denne innstillingen kan du vri hjulet til ønsket lukkerhastighet, og kameraet stiller inn blenderåpning og ISO i henhold til dette for å garantere den hastigheten.

Skrevet av Jeff Meyer

Relaterte produkter

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker