panning shot of bike in the air

Fotografere bevegelser

Slik formidler du bevegelse i et stillbilde

Actionbilder handler om å fange inn drama, bevegelse og en følelse av fart. Dilemmaet fotografer møter, er imidlertid hvordan de skal formidle disse bevegelsene gjennom et stillbilde.

En rask lukkerhastighet er alfa og omega for å fange inn handlingen og oppnå skarpe bilder. Hvis man imidlertid fotograferer en bil som kjører 320 km/t, med en rask lukkerhastighet, vil det resultere i et bilde av bilen som ser ut som at den står stille. Det er vanskelig for den som ser på bildet, å få en følelse av bevegelse fra et slikt bilde.

Du kan lese denne artikkelen om panorering, en teknikk som senker lukkerhastigheten og sporer motivet mens du fotograferer. Dette er en flott måte å formidle bevegelse på, men den er bare egnet for enkelte situasjoner. Det krever også en god del øvelse å oppnå gode resultater.

Ved hjelp av prinsippene for panorering kan du bruke lukkerhastighet til å formidle bevegelser uten å panorere helt. Prøv å senke lukkerhastigheten fra 1/1000s til 1/640s. Selv en så liten reduksjon i lukkerhastighet kan skape en anelse uskarphet på motivets aspekter som beveger seg raskere enn selve motivet, for eksempel hjulene på en bil eller vingetippene til en fugl. Gjør det til en vane å spore motivet gjennom søkeren når du fotograferer. Selv ved raskere lukkerhastigheter kan du skape en anelse bevegelse gjennom denne teknikken. Det gjelder selvsagt også når du senker lukkerhastigheten.

I tillegg til varierende lukkerhastigheter finnes det også andre teknikker du kan bruke for å formidle bevegelse. Fokuser på hovedhandlingen. Det er fint å fotografere ett motiv, men å fotografere to motiver sammen kan bidra til å skape en følelse av raske bevegelser.

Se etter ting i handlingen som skjer på grunn av fart og bevegelser, for eksempel dekkrøyk, kjølvann ved motorsport, støv eller gjørme som sparkes opp under et veddeløp. Alle disse er eksempler på måter du kan fange inn følelsen av bevegelse på.

Du kan også skape uskarphet i bildet med vilje. Fokuser på motivet, bruk en kort eksponeringstid, og beveg kameraet mot bevegelsen i handlingen. Dette kan skape uskarpe farger som formidler bevegelse.

blur of motorcyclist
Tatt med EOS 5DS R
  • f/10.0
  • 1/30
  • 125

Beslektede artikler
Learn to use panning for better action photos

GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Lær hvordan du kan bruke panorering for å ta bedre actionbilder

Panorering er en nyttig ferdighet uavhengig av intensjonen din. Lær hvordan du kontrollerer kameraet for å ta det perfekte bildet.

Capturing motion photography

GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Ta bevegelsesbilder

Når du skal ta bevegelsesbilder, må du velge mellom å fryse bevegelsen ELLER å formidle bevegelsen ved hjelp av kreativ uskarphet. Canon-instruktør, Brian Worley, deler de beste tipsene sine om å fange bevegelse.

Shoot sharper fast-moving action

SPORTSFOTOGRAFERING

Ta skarpere bilder av motiver i rask bevegelse

Å ta actionbilder av urbane elvesurfere, snøbrettkjørere og joggere krever planlegging. Først må du finne ut hva det er du ønsker å fange, hvor raskt motivet beveger seg og hvor du skal ta bildet fra.

Relaterte produkter

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker