GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Tips til fotografering om høsten

Fra det å få mest mulig ut av det skiftende været, til det å fange opp de ulike høstfargene ... Utforsk utstyret og teknikkene du trenger for å ta fantastiske bilder og videoer av denne vakre årstiden.
Et nærbilde av brunt høstløv på bakken dekket av regndråper.

Høsten er uten tvil den beste årstiden til å komme seg ut med kameraet. Varmt lys, sterke farger og dyr som hamstrer mat til vinteren, betyr at det alltid er noe å fotografere. Men husk at høstfargene forsvinner fort, siden alt som skal til, er at det blåser en dag, så faller bladene av trærne. Derfor er det viktig at du benytter hver eneste sjanse du får.

For å hjelpe deg å komme i gang, har vi listet opp ni tips til fotografering om høsten, som forklarer hvordan du får mest mulig ut av årstidens vakre oransje, røde og gylne farger, uansett hvilket Canon-kamera du bruker.

1. Utnytt det skiftende lyset

En fjellbekk renner gjennom et høstlandskap med bregner og steiner i forgrunnen.

En sol i lav vinkel på en høstdag kan få frem strukturen i terrenget. Dette klassiske høstbildet fanger inn alle årstidens farger. Bevegelsen i vannet, tatt med lang eksponering, pluss bøke- og bjørketrær, bidrar til å balansere komposisjonen. Tatt med et Canon EOS 5D (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv ved 29mm, 15 sek, f/16 og ISO 100. © Theo Bosboom

Et par blader henger på ellers nakne greiner, og man ser bleke trestammer i tåken i bakgrunnen.

Den tåkete bakgrunnen bidrar til å fremheve et knippe høstblader som sitter fast på disse lange og tynne greinene. Tatt med et Canon EOS-5D Mark III-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM-objektiv (nå etterfulgt av Canon EF 70-105mm f/2.8L IS II USM) ved 190 mm, 1/50 sek, f/8 og ISO 200. © Theo Bosboom

Solen står lavere på himmelen, og derfor er høstlyset ofte varmt og mykt, noe som er flott for å ta bilder hele dagen.

Kanskje den beste tiden for høstfotografering er «den gylne timen» – perioden rett etter at solen står opp, og like før den går ned. Sollyset på denne tiden kan gjøre det lettere å få med teksturer og former på bildene, noe som passer perfekt når du vil ta nærbilder og bilder av løv som har falt av trærne. De lange skyggene som skapes av den lave solen, kan også skape dramatiske bilder av landskap og bylandskap.

Senere soloppganger og tåkete morgenlys kan gi flotte muligheter for stemningsfulle bilder, for eksempel av tomme bygater og tåkete skoglandskap. Prøv også å ta bilder idet solen går ned, når det fortsatt er dagslys igjen på himmelen, men du også kan fange opp effekten av lys fra byen.

2. Utnytt regn, tåke og kulde

To svaner på en elv som er delvis tildekket av tåke over vannet, noe som gir motivet en blek oransje glød.

Bruk værforholdene til din fordel. Her skaper tåken som delvis skjuler svanene, en atmosfære og gir dette motivet fra elven en følelse av noe utenomjordisk. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med en Canon-fatningsadapter EF-EOS R og et Canon EF 700-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv ved 200mm, 1/1000 sek, f/3.5 og ISO 100. © Dmitry Kupsratsevich

En edderkopp sitter midt i edderkoppnettet mot en mørkegrønn og brun bakgrunn. Trådene i nettet er dekket av små dråper.

Etter en kald natt kan du dra ut tidlig med kameraet for å fotografere dugg eller frost på edderkoppnett. Hvis du vil at gjennomsiktige motiver som dette skal skille seg ut, kan du ta bilder mot en mørk bakgrunn. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 70-200mm F4L IS USM-objektiv ved 200mm, 1/400 sek, f/4 og ISO 500. © Lucia Griggi

Skiftende høstvær betyr at det er mulig å fotografere mange stemninger på én dag. Himmelen kan være klar og skarp det ene øyeblikket, og overskyet og stormfull i det neste.

Selv regn kan gi deg en rekke muligheter for kreativ fotografering. Canons EOS R-systemkameraer og RF-objektiver er værforseglet, noe som betyr at du kan bruke dem i en rekke miljøer og under ulike forhold. En solblender beskytter objektivet hvis det er noen få regndråper, men ta med deg et regntrekk til kameraet, slik at du kan fortsette å ta bilder selv om det kommer en kraftig regnbyge. Finn en mørk bakgrunn, slik at regndråpene skiller seg ut, og utnytt vanndammer til å ta bilder av fargerike trær.

Kaldere netter betyr også at det er større sjanse for at det dannes tåke om morgenen, så stå opp tidlig og dra ut og fotografer eller film disige motiver i byen eller på landet før solen får den til å fordampe. Prøv å ta bilder mot solen eller mot gatelys for å gi tåken en overjordisk glød.

3. Få mest mulig ut av høstfargene

Et stort, bart tre er synlig i en gressbevokst hei. Det er en disig tåke i det fjerne, og den lave solen synes gjennom treets greiner.

Hvis du tar et bilde med solen bak motivet, vil du kanskje oppdage at motivet ser mørkere ut enn det du forventet. Hvis du lagrer bildet som en RAW-fil, kan du finjustere eksponeringen når du behandler det. Tatt med et Canon EOS 5D Mark IV-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24mm, 1/8000 sek, f/4 og ISO2500. © Marcus Hawkins

Et bilde av et stort, bart tre i en gressbevokst hei, åpnet i Canons redigeringsprogram Digital Photo Professional.

Når du redigerer filene dine i Canon-programmet Digital Photo Professional, kan du justere fargene og angi bildestiler. © Marcus Hawkins

Still inn kameraet til å levere sterke, mettede farger for sterkt fremtredende høstbilder. Hvis du vil forbedre de gylne fargetonene i høstlandskapet, velger du en forhåndsinnstilling for hvitbalanse som gir varme, for eksempel Daylight (dagslys) eller Cloudy (overskyet). Hvis du bruker et av kameraets automatiske opptaksinnstillinger som gjør at du kan endre fargetonen, setter du det til Warm (varm).

Hvis du tar høstbilder i RAW-format (i motsetning til JPEG), får du mest mulig fleksibilitet når du skal redigere bildene på en datamaskin. Canons Digital Photo Professional-programvare gir deg alle verktøyene du trenger for å behandle RAW-filer. Du kan for eksempel endre hvitbalansen for å gi bildene dine en varmere følelse, og eksperimentere med ulike Picture Styles (bildestiler), for eksempel Autumn Hues (høstfarger), som kan lastes ned fra Canons webområde. Det er også mulig å finjustere kulør, metning og lysstyrke for individuelle farger ved hjelp av verktøyet for fargejustering.

4. Eksperimenter med sesongportretter

En ung mann og en ung kvinne smiler til hverandre idet de triller syklene sine langs en sti med gylne høstløv i bakgrunnen.

Solen som skinner gjennom de gylne høstbladene, gir et vakkert bakteppe for dette portrettet. Eksperimenter med å bruke elementer i forgrunnen for å forbedre komposisjonen, eller prøv å kaste opp høstløv. Landskapsbilder kan ofte forbedres ved at man legger til et motiv. Tatt med et Canon EOS 200D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 250D) med et Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektiv ved 1/800 sek, f/1.8 og ISO 200.

Høstfarger skaper en oppløftende bakgrunn for et portrett-bilde. Hvis du vil skape et flatterende bilde, går du tilbake fra motivet og zoomer inn på objektivet til en lang innstilling. Dette vil gjøre ansiktstrekkene mindre tydelige, noe som gir et mer tilfredsstillende resultat. Den smalere visningen av en lengre zoom gir deg også bedre kontroll over hva som vises i bakgrunnen av portrettet, slik at du kan fylle opp bakgrunnen med høstfarger.

Den lave vinkelen på solen på høstdager kan være ubehagelig for portrettmotivet, så ta bilder i skyggen av et tre eller en bygning, slik at personen ikke kommer til å myse. Alternativt kan du posisjonere dem slik at det varme lyset lyser dem opp bakfra eller fra den ene siden, og så holde noe hvitt i nærheten av ansiktet for å reflektere lyset og lyse opp områdene i skyggen.

Noen ganger er været om høsten uforutsigbart, og du må ta bilder innendørs. Bruk hvitt nett eller tyll til å spre lyset fra et vindu, og plasser portrettmotivet slik at lyset faller på den ene siden av ansiktet. Be personen du skal ta bilde av, om å snu hodet litt for å se ut, slik at det myke lyset lyser opp ansiktet på en jevn måte.

5. Vær forberedt på å stå opp tidlig når du skal ta bilder av dyreliv

En liten hvit fugl sitter på en grein med røde bær, med den lange svarte stjerten hevet.

Støtt kameraet og objektivet godt, eller bruk et stativ for å få skarpe bilder. Et objektiv med bildestabilisering (IS) eller et EOS R System-kamera med bildestabilisering i kamerahuset (IBIS) vil for eksempel hjelpe deg å ta skarpere bilder med frihånd. Tatt med et Canon EOS R7-kamera med et Canon RF 600mm F4L IS STM-objektiv ved 1/4000 sek, f/4,5 og ISO 640.

En hjort med et lite gevir sees halvveis gjemt på et jorde med høye gylne kornstrå, med en gyllen himmel bak.

Hjort og mange andre pattedyr har en veldig følsom luktesans, så beveg deg mot hjorten når du har motvind, slik at den ikke fanger opp lukten av deg. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 373 mm, 1/250 sek, f/8 og ISO 1250. © Ben Hall

De sesongbaserte fargene gir bilder av ville dyr og fugler et ekstra element, men du trenger ofte et langt objektiv for å få bilder som fyller hele rammen. De fleste dyr er aktive ved soloppgang og solnedgang, så prøv å komme deg i god posisjon før objektet kommer. Bruk kameraets raskeste innstilling for opptaksinnstilling, slik at du kan ta hele bildeserier, og sett AI Servo-/Servo -autofokus til å følge med på dyr i bevegelse.

Ville dyr som hjort, ekorn og fugler kan gli inn i omgivelsene sine, så prøv å ramme dem inn mot de levende høstbladene, slik at de skiller seg mer ut. Hvis du har fugler i hagen, kan du bruke fuglemat til å lokke dem til å lande foran en fargerik bakgrunn.

6. Ta nærbilder for ekstra effekt

Et nærbilde av en enkel kremfarget og brun sopp, på en mosedekket skogbunn.

For å sikre at motivet skiller seg ut fra omgivelsene, bør du velge en blenderåpning som er stor nok (laveste f-nummer) til å gjøre bakgrunnen uskarp. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med en Canon-fatningsadapter EF-EOS R og et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv ved 200mm, 1/100 sek, f/8 og ISO 640. ©

Et tørt høstblad som er fotografert mot en lav sol på en oransje himmel for å belyse nervene i bladet.

Prøv å ta et bilde med den oransje gløden fra en solnedgang eller soloppgang bak motivet, slik at det vises som en silhuett, og bruk deretter blitsen til å lyse opp motivet. Når du tar bilder av høstløv, må du holde baksiden av kameraet parallelt med bladet, slik at du kan få mer av det inn i skarpt fokus. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 24–105mm F4L IS USM-objektiv ved 24mm, 1/1000 sek, f/4 og ISO 100. © Agi Wojcik

Makrofotografering er en flott måte å utforske høstens toner og teksturer på. Eksperimenter med kameraets makro- eller nærbildemodus, og se etter detaljer som sopp, regndråper på blader eller nervene på løvblader som har falt av trær.

Belys høstbladene fra en lav vinkel for å få frem teksturen. Hvis du vil ta bilder av den skjøre strukturen til et blad, kan du tape det til et vindu og fotografere det med baklys fra solen.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM for EOS R System-kameraer har en minste fokusavstand (MFD) på 14 cm (0,5x forstørrelse eller halv naturlig størrelse), noe som gjør det mulig å fylle rammen med detaljer, mens Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lar deg fokusere opptil 35 cm (0,5x forstørrelse). Makroobjektiver er ikke bare ment for nærbildefotografering – du kan også bruke dem til portretter, landskaper og andre motiver.

Du trenger ikke et eget objektiv for makrofotografering. Så lenge du har et kamera og et objektiv av god kvalitet, kan du beskjære bildene for å vise detaljene i et motiv. Mange objektiver som følger med Canon EOS-kameraer, har en imponerende kort MFD, for eksempel Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, som kan fokusere opptil 13 cm.

7. Ha riktig utstyr

En kvinne i en varm lue og jakke som ser på LCD-skjermen på Canon-kameraet, mens hun huker seg ned for å fotografere en mosedekket stein.

I stedet for å ta bilder av alt fra hodehøyde, bør du prøve å komme deg lavere ned og vise høstlandskapet fra et nytt perspektiv. Et kamera med en vribar skjerm gjør det enkelt å fotografere fra kreative vinkler.

Et Canon EOS R System-kamera er et godt og lett alternativ som du kan ta med deg hele dagen på en høstfotoutflukt. Det kompakte Canon EOS R10 og Canon EOS RP er enkle å bruke og fullpakket med kreative funksjoner som lar deg utvikle foto- og videoferdighetene dine.

Eksperimenter med ulike objektiver for å gjøre høstbildene mer varierte. Et vidvinkelobjektiv, for eksempel Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, er ypperlig for sessongmessige landskapsbilder, mens det lette RF 100–400mm F5.6-8 IS USM er perfekt for dyrelivsfoto. Et objektiv med stor maksimal blenderåpning, for eksempel Canon RF 50mm F1.8 STM, vil gjøre det enklere å ta bilder i svakt lys.

Ikke glem å ta med litt tilbehør. En reflektor gir deg mer kontroll over lyset når du tar nærbilder og portretter om høsten, og et lett stativ gjør at du kan fortsette å ta bilder om natten. Et sirkulært polariseringsfilter som festes foran på objektivet, er et flott tilbehør til fotografering om høsten, siden det reduserer refleksjoner og øker metningen.

8. Prøv å ta opp en høstvideo

To kvinner i varme hatter og frakker og med Canon-kameraer står i en skog og ser opp. En av dem peker også oppover.

Se opp for å oppdage det som skjer over deg. Når man nesten bare tar med greiner mot himmelen i bildet eller videoen, får man en følelse av høst, og seeren får et inntrykk av naturens skjønnhet og skjørhet.

Når du først er ute og tar høstbilder, hvorfor ikke også ta levende bilder av objekter som beveger seg? Med Canon EOS-kameraer som Canon EOS R10 kan du ta opp video av høy kvalitet med et knappetrykk. Hvis du har et kamera som er utstyrt med Wi-Fi, kan du enkelt dele klippene dine på sosiale medier mens du er på farten, via Canon Camera Connect-appen.

Hvis du tar bilder av venner, familie eller andre, må du sørge for at også stjernene i filmen er kledd i tilsvarende livlige farger. Hvis du vil ha et profesjonelt utseende, kan du holde kameraet stille og unngå å zoome mens du filmer.

Prøv å gjøre noen opptak av løv som daler ned fra trærne, eller hvorfor ikke samle en håndfull løv og kaste det opp i luften? Sørg for at det interne lydopptaket er på, slik at du kan ta opp lyden av løv som knaser under foten, eller latter fra deg og vennene dine.

Du kan til og med prøve å gjøre et intervallopptak eller et hyperintervallopptak, som for eksempel viser at lyset endrer seg i løpet av noen timer, typisk for årstiden, eller dugg som dannes på høstgresset.

9. Skriv ut favorittbildene dine

Et ark med høstbilder som skrives ut på en kompakt Canon-skriver.

Canon SELPHY CP1500 skriver ut flotte bilder i fotolab-kvalitet på en rekke ulike papirtyper, fra klistremerker i postkortstørrelse til miniklistremerker.

Det er verdt å velge et optimalt papir som passer til fotograferingsstilen din når du skriver ut mettede og varmtonede bilder. Selv om det populære, høyglansede fotopapiret Canon Pro Platinum gir overlegent detaljerte og livlige farger, kan du også prøve et mykere papir. Et godt eksempel er Canons Plus Semi-gloss, som har en satengfinish, og redusert glans, som gir en mykere finish.

Skriveren i Canon PIXMA TS7450-serien er et ideelt alternativ for utskrifter på en rekke kreative medier i hjemmet, mens Canon SELPHY CP1500 er et godt kompakt valg.

Når du utforsker høstens skjønnhet med kameraet, kan du få ideer til en overflod av inspirerende fotoprosjekter, så sørg for å få mest mulig ut av denne livlige årstiden så lenge magien varer.

Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte produkter

  • Speilløse kameraer

    EOS R8

    Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine.
  • RF-objektiver

    RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

    Et lite og svært lett zoomobjektiv på 24–50 mm i RF-serien som du kan bruke hver dag til reiser, landskapsbilder med mer.
  • RF-objektiver

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med stor blenderåpning for vidvinkelperspektiv, nær fokusering og Hybrid IS.
  • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Et kompakt og lett RF 15-30mm-zoomobjektiv som er perfekt til reisefotografering, inkludert byer, landskap, arkitektur og vlogging på farten.
  • Speilløse kameraer

    EOS R10

    Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
  • Speilløse kameraer

    EOS RP

    Et lite, lett og intuitivt speilløst fullformatskamera laget for reise- og hverdagsfotografering.
  • Primærobjektiv med vidvinkel

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder.
  • Telezoomobjektiv

    RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

    Et allsidig, kompakt og lett RF 100–400 mm zoomobjektiv med 5,5-trinns IS som tar bilder av dyreliv og bevegelser.
  • Skrivere til hjemmet

    SELPHY CP1500

    Skriv ut svært holdbare utskrifter i mange farger på få sekunder med denne brukervennlige, kompakte fotoskriveren.
  • Relaterte artikler

  • EVENTYRFOTOGRAFERING

    Utendørs eventyrfotografering

    Fotografen Anna Blackwell vandrer gjennom villmarken i Dartmoor med et Canon EOS R6-kamera.

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    Fotografering av årstidene

    Fremhev den unike stemningen i hver årstid med disse tipsene fra Benjamin Hegyi.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Dyreliv i lite lys

    Oppdag dyrenes hemmelige liv med våre beste tips til nattfotografering.

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    De beste tipsene for landskapsfotografering

    Oppdag fotograferingsteknikkene som hjelper deg med å ta landskapsbildene dine til nye høyder.