child holding autumn leaf

Utnytt høstlyset

Skiftet mot høstfargene betyr at dette er en flott tid for å ta en tur med kameraet. Solen står lavere på himmelen, og derfor er lyset ofte varmt og mykt, noe som er flott for å ta bilder hele dagen. Kaldere netter betyr også at det er større sjanse for at det dannes tåke om morgenen, så dra ut og fotografer eller film disige motiver i byen eller på landet før solen får den til å fordampe.

Zoom inn

Når du vil ta portrettbilder i tidlig høstlys, er det avgjørende å fange motivet på best mulig måte. Hvis du zoomer inn på motivet, selv om du må gå litt unna for å gjøre det, blir resultatet mer flatterende. De lengre zoominnstillingene flater ut ansiktstrekk og gir et mer tilfredsstillende resultat.

Objektiver for portretter

Portrettbilder ser best ut når du bruker et langt objektiv. Selv om du har et standardobjektiv, kan du prøve å zoome til den lengste innstillingen og deretter gå bakover fra motivet. Dette gir det mest flatterende resultatet.

Hvis du har et lengre zoomobjektiv med telefoto, kan du prøve å dreie zoomen for å redusere avstanden mellom motivet og bakgrunnen. Du må kanskje gå et stykke bakover fra motivet for å få mest mulig ut av komprimeringseffekten.

Hvis det er kraftig bakgrunnsbelysning eller sidelys, er det viktig at objektivets forside er svært ren. Fingermerker og smuss øker muligheten for gjenskinn som gjør bildet mykere, og kan skape merkelige lysflekker. Det er lurt å bruke en solblender for å redusere dette gjenskinnet så mye som mulig.

Portrettinnstilling

Drei programhjulet til scenemodiene, og velg modusen Portrett. Denne enkle handlingen sikrer at kamerainnstillingene er optimalisert for å gi grunn dybdeskarphet og jevne hudtoner. Vær klar til å ta flere bilder i en sekvens når du prøver å fange et flyktig uttrykk.

Velg ett enkelt ansikt

Ansiktsgjenkjenningssystemet til kameraet identifiserer flere ansikter i bildene dine. Hvis portrettmotivet du har valgt, befinner seg blant flere personer, må du passe på å velge ansiktet til vedkommende som det primære. Når det er valgt, sporer kameraet vedkommende når du endrer komposisjonen av bildet og sikrer at vedkommende er i fokus og riktig eksponert.

Fokuser på motivets øyne

Når du stiller kameraet inn på en av modiene for kreativ sone, f.eks. Tv, Av, P eller M, får du tilgang til alle innstillingene til kameraet. Velg ett enkelt AF-punkt, og flytt enten til den optimale plasseringen, eller fokuser på øyet til motivet, og endre deretter komposisjonen. Hvis du er superselektiv med fokuspunktene, sikrer du at øynene til motivet er skarpe. Det er avgjørende for ethvert portrett.

Når du bruker et Canon-objektiv med USM-fokusmotor, kan du justere fokuset manuelt når autofokus er fullført. Vri ganske enkelt fokusringen på objektivet for å fininnstille fokuset på motivet. Hvis du har et kamera i EOS M-serien og bruker EF-M-objektiv, kan du oppnå et lignende resultat med AF+MF-funksjonen på kameraet.

Ta bilde i skyggen

Sent på høstdager kan solskinnet være svært kraftig og gjøre det ubehagelig for portrettmotivet. Det kan også gi bildene kraftigere kontrast og dype skygger. Hvis du velger et område i skyggen, som et tre eller skyggen av en bygning, får du mye bedre resultat fordi motivet ikke myser. I tillegg vil den lyse bakgrunnen bidra til et mer dramatisk bilde.

Utnytt høstlyset

Den nye årstiden medfører en spesiell lyskvalitet på slutten av tidlige høstdager. Solen står lavere på himmelen, noe som gjør at høstkveldlyset har myke og varme toner som passer godt for portrettbilder. Når du tar bilder av mennesker eller portrettbilder, bør du utnytte lyset på beste mulige måte ved å plassere motivet slik at solen er bak vedkommende, og deretter slå på den innebygde blitsen for å kaste litt ekstra lys på ansiktet. Kameraet gjør arbeidet. Du trenger bare å sørge for at motivet er relativt nær kameraet, vanligvis mindre enn fire meter unna.

Reflekter varmt lys

Som et alternativ kan du plassere motivet slik at det varme lyset lyser opp vedkommende fra den ene siden. Prøv å holde et vanlig papirark på motsatt side av lyskilden for å reflektere noe av lyset til skyggesiden av ansiktet. Papiret kan være alt fra et A3-fotoark til en restaurantmeny. Bare pass på at det er hvitt eller har nøytral farge.

Delvis måling for bakgrunnsbelyste bilder

Hvis du har tenkt å ta et bilde med solen bak motivet, vil du kanskje oppdage at ansiktet ser mørkere ut enn det du forventet. Endre målermodusen til Delvis måling, og plasser midten av rammen over ansiktet til motivet. Delvis måling måler fra en liten sirkel rundt midten av rammen. Når du har målt lysstyrken, trykker du på knappen * for å låse eksponeringen før du endrer komposisjonen til bildet.

Fotografering på overskyede dager med flatt lys

Av og til er de tidlige høstdagene overskyet, og det betyr flate skygger og mindre lys. Noen ganger er dette lyset ideelt for å ta portrettbilder, men det trenger ofte litt hjelp. Bruk en Speedlite-blits, og still inn zoomen dens slik at lyset er en smal stråle. Rett deretter lysstrålen mot motivet for å gi ansiktet ekstra dybde og form. Dette fungerer ofte enda bedre hvis du kan bruke blitsen uten at den er montert på kameraet. Hvis du bruker automatisk E-TTL-blits, får du de beste mulige eksponeringene.

Tips for innendørsportretter

Noen ganger er været uforutsigbart tidlig på høsten, og du må ta bilder innendørs. Finn et vindu, og prøv å bruke litt hvit netting eller tyll som diffusør. Plasser portrettmotivet slik at lyset fra vinduet faller på den ene siden av ansiktet, og be så vedkommende snu hodet litt og se ut av vinduet. Nå lyser det myke lyset jevnt opp ansiktet. Pass på å slå av blitsen på kameraet og holde kameraet stille for å få det beste resultatet.

Velg AF-punktet

Enten du tar portrettbilder eller bilder av landskap eller bymotiver, må du ha kontroll på hvor kameraet vil fokusere. Flere AF-punkter fungerer på mange motiver, men når du vil være svært spesifikk og fokusere skarpt på øynene til motivet, er ett enkelt punkt mye mer pålitelig. Gå til innstillingene på kameraet, og eksperimenter med de ulike fokuspunktene som er tilgjengelige.

Bruk mettede farger

Still inn kameraet for å få kraftige, mettede farger for iøynefallende bilder tidlig på høsten. De gule, røde og gylne fargetonene til høstfargede landskap reflekterer ofte mer lys enn grønne, så hvis du stiller inn kameraets eksponeringskompensasjon til å undereksponere med -1/3- eller -2/3-trinn, kan du få kraftigere, mettede farger. Du kan også prøve Mine farger-funksjonen hvis kameraet har den. Velg Sterk for kraftige, mettede farger.

Ta bilder i RAW-format

RAW-formatbilder (i motsetning til JPEG) gir mest fleksibilitet for etterbehandling av bildene på en datamaskin. Hvis du velger å bruke RAW, må du sørge for å ha rikelig med plass på minnekortene. RAW-bilder kan behandles i noen kameraer, men oftere på en datamaskin. Canon inkluderer Digital Photo Professional-programvare med EOS-kameraer for behandling av RAW-bilder. Med RAW kan du endre hvitbalansen for å gi bildene en varmere følelse. Du kan også eksperimentere med ulike bildestiler som Høstfarger-stilen som kan lastes ned fra Canons nettsted.

Ta opp video

Ved å ta opp en film tidlig på høsten kan du vise kontrasten mellom livlige, fargerike motiver og mer dempede med lav kontrast. Man finner flotte livlige farger i parker og landlige omgivelser. Hvis du har med venner, familie eller andre, må du sørge for at stjernene i filmen er kledd i tilsvarende livlige farger også.

Fargene på landskapet med løv i glødende høstfarger er en flott måte å innlede videoen på. Husk å gjøre noen opptak av løv som daler ned fra trærne, eller hvorfor ikke samle opp en håndfull løv og kaste dem opp i luften? Selv noen få løv som daler ned foran motivet, gir et flott opptak. Mange LEGRIA-modeller har en modus for sakte film som kan ta opp slike scener. Prøv også å fange opp lyden av fottrinn på tørt løv. Det er virkelig lyden av høsten.

Til slutt er den viktigste delen å redigere filmen og dele den – før høsten blir til vinter.

Vis frem bildene dine på sitt beste

Det lønner seg å velge optimalt papir når du skriver ut bilder med varme toner. Det populære, høyglansede Canon Photo Paper Pro Platinum gir overlegent detaljerte og livlige farger, men du kan også prøve et mykere papir. Et flott eksempel er Canons Photo Paper Plus Semi-gloss, som har en satengoverflate og redusert glans som gir en mykere finish.

My Image Garden-programvaren fra Canon har alle utskriftsinnstillinger, f.eks. papirtype, størrelse og kanter, i ett skjermbilde du enkelt kan navigere i. I tillegg kan du legge bilder til i en kalender, organisere dem etter hendelse eller kombinere dem til en kollasje eller andre kreative utskriftsmåter.

Canon tilbyr et variert utvalg av medier for PIXMA-skriveren din – fra matt og halvglanset til høyglanset – og alle har sine egne egenskaper så du kan tilpasse til den individuelle fotografistilen din.