Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

URBAN FOTOGRAFERING

11 tips til byfotografering

En storbyferie er en flott mulighet til å forbedre fotograferingsferdighetene dine på. Travle gater, praktfulle landemerker og ulike kulturelle særegenheter fra by til by – en ivrig fotograf kan få unike og flotte bilder og samtidig få et innblikk i sjangrene gate-, arkitektur- og reisefotografering. Her er noen populære tips og råd som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av bildemulighetene du har på en storbyferie.

1. Reis med lett oppakning

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Den beste måten å bli kjent med en by på, er å bruke føttene, men du må ta med deg minst mulig. Det er lurt å kun ta med seg grunnleggende utstyr som får plass i en liten kameraveske, for eksempel:

  • Et kompaktkamera, for eksempel Canon PowerShot SX740 HS
  • Reservebatterier
  • Formaterte minnekort i reserve
  • En mobil enhet – som du kan dele bilder på farten med
  • En objektivklut
Til sist må du passe på at du har komfortable sko og en flaske med vann, siden du kommer til å bruke føttene i flere timer.

2. Undersøk på forhånd

Ved å undersøke litt på forhånd kan du få innblikk i reisemålets mest populære bildesteder og gjøre deg opp en mening om hvilke steder som enda ikke er utforsket av turister med kamera. Dermed har du en mulighet til å få helt unike bilder.

Før du legger av gårde, er det lurt å søke gjennom bildedelingssteder for å se hvilke steder som er populære, og hvilke som er lite frekventerte. Det er også lurt å undersøke vær- og lysforhold på forhånd, slik at du kan planlegge deretter. 

Som en del av forberedelsene dine kan du ta en titt på delen om historier fra byen i Canon Photo Companion-appen for å se om reisemålet ditt er med der. Få inspirasjon fra flotte bildegallerier fra erfarne fotografer fra hele verden, sammen med råd, historier, plassering på kartet og en liste over hvilke fotograferingsinnstillinger som ble brukt for hvert bilde. Med over 15 byer å velge mellom er den en lett tilgjengelig kilde til informasjon før og under reisen din.

3. Fang inn noe uventet

Beslektet artikkel
Vlogging how-to: winning vlogging tips

GATEFOTOGRAFERING

Oppdag abstrakt gatefotografering

Lag imponerende kunst av det hverdagslige med disse enkle teknikkene for surrealistiske urbane bilder.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

BYFOTOGRAFERING

Følg våre beste tips for å få mest mulig ut av fotomulighetene i byen

Fotografer flotte bylandskaper og detaljerte bymotiver. Les videre for å finne alt du trenger av råd, tips, teknikker og inspirasjon.

Against a bright blue sky, a man sits on the edge of a huge curving platform that's elevated several metres above the ground.

FOTOGRAFERING AV ARKITEKTUR

Tips til arkitekturfotografering

Kom i gang med arkitekturfotografering ved hjelp av teknikker og innsikt fra en profesjonell.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Det kan selvsagt være spennende å fotografere kjente landemerker som Eiffeltårnet i Paris eller Colosseum i Roma. Mange fotografer føler imidlertid at de fanger inn de mest unike bildene når de beveger seg utenfor allfarvei. 

I nabolagene der det bor folk, kan du utforske selve sjelen til byen – kafeer, markeder, parker og bakgater. Vær på utkikk etter uvanlige veggmalerier og gateskilt, karakteristiske biler og mennesker som samhandler med hverandre i dagliglivet. Gå deg gjerne litt vill – da er du garantert å reise hjem igjen med bilder som ingen har sett før.

4. Få hjelp fra kameramodusene

Hvis kameraet har spesielle moduser eller innstillinger, er det lurt å benytte seg av disse for å få de beste bildene. De fleste Canon PowerShot-modellene har sceneinnstillinger som optimaliserer kameraet for å fange inn byens rytmer. 

Sportsmodus øker for eksempel ISO-innstillingen og bruker rask lukkerhastighet, slik at du kan fryse bevegelser i en travel byscene. Du finner SCN-innstillingene (scene) på programhjulet øverst på kameraet.

5. Fang inn essensen av byen

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

Du får en ekte smak av byen ved å se på menneskene. Ubemerkede bilder av innbyggere kan resultere i virkelig engasjerende bilder. Hurtighet er avgjørende når du skal fange inn spontane scener. Derfor er det viktig å bruke et kompaktkamera med en bra zoomfunksjon, slik at du kan fange inn øyeblikket raskt. Alternativt kan du se etter et interessant motiv og be vedkommende om tillatelse til å fange inn et gateportrett. På den måten har du mer kontroll over det endelige resultatet.

6. Bildestabilisering er viktig

Du kommer sannsynligvis til å fotografere håndholdt store deler av storbyferien, og det kan være vanskelig å få skarpe bilder i katedraler, mørke gater og andre steder med dempet belysning. Derfor er det viktig å sikre at kameraet har god bildestabilisering (IS). 

Canon PowerShot G7 X Mark II er utstyrt med en kraftig 4-trinns optisk bildestabilisator, som gjør at du kan få skarpe, håndholdte bilder i lite lys, selv når du zoomer inn på motivet.

7. Vær kreativ med bevegelsesuskarphet

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

Når du er kjent med kameraets innstillinger for å fryse bevegelser, kan du være kreativ og gjøre det motsatte – fange inn bevegelsene til den levende, pustende byen med kreative uskarpe bilder. 

Angi scenemodus til panorering, eller vri programhjulet til Lukkerprioritet (Tv), og juster blenderåpningen til 1/30 sekund, og fang inn bevegelsene til folkemengden og trafikken som suser forbi. Se i kameraets brukerhåndbok om kameraet har andre kreative moduser som kan hjelpe deg med å fange inn unike og fantasifulle bilder.

8. Kom nærmere

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Et zoomobjektiv er en flott måte å fremheve skjulte skatter på urbane steder på, for eksempel abstrakte mønstre og svært detaljerte ornamenter på bygninger. Canon PowerShot SX740 HS er utviklet for å oppnå 40x optisk zoom, mens ZoomPlus-teknologi dobler den optiske zoomen digitalt for å oppnå 80x optisk zoom uten tap av kvalitet, sammenlignet med andre digitale zoomobjektiver. Dette betyr at du kan fange inn klare, skarpe detaljer høyt opp på høye bygninger eller på lang avstand.

9. Fotografer i all slags vær

Dårlig vær er ingen unnskyldning for å holde seg innendørs. Alle typer vær har sine egne fordeler. Et bra bilde i sort-hvitt som er tatt i regnet, kan være stemningsfullt, og kameraets modus for sort-hvitt kan omgå det matte lyset som regnvær kan medføre. 

En bygning som kanskje så kjedelig ut på en dag med oppholdsvær, kan få et helt annet uttrykk under mørke og illevarslende skyer. I overskyet vær blir lyset spredt, noe som egner seg godt for flatterende gateportretter, spesielt ved bruk av innebygd blits. Du kan også dra nytte av fargene som reflekteres i en regnvåt gate om kvelden. Pass imidlertid på at du beskytter kameraet mot fuktighet og støv.

10. Inkluder personer for å vise målestokken

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Det føles kanskje naturlig ut å fotografere en ikonisk bygning eller en kunstnerisk utformet bro når det ikke er noen mennesker i bildet. Men hvis du lar forbipasserende bli med i bildet, får publikum en følelse av målestokken. Det kan også føre til et mer slående bilde, spesielt hvis arkitekturen er majestetisk og menneskene i bildet knøttsmå. Ved å inkludere forbipasserende fanger du sannsynligvis også inn visjonen til arkitekten – et sted som brukes av menneskene i byen.

11. Del bildene dine underveis

Når du deler bildene dine med venner og familie, kan de ta del i eventyrene dine. Heldigvis er nye Canon-kameraer utstyrt med innebygd tilkobling, slik at du enkelt kan fange inn, dele, skrive ut og lagre bildene dine umiddelbart. Takket være Bluetooth®- og Wi-Fi-funksjonene på Canon PowerShot SX740 HS og Canon EOS M50 kan du sende bilder, inkludert posisjonen din, til telefonen ved hjelp av Canon Camera Connect-appen, slik at du kan dele dem med venner, familie og følgere på bloggen eller i sosiale medier.

Oppdag kraften og allsidigheten i Canons 4K-serie

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker