A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

NATURFOTOGRAFERING

Slik tar du bilder av dyreliv som gjør inntrykk: bevissthet om naturvern

De østerrikske konserveringsfotografene Christine Sonvilla og Marc Graf har fotografert dyreliv over hele verden. De har tatt hundrevis av bilder som har fanget publikums oppmerksomhet, fra den østerrikske alpegaupen til den unnvikende bengaltigeren. De to møttes ved universitetet i Wien hvor de begge studerte naturvern. De oppdaget deres felles interesse for fotografering og innså at det var en måte å gi naturen en stemme på.

Marc gir et eksempel på hvordan dette kan utgjøre en forskjell: "Mot slutten av 2016 publiserte vi det første bildet med høy oppløsning av en alpegaupe som ble tatt i de østerrikske fjellene. Det var veldig spennende for oss siden det bare var 10 til 15 av disse over hele Østerrike, og siden det hadde vært to tilfeller av krypskyting av gaupe på den tiden. Vi prøvde å spre budskapet om å bevare gaupene over hele Østerrike i alle typer medier. Vi ble intervjuet av radio og TV og hadde flere artikler i østerrikske aviser og magasiner."

Christine fortsetter historien: "Vi regner med at rundt 1,5 til 2 millioner mennesker ble eksponert for dette bestemte emnet. I tillegg holder vi mange presentasjoner ved hjelp av fotografering og film, og vi snakker direkte til et publikum. Arbeidet vårt dreier seg egentlig om å bygge bro mellom det offentlige og naturorganisasjonene, ikke-statlige organisasjoner, forskere, alle folkene der ute i felten."

Christine og Marc mener at du ikke trenger å reise langt for å ta flotte naturbilder. Paret mener at hvis man tar seg tid til å anerkjenne dyrelivet utenfor stuevinduet, kommer man til å utvikle en sterkere tilknytning til naturen.

Selv om paret har reist til fjerne og eksotiske steder, fokuserte de på urban natur i Wien under et nylig prosjekt. De tok bilder av kaniner, pinnsvin og ekorn for å øke bevisstheten om de ville skapningene som bor utenfor stuevinduet.

"Naturen er rett rundt hjørnet, og det er her vår tilknytning til miljøet begynner," oppfordrer Christine. "Jeg tror på det sterkeste at når du har utviklet denne tilknytningen, kommer du til å ønske å bidra til naturvern.”

Marc og Christine eksperimenterte med Canon EOS M200, et lett og brukervennlig kamera som er perfekt for nybegynnere som vil utforske sin kreative side, og Canon EOS 250D, verdens letteste speilreflekskamera med vribar skjerm*, som også kan brukes til 4K-videoopptak.

"Hvis du akkurat har begynt med naturfotografering, trenger du ikke et kamera på høyt nivå med mange avanserte spesifikasjoner", sier Marc. "Utstyret og ambisjonene dine kan vokse sammen." Med et bredt utvalg av tilgjengelige objektiver og opptakskontroller kommer begge kameraene de brukte, til å ta deg langt på vei.

Her deler Christine og Marc sine tips for å ta slående bilder av dyreliv.

1. Ikke forstyrr dyrene

Relaterte artikler
A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

NATURFOTOGRAFERING

Fordyp deg i naturen

Naturfotograf Tolga Aktas forteller hvordan PowerShot ZOOM-kameraet kan hjelpe deg med å være til stede i øyeblikket.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

NATURFOTOGRAFERING

Fra prisvinnere til proffer

To vinnere av Young Wildlife Photographer of the Year forteller om hva tidlig suksess har betydd for dem.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

NATURFOTOGRAFERING

Naturen i svart/hvitt med PowerShot G7 X Mark III

Canon Ambassador Helen Bartlett deler sine råd om å skape inspirerende naturbilder i svart-hvitt med kompaktkameraet på farten.

En av de viktigste utfordringene du må overvinne innen naturfotografering, er ikke å skremme motivet. Å bruke et kamera med stillemodus, for eksempel Canon EOS 250D, er en ideell løsning.

Hvis du glir inn i motivets omgivelser og er så stille som mulig, bør det føre til flere bilder av dyret som viser dets naturlige oppførsel, noe som er en viktig egenskap innen dyrefotografering. "Det er viktig å være stille," sier Christine. "En av de viktigste kamerafunksjonene en naturfotograf bør se etter, er en stillegående lukker."

Marc legger til: "Et raskt autofokussystem og en funksjon for serieopptak [når flere bilder tas i rask rekkefølge] er også viktig for å øke sjansen for at du får tatt et godt bilde."

I tillegg til stillere fotografering i stillemodus tar Canon EOS 250D fem bilder per sekund. Det har også to autofokussystemer, noe som øker sjansene for å ta sylskarpe bilder. Kameraet kan tilpasses ved å slå av AF-hjelpelyset, noe som betyr at det røde lyset ikke slås på for å hjelpe til med autofokus, noe som er ideelt for ikke å forstyrre motivet. Den optiske søkeren tilbyr et valg mellom ni strømlinjeformede AF-punkter eller Live View-modus. Med Live View-modusen kan du ta bilder via berøringsskjermen og automatisk spore motivet ved hjelp av 143 AF-punkter. Du kan også benytte deg av de 3975 manuelle valgpunktene for å få bedre kontroll.

For å øke sjansen for ikke å forstyrre dyrene kan du redusere lysstyrken på LCD-skjermen slik at den forblir skjult. Hvis du tar bilder uten blits, kommer du ikke til å skremme motivet. Bare sørg for å heve ISO-verdien slik at du får med deg så mye lys som mulig. Den maksimale ISO-verdien på Canon EOS 250D kan utvides til 51200. Bruk av en høy ISO-innstilling kan skape bildestøy, men Canon EOS 250D leveres med en innstilling for høy ISO-hastighet med støyreduksjon, som kan brukes når du behandler bildene.

2. Øk lukkerhastigheten for å unngå uskarphet

Det er lurt å øke ISO-verdien for å oppnå raskere lukkerhastigheter når du tar bilder av lettskremte dyr, for eksempel dette ekornet som ble tatt bilde av i Wien.

Hastighet er viktig innen naturfotografering, og Marc foreslår å øke ISO-verdien for å kompensere for at mindre lys kommer inn i kameraet når du øker lukkerhastigheten for å fange inn bevegelser og redusere bevegelsesuskarphet. "Uansett hva slags dyr du tar bilder av, må du alltid bruke en høy ISO-verdi. Mange ser ut til å være bekymret for å bruke en høyere ISO-verdi, men du trenger den."

Christine legger til: "Hvis du ikke hever ISO-verdien, risikerer du at bildet blir uklart siden dyret beveger seg raskere enn lukkeren." For å unngå uskarphet er det viktig å øke ISO-verdien slik at du kan øke lukkerhastigheten og ta skarpe bilder av høy kvalitet, og velge den riktige innstillingen som passer til bevegelsen.

Som fotografene oppdaget, vil det ikke gå ut over bildekvaliteten på noen av kameraene om du velger en høy ISO-innstilling for å få raskere lukkerhastigheter. Både Canon EOS M200 og Canon EOS 250D kan bruke en ISO-innstilling på 25600, og sistnevnte kan utvides til ISO51200.

3. Velg minimumsutstyret med omhu

Hvis du velger akkurat riktig mengde utstyr før du drar ut, betyr det at du begrenser alternativene, slik at du kan ta raskere avgjørelser når du tar bilder. Det betyr også at du kan reise lettere og redusere risikoen for tretthet.

"Du trenger ikke å ha alt utstyret i begynnelsen", sier Christine. "Start med en vidvinkel og et teleobjektiv, og legg til mer senere."

Hvis du vil komponere et bilde av et dyr i sammenheng med omgivelsene, kan du prøve å kombinere Canon EOS M200 med et vidvinkelobjektiv som Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Hvis du vil beskjære nærbilder og fotografere lenger unna, er telefotoobjektivet Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM også en ideell partner. For Canon EOS 250D er Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM et kompakt telefotoobjektiv som tar deg tett på handlingen, mens Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektivet gjør at du kan fotografere i vidvinkel, slik at du kan ta bilder av dyr i et landskap eller et bybilde.

4. Kom tett på og vis skjulte detaljer

Å komme seg nærmere er en fantastisk metode for å fremheve den intrikate skjønnheten i naturen som ofte blir oversett i urbane omgivelser.

Bevaring handler om å tenke på et "større bilde", men fotografering i denne sjangeren tar for seg alle skapninger, både store og små. "Det jeg liker veldig godt med makrofotografering, er muligheten til å vise frem det som ellers blir oversett", sier Christine. "Det er så mye skjønnhet i en svært liten verden."

Makroentusiaster som bruker Canon EOS M200, kan montere et Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv. Det gir ikke bare opptil 1,2 ganger forstørrelse, det er også verdens første autofokusobjektiv med to innebygde, kontrollerbare LED-skjermer (Macro lite), noe som gir ekstra belysning og eliminerer unødvendige skygger.

"Mange tror at makrobilder ikke er typiske for konserveringsfotografer," sier Christine. "Men for oss er det svært viktig å ha en portefølje som dekker alle de ulike aspektene av naturen. Hvis det er noe lite og vakkert som må utheves, er makrofotografering det perfekte verktøyet."

5. Gjør deg kjent med kameraet

Hvis du er komfortabel med utstyret, kan du bruke mer tid på å komponere et kreativt og spennende bilde.

Christine og Marc vet at den beste måten å fange inn dyreliv på, er gjennom tålmodighet og forberedelse. "Du får et fortrinn hvis du kan forutse hva motivet ditt kommer til å gjøre, så du må være god til å observere og vite hvordan motivet ditt sannsynligvis kommer til å handle", sier Christine.

Det er også viktig å bli kjent med kameraet, slik at du vet om alle de viktigste funksjonene og grensene det tåler. "Det er mye bedre å bruke et kamera som du forstår enn å ha et mer komplisert kamera som gir deg to flere bilder per sekund. Når en art til slutt dukker opp, må du kjenne kameraet ditt godt og kunne håndtere det ordentlig, slik at du kan reagere raskt og ikke kaste bort verdifulle sekunder på å lete etter ting som fokuskontroller."

En av de første tingene Marc likte ved Canon EOS M200, var den enkle, brukervennlige designen med 180-graders berøringsskjerm. "Det er så flott. Du finner alt du trenger i løpet av sekunder. Det er bare så raskt og utrolig enkelt å bruke."

Christine legger til: "Veldig mange tror at det handler om å skaffe seg et kamera som tilsynelatende gjør alt, men egentlig handler det mer om personen bak kameraet og hva vedkommende kan gjøre."



Skrevet av Natalie Denton



*Canon EOS 250D (svart/sølv) er verdens letteste av alle speilreflekskameraer med sensor i APS-C-størrelse og en bevegelig LCD-skjerm, inkludert batteri og minnekort i henhold til CIPA-retningslinjene, per 9. april 2019 (undersøkt av Canon).

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker