timelapse header

Tips til bruk av intervallopptak

Du har utvilsomt sett imponerende intervallopptak av Melkeveien på nattehimmelen eller trafikk som suser gjennom byen. Du har kanskje lurt på hvordan disse videoene er laget?
I den korte videoen og veiledningen nedenfor vil du få lære hvordan du kommer i gang med intervallopptak.

Intervallopptak er en serie med hundrevis eller tusenvis av stillbilder som spilles av i en sekvens som produserer en tidskomprimert video. Canon-kameraet er perfekt for intervallopptak. Les tipsene nedenfor. Før du vet ordet av det, er du blitt en kløpper når det gjelder intervallopptak.

  1. 1. Riktig utstyr – Det er to viktige ting du trenger til intervallopptak, nemlig et solid stativ som sørger for at kameraet står støtt, og et intervallometer, også kalt en fjernkontroll med tidsstyring. Dette er en enhet som gjør det mulig å angi opptaksintervaller. I filmen har vi brukt TC-80N3 som passer til N3-kontakter. Hvis du har en kontakt av typen E3, må du også ha en N3-til-E3-konverteringskabel. Noen av de nyeste kameraene våre, inkludert , og , har en innebygd intervalltidtaker som gjør prosessen enda enklere.

  2. 2. Finn et motiv – Finn et motiv med bevegelser. Landskap med skyer, travle veier eller strømmende fossefall er gode motiver for intervallopptak.

  3. 3. Sett kameraet i sanntidsvisningsmodus for å hjelpe deg med å klargjøre opptaket.

  4. 4. Velg mellom RAW og JPG – RAW gir deg flere muligheter til å endre bildene senere, men JPG bruker mindre diskplass. Det kan være lurt å ta bilder i mellomstort eller lite format for å få plass til flere bilder på minnekortet. Tar du bilder i lavere oppløsning, kan det imidlertid påvirke kvaliteten på den endelige videoen.

  5. 5. Eksponeringsinnstillinger – Bytt fotograferingsmodus til blenderprioritet, og velg en egnet ISO for å gi deg ønsket lukkerhastighet. Dette kan variere fra 100 til 800 om dagen og 10 000 om natten. Du kan bruke en treg lukkerhastighet for å legge til bevegelse til motivet. Generelt sett kan du angi lukkerhastigheten til under 1/100 for et jevnere intervallopptak.

  6. 6. Evaluerende måling instruerer kameraet om å fange opp hele motivet ved valg av eksponering. Det kan være nyttig å velge full manuell eksponering for motiver med konstant lysmengde, men hvis lyset endres drastisk, kan videoen få en flimrende effekt.

  7. 7. Deaktiver innstillinger som prioritet av lyse toner og korrigering av belysning i kantene, som kan skape variasjoner mellom bilder. Hvitbalanse og bildestiler bør angis manuelt. Hvis du tar bilder i RAW, kan du justere senere om nødvendig.

  8. 8. Komponer motivet ditt – Velg riktig objektiv – vidvinkel fungerer som regel best – komponer motivet ditt, fokuser på motivet, og bytt deretter objektivet til manuelt fokus. Kameraet skal ikke fokusere på nytt for hvert bilde.

  9. 9. Angi intervallometeren – Velg hvor ofte kameraet skal ta et bilde basert på motivet ditt. Ta bilder tett etter hverandre for motiver som beveger seg raskt. Prøv for eksempel et intervall på to sekunder for skyer som driver forbi på en vindfull dag.

  10. 10. Bestem hvor lenge du vil at intervallopptaket skal vare – Det endelige intervallopptaket blir lengre desto lengre du lar kameraet ta bilder. Husk at de aller fleste videoer spilles av med 24 bilder per sekund. Du trenger derfor 720 bilder til et intervallopptak på 30 sekunder. Hvis du angir at kameraet skal ta et bilde hvert andre sekund, må kameraet ta bilder i 24 minutter. For lengre intervaller må du kanskje la kameraet ta bilder i flere timer.

Når du har fått med deg bildene hjem, må du fullføre det endelige intervallopptaket. Beskjæring og fargekorrigering må gjøres likt for hele bildesettet for å bevare konsekvens gjennom hele intervallopptaket.

Hvis du har tatt bilder i RAW, må du sannsynligvis eksportere til JPG og velge en egnet filstørrelse for videoen du vil lage. Det finnes en rekke gratis videoprogramvare du kan bruke til å kombinere bildene dine til et ferdig verk, fra firmaer som Apple eller Microsoft, men i videoen ovenfor var det Adobe Creative Cloud som ble brukt.