A group of people, seen from behind, watch fireworks. One person in the foreground is in focus, and warmly dressed in overcoat and beanie hat.

FOTOGRAFERE FYRVERKERI

Slik kan du fotografere fyrverkeri på nye og kreative måter

Mange av oss synes at fargerikt fyrverkeri på nattehimmelen er magisk, så hvorfor ikke fange inn denne følelsen på et bilde? I tillegg til å finne de beste innstillingene for fotografering av fyrverkeri er det viktig å tenke på de andre elementene som gjør hendelsene og bildene dine spesielle.

Fyrverkeri brukes oftest ved anledninger som nyttårsaften, spesielle bursdager, bryllup og festivaler som ofte tilbringes med venner eller familie. Du kan ta dem med i bildet for å fange begivenheter på morsomme og kreative måter.

I tipsene nedenfor har vi tatt for oss dette og mer ved å svare på ti vanlige spørsmål, inkludert hvordan du velger den beste lukkerhastighet for fyrverkeri, og hvordan du kan ta i bruk nye ideer for å få noen virkelig unike og kreative bilder. Uansett om du bruker et PowerShot-kamera, et speilløst kamera eller et speilreflekskamera, har vi en veiledning som dekker fotografering av fyrverkeri.

1. Hvor er det best å fotografere fyrverkeri fra?

Det er vel verdt å tenke på hvor du kan ta de beste bildene fra, så planlegg på forhånd, og finn et sted som er fritt for hindringer. Undersøk stedet i dagslys, og finn ut hvilken retning vinden vil blåse i.

Dette er spesielt viktig hvis det er et leirbål i nærheten, da det vil hjelpe deg å unngå at røyk eller glør synes i bildet. Hvis du planlegger å bruke et stativ, er det best å stå på et sted der det er usannsynlig at andre går i veien for deg mens du fotograferer.

2. Hvordan kan jeg fotografere stemningen ved fyrverkeri på en fest?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

En god måte du kan fange inn feststemningen på, er å fotografere familiemedlemmer som morer seg med stjerneskudd, mens de bruker fantasien til å lage morsomme og kunstneriske mønstre med lyset. En komplett veiledning som går gjennom de beste teknikkene og innstillingene for lysmaleri er tilgjengelig i Canon Photo Companion-appen.

En idé til et interessant bilde er å fange refleksjonen av fyrverkeri i et vindu der man kan se at venner eller familie ser ut fra innsiden. Ta et par testbilder for å sikre at personene i bildet er godt eksponert, og behold disse innstillingene til noe skjer. Hvis du bruker et PowerShot-kamera som Canon PowerShot G7 X Mark II eller et hvilket som helst EOS-kamera med utskiftbare objektiver, kan du ta bilder i RAW-format. Det gir deg maksimal fleksibilitet når du justerer eksponeringen for ulike deler av bildet under etterbehandlingen ved hjelp av Canon Digital Photo Professional.

3. Hvordan kan jeg ta tydelige bilder av fyrverkeri?

Det er vanskelig å vite når det største og mest fargerike fyrverkeriet skal eksplodere. Derfor er det en god idé å stille inn kameraet til å fotografere kontinuerlig, også kjent som seriefotografering. Dette øker sjansene for å ta ett eller to bilder med spesielt dramatiske eksplosjoner.

Hvis kameraet står på stativ, kan du bruke Canon Camera Connect-appen for å fjernstyre kameraet trådløst med telefonen eller datamaskinen din. Alternativt kan du bruke en kablet eller trådløs fjernkontroll, eller til og med kameraets selvutløser. Alle disse gjør at du kan utløse eksponeringen uten å røre kameraet, noe som bidrar til å unngå kameraristing og holde bildene skarpe.

4. Hvordan kan jeg fotografere fyrverkeri uten stativ?

Hvis du bruker et håndholdt kamera, kan du bruke bildestabilisatoren til å holde bildene skarpe (hvis kameraet eller objektivet har bildestabilisering). Dette kompenserer for små bevegelser som kommer fra å holde kameraet, men vær oppmerksom på at det kan redusere lukkerhastigheten hvis du fotograferer med blenderprioritet.

Hvis det er en bryter på kameraets objektiv, kan du kanskje aktivere eller deaktivere bildestabilisering der. Hvis ikke kan du gjøre det i kameraets innstillinger.

5. Hvilket objektiv er best for fyrverkeri?

Beslektede artikler
A man and woman with a small child sitting halfway up a small stepladder, in front of fir trees with a few decorations hanging from some branches.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Lena Petrovas 10 beste julebildetips

Fang inn julestemningen med denne familiefotografens 10 tips til å få morsomme og naturlige portretter.

A table filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

UTSKRIFTSHÅNDVERK

Nå er det tid for kreative prosjekter igjen. Her er seks ting du kan lage til jul med skriveren din.

Vær kreativ – lag dine egne julegaver, dekorasjoner og spill. Du kan laste ned og skrive ut alle malene helt kostnadsfritt.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

REISE

11 tips til byfotografering

Hvordan du kan få mest mulig ut av kameraet på en storbyferie og fange inn stemningen og atmosfæren i den urbane jungelen med noen enkle tips og triks.

Selv om et bilde som bare viser fargerikt fyrverkeri, kan være imponerende, kan du skape mer interesse og sammenheng ved å inkludere noen bygninger eller andre strukturer. Teleobjektivene gjør det også enklere å variere komposisjonene, noe som er spesielt nyttig når du bruker stativ. Et vidt zoomobjektiv, for eksempel Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM eller Canon EF 17-40mm f/4L USM, gir plass til mer i bildet. Du kan imidlertid også få flotte bilder ved hjelp av objektivet på et kompakt superzoomkamera eller objektivsettet som fulgte med kameraet.

6. Hvordan fokuserer jeg når jeg fotograferer fyrverkeri?

Du kan angi at kameraet skal fokusere på en forhåndsbestemt avstand, slik at du ikke trenger å bekymre deg for fokus når du tar bildet. Det gjør det enkelt å konsentrere seg om komposisjon og eksponering.

Begynn med å skifte til manuell fokus eller flytte fokusbryteren på objektivet til MF-posisjonen, og juster fokus til uendelig. Hvis objektivet har et lite vindu som viser forskjellige fokuseringsavstander, er dette på slutten med ∞-symbolet. Det er trolig der du vil fokusere hvis du ønsker å fange fyrverkeri på himmelen.

Hvis du vil inkludere elementer i forgrunnen av bildet, fokuserer du på et punkt mellom forgrunnen og bakgrunnen, rundt en tredjedel inn i motivet, for å gjøre alt skarpt. Denne teknikken kalles hyperfokal fokusering, og du kan lese mer om å finne den ideelle hyperfokale avstanden på Canon Photo Companion-appen.

7. Hvilke innstillinger bør jeg bruke for å fotografere fyrverkeri?

Hvis du tar bilder håndholdt, starter du med den laveste lukkerhastigheten du kan bruke uten at kameraet rister. Vidvinkelobjektiver er enklere å holde lenger, og objektiver med bildestabilisator (de med IS i det fulle objektivnavnet) gir betydelig hjelp til å holde bildene skarpe. Hvis du bruker kamera på stativ, kan du bruke en mye langsommere hastighet til å begynne med, for eksempel ett eller to sekunder.

Juster ISO etter at du har angitt lukkerhastigheten og blenderåpningen for å få en god eksponering. En lavere ISO, som ISO 100 eller ISO 125, gir skarpere bilder med bedre farger og mindre støy. Kameraer med større bildebrikker, som fullformats speilreflekskameraer eller speilløse kameraer, gir de beste resultatene.

Hvis du stiller inn en blenderåpning som ikke er for liten, omkring f/8, vil det hjelpe deg med å få så skarpe bilder som mulig, uten at det går på bekostning av dybdeskarphet i scener med interessant forgrunn. Utvid blenderåpningen til f/4 eller f/5,6 hvis lukkerhastigheten er for lang.

8. Hvordan fanger jeg inn fyrverkeriformer?

Kameraet har en Bulb-innstilling. Den gjør at du kan ha lukkeren åpen så lenge du trenger, noe som betyr at du kan fange inn fyrverkeri mens det beveger seg over himmelen, eksploderer og etterlater lysspor som viser de imponerende formene. Bulb-innstillingen aktiveres ved å velge manuell innstilling eller lukkerprioritet, og skru helt til slutten av alternativene, forbi 30". Trykk på lukkerknappen én gang for å åpne lukkeren, og én gang til når du vil lukke den.

Det er en god idé å bruke en kablet eller trådløs lukkerutløser for å starte og stoppe eksponeringen, for eksempel Canon BR E1 eller Canon Camera Connect-appen.

9. Hvordan får jeg riktig eksponering for fyrverkeri?

En mørk himmel med lyst fyrverkeri som eksploderer, er et ganske annerledes scenario enn normale bildemotiver, og kameraet kan muligens velge en eksponering som er for lys for et bilde av fyrverkeri på kveldstid. Hvis du fotograferer i manuell innstilling eller med halvautomatisk modus, som blenderprioritet eller lukkerprioritet, kan du bruke eksponeringskompensasjon for å unngå dette.

Se etter -/+-knappen eller ikonet på skjermen, og sett den til rundt -1 og -2. Hvis du bruker manuell innstilling, kan du også holde et øye med eksponeringsindikatorskalaen på LCD-skjermen eller på bunnen av kamerasøkeren og velge en kombinasjon av innstillinger som skyver indikatoren til venstre for skalaen.

10. Hvordan fotograferer jeg silhuetter med fyrverkeri?

Fang inn silhuetter med fyrverkeriet i bakgrunnen for å få kreative og uvanlige bilder av fyrverkeri. Dette er fint å prøve tidligere på kvelden når det fortsatt er litt lyst på himmelen, ettersom silhuettene vil være mer fremtredende. Hvis du imidlertid tar bilde av en spesielt travel begivenhet som er full av lys og farge, kan dette gi en sterk nok bakgrunn for silhuettene.

For denne bildetypen må du tenke nøye på hvor du står. Hvis du står lenger unna og bruker et vidvinkelobjektiv, vil det hjelpe deg med å ramme inn mange mennesker mot himmelen, mens det å gå nærmere motivene og peke kameraet oppover vil hjelpe deg til å gjøre folk mer dominerende i bildet.

Sørg for at eksponeringsinnstillingene fremstiller dem som silhuetter. Hvis du eksponerer for fyrverkeri, gjøres dette vanligvis med kameraets foreslåtte innstillinger, selv om du kanskje trenger å bruke negativ eksponeringskompensasjon for å skape best effekt (se tips 9 ovenfor). Prøv ikke å bruke for lang lukkertid, selv om motivene kan bevege seg rundt i løpet av denne tiden og ødelegge effekten.

Skrevet av Matt Golowczynski

Relaterte produkter

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker