Father piggybacks son through field

Hvordan du bruker naturlig lys

Uansett om du tar utendørs portrettbilder, forsøker å fange byatmosfæren på dagtid eller stemningen en vakker sommerkveld, så vil naturlig lys hjelpe deg med å ta fantastiske bilder. Å vite hvordan man utnytter lyset på best mulig måte vil ha en enorm innvirkning på bildene dine. Og du slipper å investere i nytt utstyr for å kunne se resultatene.

Bruke dagen til din fordel

Det naturlige lyset endres avhengig av når på dagen du befinner deg, og været. Så før du går ut, må du forberede deg og tenke fram i tid. Det er ingen vits i å stå grytidlig opp for å ta bilde av elven som renner gjennom byen i soloppgang, hvis du oppnår bedre resultat ved solnedgang.

På en solskinnsdag med skyfri himmel kan lyset virke relativt varmt på morgenen, hardere midt på dagen og mykere på kvelden. Hvis du har tid og anledning, kan du ta bilde av det samme motivet og landskapet på ulike tidspunkter i løpet av dagen, og deretter sammenligne lyset i bildene for å finne det du liker best.

Unngå direkte sollys når du tar portretter

Direkte sollys midt på dagen kan skape skarpe skyggekontraster som mest sannsynlig ikke er flatterende for personene i portrettet. Forsøk derfor å ta bilder av personene i skyggen på dager med mye sollys, eller du kan vente til ettermiddagen når sollyset virker varmere. Å stå for eksempel bak en bygning eller under et tre er en effektiv måte å dempe det harde lyset og oppnå mer tilfredsstillende resultater på. Du kan også bruke blits på dagtid for å veie opp mot sollyset.

Utnytt de gylne timene til det fulle

Timen før solnedgang og rett etter soloppgang, ofte kalt de magiske eller gylne timene, blir av profesjonelle fotografer ansett som å gi det beste naturlige lyset i løpet av dagen. Siden solen står lavere på himmelen, kaster det horisontale lyset lange skygger og bader motivene i et varmt og glødende lys. Dette passer utmerket for bybilder eller for å fange vakre øyeblikk i naturen eller refleksjoner i vann.

Kontrollere kameraets hvitbalanse

Noen ganger virker lyset varmt og gyllent. Noen ganger virker det kaldt og blått. Mens øynene dine naturlig tilpasser seg slik at fargene virker like i forskjellig lys, er kameraet avhengig av hvitbalansen. Denne innstillingen justerer kameraets inntrykk av lys og lar deg kontrollere lysnyansene du jobber med. Du kan stille den inn til å kompensere for lys som er for kaldt eller for varmt.

På de fleste Canon speilreflekskameraer, speilfrie systemkameraer og avanserte kompaktkameraer er det syv standardinnstillinger for hvitbalansen. Automatisk hvitbalanse (Auto White Balance) er standardinnstillingen for de fleste vanlige lysforhold. Daylight-modusen er for bildetaking i sterkt sollys. Du kan også velge mellom Cloudy and Hazy (Overskyet og disig) eller Shaded Places (Skyggesteder). Tungsten (Wolfram) eller Fluorescent (Fluorescerende) kan hjelpe med fargebalansen når du tar bilder innendørs.

Det beste du kan gjøre, er å ta noen bilder med ulik hvitbalanseinnstilling for å finne ut hvilken som gir det beste resultatet. På denne måten går du ikke glipp av fargekarakteristikkene du egentlig er på jakt etter.

Lag din egen reflektor for å styre det naturlige lyset

Å bruke reflektorer er en enkel måte å utnytte det naturlige lyset på og styre det i retning av motivet ditt. Og du trenger ikke å kjøpe det fra en profesjonell fotobutikk. Ofte vil et hvitt, sølv- eller gullfarget bord eller en foliekledd kartong kunne gi effekten du er ute etter.

Vær dristig og eksperimenter

Å eksperimentere med naturlig lys vil hjelpe deg med å forstå hvordan det fungerer. Det vil også hjelpe deg med å finne det lyset du liker best, og se hvordan bildene blir i slikt lys. Det å lære hvordan man ser lys og hvordan man fanger det, kan ta tid – så gjør det til noe morsomt. Dra ut og ta bilder av uvanlige lyslandskaper og motiver, og prøv å få mest mulig ut av været, årstidene og de forskjellige tidene i løpet av en dag.