Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEOTEKNIKKER

Skape en videohistorie

Når du filmer videohistorien din, er det viktig at du har et motiv som vekker interessen din. Dette fokuserer oppmerksomheten din, slik at du kan fange opp de viktige elementene som også holder på publikums oppmerksomhet, fra start til slutt. Tipsene nedenfor viser deg hvordan du kan filme opptakene du trenger for å fortelle dine egne historier.

Planlegging

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Skriv ned ideen din, og gjør klart utstyret.

Ved å planlegge på forhånd blir det enklere å fange det du trenger. Organiser opptaket på forhånd ved å skrive ned notater om innholdet du vil filme og hvordan du kan gå frem.

Klargjør utstyret ditt før opptaket ved å lade opp batteriene og rengjøre objektivene. Husk at batteriene lades ut raskere når du filmer, så pass på at du har med ekstra batterier. Formater minnekortene i kameraet, slik at de er klare for opptak. Videofiler er store, så du trenger kanskje minnekort med større lagringskapasitet.

De fleste kameraer har en innebygd mikrofon som kan ta opp lyd, men lyden blir bedre med en ekstern mikrofon, for eksempel stereomikrofonen DM-E100 fra Canon. Kameraer som EOS M6 Mark II har inngang for ekstern mikrofon, for tilfeller der du trenger krystallklar lyd.

Omgivelsene

Ta en rekke vidvinkelbilder av omgivelsene dine. Bland disse med detaljbilder og ekstreme nærbilder av omgivelsene du filmer. Zoomobjektiver med trinnmotor (STM) – tilleggsutstyr inkluderer EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM og RF 24–105 MM F4–7.1 IS STM – jobber jevnt og stille, og fungerer utmerket for filming.

Pass på at du beveger deg rundt på stedet, og unngå å filme fra samme stilling. Dette blir det første publikum ser av historien din, og det viser stedet og konteksten. Prøv å ta opp minst ti sekunder per klipp i disse startopptakene, slik at du har plass til å leke deg i redigeringsarbeidet.

Motivet

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Fang omgivelsene til hovedpersonen din for å introdusere dem til publikummet ditt.

Presenter hovedpersonen i videoen din ved å vise hvor de er og hva de gjør. Film ulike klipp av motivet, og prøv ut uvanlige komposisjoner og forskjellige typer belysning. På mange kameraer, for eksempel EOS RP, EOS M50 eller EOS 6D Mark II kan du bruke autofokus under opptak, slik at ansiktet til motivet ditt alltid er i fokus.

Snakk med motivet mens du filmer. Da blir ansiktsuttrykkene mer naturlige. På denne måten kan du også oppdage nye sider ved motivet som du kanskje vil fange inn på video.

Bruk av nærbilder

Du kan vekke interesse ved hjelp av nærbilder av bestemte gjenstander. Slike detaljbilder kan være nyttige når du redigerer videoen din.

Ikke alle nærbilder krever et makroobjektiv. Standardobjektivet ditt er i mange tilfeller mer enn godt nok. Zoom inn så mye som mulig. Dette forstørrer motivet ditt inne i rammen og isolerer det fra bakgrunnen.

Gjenstander med strukturer og farger er ideelle for abstrakte detaljbilder. Ikke glem å bevege kameraet for å skape en ufokusert bakgrunn bak motivet i rammen.

Ulike perspektiver

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Kom deg opp i høyden eller ned på gulvet, og ta deg tid til å prøve noe nytt.

Prøv å fange inn motivet fra uvanlige vinkler. Ikke alle bilder blir like vellykkede, men øvelse gjør mester! Endre synsvinkelen din ved å stå høyt og filme motivet ovenfra, eller kom deg ned på bakken og film nedenfra. Du kan skape et helt unikt perspektiv ved å filme motivet fra bakken. En vribar berøringsskjerm som skjermen på EOS 850D kan være til god hjelp. Ved å endre stillingen din kan du skape en mer dynamisk video enn om du kun filmer fra et vanlig synspunkt.

Hvis du filmer forbi motivet som står i forgrunnen, bør du velge et bestemt fokuspunkt. Dette holder bakgrunnen skarp samtidig som du skaper en kinoaktig uskarphet i forgrunnen.

Tenk nytt om komposisjonen din

Tenk på plasseringen av elementene innenfor rammen. Av og til fungerer vanlige kompositoriske tilnærminger som det gylne snitt og ledelinjer, godt. Prøv gjerne andre synspunkter for å skape alternative bilder, for eksempel ved bruk av symmetri.

Bruk detaljbilder og ekstreme nærbilder for å fange interessen til publikum. Prøv forskjellige vinkler og synspunkter, og finn din egen stil som gjør at videoen skiller seg ut fra mengden.

Bruk av hastighet og tid

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
Bruk intervallopptak til å komprimere lengre scener. Dette gir en mer dramatisk effekt.

Du kan få spenning og drama i videoen din ved å hoppe mellom klipp. Film lignende sekvenser fra samme vinkel, og hopp deretter mellom ulike deler fra hver sekvens.

Hvis kameraet har funksjoner for intervallopptak eller høy bildefrekvens, kan du bruke dem til å leke deg med hastighet og tid. Vekk interessen til publikum med et intervallopptak for å konvertere sakte action til korte klipp. Bruk høy bildefrekvens for å senke farten på fartsfylt action.

Oppbygging av spenning

Du må skape visuell spenning for å bygge opp til sluttscenen i videoen. Du kan gjøre det ved å bruke en rekke bilder, ekstreme nærbilder og brede landskapsbilder. Det å bytte fra et nøytralt motiv til sluttscenen er en god måte å avslutte videoen på.

Film i korte klipp for å bygge opp spenningen. Husk at du alltid kan fjerne noen sekunder fra et lengre klipp. Prøv derfor å filme litt ekstra i tilfelle du trenger det.

Handling og reaksjon

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
Ikke glem å fange reaksjonen og følelsene til motivene i videoen.

Bytt til et fulladet batteri før du begynner å filme sluttscenen. Det er synd om du går glipp av noe på grunn av et utladet batteri. Sørg også for at du har nok lagringsplass på minnekortet.

Det er svært viktig å fange inn sluttscenen for videoen din, men ikke glem å få med reaksjonene til de involverte. Du må kanskje bevege deg rundt raskt. Fortsett å filme og prøv å holde kameraet stødig. Canon Tripod Grip HG-100TBR fungerer best med mindre kameraer som EOS M6 Mark II. Det kan hjelpe deg med å filme stødige opptak. Endre fra vidvinkelbilde til nærbilde ved å skifte stilling og zoome inn eller ut med objektivet. Ha som mål å fange inn følelsen av å være med på det som skjer. Du vil vekke engasjement hos publikum.

Ha det moro

Ha det moro når du filmer. Av og til går ikke alt etter planen, men det kan du lære mye av. Ved å skape en relasjon med motivet ditt kan du lære mer om personen og omgivelsene.

Det er du som bestemmer hvordan historien i filmen din skal fortelles. Når du jobber med mennesker, vil du alltid påvirke hvordan de fremstiller hendelser og situasjoner. Personligheten din gjenspeiles i videoen din, så ha det gøy når du filmer.

Relaterte artikler
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEOTEKNIKKER

Lag en flott hjemmefilm av familiedagen

Film fine øyeblikk med familien, og lær hvordan du får mest mulig ut av EOS-kameraets videofunksjoner med familie-vloggeren Stef Michalak.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

VIDEOTEKNIKKER

Tips til Stop-motion-filming

Den profesjonelle animatøren Ed Jackson viser deg hvordan du kan lage en animasjonsfilm med punktfotografering (stop-motion).

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

VIDEOTEKNIKKER

Lag en fengslende dokumentar med EOS-kameraet

Den prisbelønte dokumentarfilmskaperen og Canon Ambassador Joel Santos deler sine beste tips for å lage videohistorier.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker