Three cyclists ride around a velodrome; the cyclists are in sharp focus, with everything else blurred.

GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Lær hvordan du kan bruke panorering for å ta bedre actionbilder

Panorering er en teknikk som vanligvis brukes i actionbilder for å skape en følelse av bevegelse. Det innebærer at du bruker lave lukkerhastigheter og beveger kameraet i samme retning som motivet. Når dette er utført på riktig måte, forblir motivet skarpt mens bakgrunnen og eventuelle statiske objekter i bildet har en jevn uskarphet over seg.

Panorering kan brukes til å skape en følelse av bevegelse i bildene dine som en kreativ effekt, og for å jevne ut bakgrunnen og dermed legge mer fokus på motivet.

Panorering er en nyttig ferdighet uavhengig av intensjonen din. Øvelse gjør mester. Panorering krever god kamerakontroll. Erfaring er derfor et pluss. Gode panoreringsmotiver å øve seg på er friidrett. Du får mange muligheter til å finpusse ferdighetene dine hver gang de passerer.

Klargjøre kameraet

Bytt til Lukkerprioritet eller full manuell innstilling, og velg lukkerhastighet. Hastigheten avhenger av en rekke faktorer: hvor raskt motivet beveger seg, avstanden mellom deg og motivet, objektivet du bruker, og hvor mye uskarphet du vil oppnå.

Begynn med en lukkerhastighet på 1/60 sek, og nedjuster den etter hvert som du blir mer komfortabel med handlingen. Ikke glem å slå av objektivstabiliseringen, med mindre du bruker et objektiv med en funksjon for opptaksprogram 2 – da bruker du den.

Panorering er en flott måte å skape et interessant actionbilde på selv når det er overskyet. Ved å bruke et bredere objektiv, og ved å stå nærmere banen kan du skape et bilde som virkelig drar leseren inn i handlingen.

Fokuser på forhånd

Fokuser objektivet på forhånd for å hindre kameraet i å fokusere under panorering. Avgjør først hvor du vil fotografere motivet, fokuser kameraet, og bytt deretter objektivet til manuell fokus.

Når motivet nærmer seg, må du følge nøye med gjennom søkeren, plassere en AF-firkant på motivet, og fortsette å spore motivet gjennom søkeren. Snu kameraet i en jevn bevegelse i samme retning som motivet. Pass på at du ikke beveger kameraet vertikalt. Aktiver serieopptak, trykk ned utløserknappen i god tid før motivet passerer den forhåndsfokuserte posisjonen din, og ta en serie med bilder til motivet har passert fotograferingsstedet ditt.

Kontroller bildet på kameraskjermen. Hvis motivet er i fokus og bakgrunnen har en jevn uskarphet, kan du anse jobben som vel utført. Det er imidlertid stor sannsynlighet for at du vil gjøre et nytt forsøk!

Relaterte artikler
A windmill against a green countryside background on a cloudy day.

GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Ta bedre bilder med HDR-fotografering

Lær hvordan du kombinerer flere bilder av samme motiv for å fange inn detaljer i både de lyseste og mørkeste elementene i et bilde.

Relaterte produkter

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker