Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEOTEKNIKKER

Dyrebare øyeblikk: film familien

Stef og Hannah Michalak beskriver seg selv som "en familie fra Bath som lager filmer". Paret spiller inn snutter som viser hvordan det er å være foreldre, i en serie av filmatiske videoer som har blitt svært populære. Fra de begynte på YouTube i 2012 har Michalak-familiens ukentlige vlogger fått 276 000 abonnenter med over 43 millioner visninger.

Videoene gir et autentisk og spontant inntrykk av livet deres, men er likevel et resultatet av nøye planlegging, filming og redigering – en prosess som Stef har perfeksjonert gjennom prøving og feiling og mange års erfaring.

For Stef og Hannah har det harde arbeidet vært verdt det. Ikke bare fordi de har fått suksess som youtubere, men fordi de har et bibliotek med flotte videoer som de kan vende tilbake til i mange år fremover. "Det er vel verdt å legge litt arbeid i det, for videoene vil være svært verdifulle for hele familien. Du kommer aldri til å angre 20 år senere på at du filmet så mye den dagen og laget den flotte videoen. Og grunnen til at vi bruker videoer til å ta vare på minnene, i stedet for bilder, er at ingenting kan ta deg tilbake like effektivt som en video", sier Stef.

Michalak-familien begynte med et enkelt kompaktkamera. Senere har de brukt diverse profesjonelle kameraer, men det viktigste vlogging-kameraet er Canon EOS M50. Det gode og allsidige speilløse kameraet har 24,1 megapiksler og 4K Ultra High Definition videoteknologi i et kompakt kamerahus.

"Du trenger et kamera som Canon EOS M50 for å få et godt resultat. Og det er svært enkelt å bruke: slå det på, sett det i filmmodus, kanskje bruk bruk et par sekunder på å gjøre justeringer i menyene, så er du klar til å filme", forteller Stef.

Finn ut hvordan Stef laget en film om når yngstesønnen lærte å sykle, og få tips om hvordan du går frem for å lage en video.

1. Finn en spennende vinkel

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Ved å eksperimentere med ulike vinkler skaper du variasjon i filmene. Stef anbefaler å flytte rundt på kameraet for å forbedre komposisjonen, slik at det endelige resultatet blir spennende å se på.

Hvis du er mer komfortabel med å ta bilder enn video, skal du ikke være redd for å prøve. Du kan bruke alt du kan om å komponere bilder også når du filmer. "Jeg synes det er viktig å tenke på en filmscene som et fotografi", sier Stef. "Du har en liten ramme og et stort panorama, og alt handler egentlig om hvor du velger å plassere rammen for å filme scenen. Noen ganger kan det være nok å ta et skritt til venstre eller høyre eller flytte kameraet ned eller opp for å forbedre komposisjonen og trekke seeren mot motivet."

"Folk har en tendens til å holde kameraet i øyehøyde, men det er viktig å prøve forskjellige vinkler", legger han til. "Når du filmer barn, er det ekstra viktig å holde kameraet på deres nivå. Mesteparten av tiden sitter jeg enten på huk, i en stol eller ligger på bakken. Noe av det mest praktiske med Canon EOS M50 er at det har en vribar berøringsskjerm, slik at du kan holde kameraet lavt nede og bare vippe skjermen opp for å se hva du filmer. Jeg anbefaler også at du aktiverer rutenettlinjene for å hjelpe deg med å plassere objektene."

Canon Camera Connect-appen, som kobler kameraet til iOS- eller Android-enheten, er også nyttig når du skal filme fra uvanlige vinkler, for da kan du justere fokuset mens du filmer, uten å ta på kameraet.

Relaterte artikler
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

De beste Canon-kameraene til vlogging

Disse flotte vloggekameraene fra Canon gjør det enkelt å gi liv til vloggen din, med god kontroll og fantastisk videokvalitet.

Print family life story

KREATIV UTSKRIFT

Skriv ut familiens livshistorie

Skriv ut og lag papirhåndverk med bilder av dyrebare familieøyeblikk.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEOTEKNIKKER

Lær hvordan du lager den første kortfilmen din

Har du en interessant historie å fortelle? Hvorfor ikke forevige den som en kortfilm? Lær hvordan du gjør dette med noen få tips.

2. Stabile bilder

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Ingen liker uskarpe bilder, og det finnes en rekke måter å hindre kameraristing på. Du kan for eksempel hvile kameraet på et stabilt underlag, investere i et stativ eller bruke et objektiv med IS.

For å unngå ujevne bilder og sørge for at filmen ser profesjonell ut, er det viktig å støtte kameraet og objektivet på samme måte som når du tar et bilde. "Sørg for å holde kameraet med begge hender, og hold albuene samlet," sier Stef. "Og invester i et stativ. Det trenger ikke være stort og tungt hvis du bruker et lett kamera som Canon EOS M50.

"Se deg rundt etter alt du kan dra nytte av for å gi støtte. Du kan for eksempel plassere kameraet mot en dør og sakte åpne den for å få til en jevn bevegelse. Tidligere har jeg til og med satt kameraet på en sakte roterende eggtimer og spilt av opptakene raskere i ettertid."

Canons bildestabiliseringsobjektiver (IS), som Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, gjør det mye enklere å oppnå film uten risting. Det er også mulig å korrigere kameraristing digitalt, også når du bruker et objektiv som ikke har IS.

3. Fokuser på ansiktene

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Canon EOS M50 har Ansikt+sporing AF, og derfor er det enklere enn noensinne å fokusere på motiver i bevegelse – slik at du får med deg all familiemoroa.

Stef anbefaler at du bruker funksjonen Ansikt+sporing AF i Canon EOS M50 for å kunne holde fokus på motiver i bevegelse. "Alle Canon-kameraene mine har denne innstillingen. Det gjør en fantastisk jobb med å spore bevegelsene, spesielt til aktive barn. Det er svært pålitelig og betyr at du har én ting mindre å bekymre deg for når du filmer."

Mange Canon-kameraer har Dual Pixel CMOS AF-teknologi, der pikslene på kamerasensoren også fungerer som AF-punkter som sørger for enda raskere og mer nøyaktig sporing. Denne funksjonen aktiveres på Canon EOS M50 når du tar opp i full HD-kvalitet, som er en god oppløsning å bruke når du vil redigere raskt eller når du har lite plass til å lagre filene. Dual Pixel CMOS AF gir opptil 143 AF-punkter (avhengig av objektivet du bruker) med ansikt- og objektsporing. Du kan velge fokus manuelt på skjermen. Med andre ord kan du dra fingeren på berøringsskjermen når du filmer bevegelige motiver for å flytte AF-punktet eller skape en profesjonell fokuseffekt.

4. Bruk en høyere bildefrekvens for bevegelse

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef filmer vanligvis med høyest mulig bildefrekvens, slik at han får flere detaljer og kan lage videoer i sakte film.

Før du begynner å filme, må du velge en bildefrekvens for størrelsen på filmopptaket. Dette er antall bilder som tas per sekund. Hvis du tar bilder med en høy bildefrekvens, får du med flere detaljer i actionsekvenser, og du kan også lage en video i sakte film når du spiller av klippet i normal hastighet.

“Nitti prosent av tiden bruker jeg høyest mulig bildefrekvens, fordi det gir mulighet til å senke hastigheten senere," sier Stef. "Så jeg ville valgt 50 bilder i sekundet fremfor (fps) fremfor 25 hvis jeg har muligheten. Men jeg ville aldri delt videoen på nett med den høye bildefrekvensen, for det pleier å virke ”hyperrealistisk”. I stedet ville jeg konvertert videoen til 25 bilder per sekund før den ble lastet opp, slik at den ser mer kinoaktig ut. De sjeldne gangene jeg ville valgt å filme med 25 bilder i sekundet, er hvis jeg filmer noen som sitter og snakker, og jeg er sikker på at jeg ikke har behov for å redusere hastigheten.”

Du får et større utvalg av bildefrekvenser når du tar opp film med en lavere videooppløsning, så det kan være verdt å ta opp film i Full HD i stedet for 4K hvis du vil lage filmklipp i sakte film.

5. Ta opp klarere lyd

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Lydkvalitet er viktig når du tar opp film. Stef anbefaler å gjøre det enkelt og stille opptaksnivået på Auto, og kanskje bruke en liten stereomikrofon.

Lydkvaliteten er like viktig som bildet, men Stef anbefaler å gjøre det så enkelt som mulig. "Jeg anbefaler at du lar opptaksnivået stå på Auto, slik at du kan fokusere på selve filmingen."

Et Canon STM-objektiv som Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM bruker en tilnærmet lydløs trinnmotor for autofokus, og derfor egner det seg svært bra når du skal ta opp lyd på kameraet. Du kan forbedre lydkvaliteten ytterligere ved hjelp av en mikrofon som settes i kameraets tilbehørssko. "Selv en liten stereomikrofon som Canon DM-E100 kan utgjøre en stor forskjell," sier Stef.

Hvis du tar bilder med et langt objektiv, anbefaler Stef at du bruker telefonen til å ta opp lyden. "Hvis du vil filme fra avstand, kan du sette telefonen i lydopptaksmodus og plassere den i nærheten. Klapp tre ganger foran kameraet for å gjøre det enklere å synkronisere lyd og bilde i programvaren etterpå."

6. Vær en objektiv historieforteller

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Du kan ikke filme alt, så gi deg gjerne en tidsgrense for filmopptaket. I redigeringen gjelder det å velge favorittscenene og kutte ut resten, slik at du sitter igjen med en film du kan være stolt av.

Det er lett å ta overhånd når du filmer familiebegivenheter, men Stef anbefaler at du holder deg i bakgrunnen og setter deg et mål. "Det finnes mange fine enkeltscener, men scenene må også bidra til å fortelle historien. Når du begynner å filme, kan det være fristende å prøve å få med deg absolutt alt, men det går ikke i lengden. Du må bare prøve å finne en god rytme med kameraet og ikke tenke på om du får med deg alt.

"Hvis du har flere timers opptak når du skal i gang med redigeringen, kan du sette deg en tidsgrense på noen få minutter for den ferdige filmen. Hvis ikke, ender det lett opp som en 45-minutters videomontasje. Kutt bort scener helt til du sitter igjen med det beste."

Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker