2 men playing basketball with sunlight behind them

Ta actionfotograferingen til neste nivå

Bruk rett modus

De beste programmene å bruke er Lukkerprioritet AE (Tv) eller Sport, forutsatt at kameraet ditt har dem. Den første lar deg velge lukkerhastighet, og den andre velger den automatisk for deg.

Tips: Det er svært vanskelig å følge noen som beveger seg i stor fart mot deg. Prøv å fokusere på stedet du forventer at noe vil skje, før det skjer, og press utløserknappen halvveis ned med fingeren. Når motivet kommer i fokus, trykker du bare utløserknappen helt ned for å ta bildet.

Sportsmodus

Det er enklere å ta bilder av dynamiske sporter med sportsmodus. Da kan du holde lukkeren inne for å knipse sekvenser i høy hastighet. Kameraet bruker fokussporing og endrer dynamisk til det beste AF-punktet for å kunne følge bevegelsene – samtidig som hvert bilde forblir sylskarpt.

Lagring og batteri

Bruk et minnekort med høy hastighet når du fotograferer lange sammenhengende bildeserier. Vanlige minnekort fylles opp for raskt fordi kameraet bruker bufferen som midlertidig lagring. Serieopptaksinnstilling bruker også opp batteriet, så sørg for at det ikke går tomt. Hvis du ikke har et reservebatteri, må du sørge for å slå av kameraet når du ikke bruker det, eller at du aktiverer automatisk avslåing.

Følg motivene dine

Se om du finner SERVO AF-funksjonen på kameramenyen. Når denne funksjonen er aktivert, vil den fortsette å følge motiver i bevegelse og prøve å holde dem i fokus. Det beste er å begynne å følge motivet tidlig, før det ankommer det ideelle stedet.


Zoom inn

Hvis du befinner deg langt unna motivene dine og har behov for å gjøre dem større, er det best å zoome inn manuelt. La den digitale zoomen være en siste utvei siden den fører til pikselering av bildet. I store lokaler, for eksempel på stadioner og arenaer, vil blitsen bare lyse opp to-tre rader foran deg – da er det best å slå den av.

Snevre inn fokuset

I sportsbilder er det ofte elementer med masse farger og kontraster i for- og bakgrunnen. Du kan prøve en mindre AF-punktsone for å holde motivet i fokus midt i blant slike rotete omgivelser. Det krever ferdigheter å holde punktene på motivet, men resultatet gjør det vel verdt anstrengelsene.

Tips: Se om du finner AI SERVO AF-funksjonen på kameramenyen. Når AI SERVO AF-funksjonen er aktiv, vil kameraet forsøke å følge motiver i bevegelse og holde dem i skarpt fokus. Det hjelper om du velger motivet ditt tidlig og begynner sporingen før det befinner seg på det ideelle stedet.


Optisk kamerasøker holder begge øynene rettet mot der det skjer

Bruk autofokusen til den optiske søkeren for å spore og følge motivet ditt mens du holder det andre øyet ditt åpent. På den måten går du ikke glipp av noe.

Tips: Øv på å holde begge øynene åpne – bruk ett øye til å se gjennom kamerasøkeren og det andre til å få med deg omgivelsene. Da er det mindre sannsynlig at du går glipp av viktige øyeblikk.

Timing er viktig

Du får de beste bildene når du tar dem i nøyaktig det rette øyeblikket. Når du for eksempel kommer inn i rytmen til en tenniskamp, kommer du til å legge merke til at spillerne sakner av et øyeblikk under serven – et ideelt øyeblikk fordi ballen da er i ro.


Tips: Fokuser på sluttlinjen med utløserknappen presset halvveis ned. Når spillerne er i ferd med å sette inn støtet, trenger du bare å trykke lett ned på utløserknappen.

Justere lukkerhastigheten

Vri modusrattet til lukkerprioritet AE (Tv), og velg riktig lukkerhastighet. Du trenger for eksempel 1/1000s eller mer for å ta bilder av racerbiler som kommer mot deg, mens du bare trenger 1/500s for barn som spiller fotball i hagen. Kameraet velger automatisk rett blenderåpning. Nøkkelen til å velge rett lukkerprioritet er å vite hvilken type hendelse du kommer til å fotografere. Ved høye hastigheter kan du bruke Auto ISO-innstillingen for å kunne fange motivet ditt selv i omgivelser med dårlige lysforhold.

Tips: Hold personene i fokus mens de nærmer seg kameraet – bruk en høyere lukkerhastighet for å fange bevegelsen. Dette passer svært godt hvis du står på sidelinjen av fotballbanen og ser at en takling i stor fart nærmer seg.

Øv på å panorere

Å panorere betyr å bevege på kameralinsen for å følge motivet ditt som beveger seg parallelt med deg. Det er ofte kombinert med lavere lukkerhastighet slik at motivet forblir skarpt mens for- og bakgrunn er ute av fokus. Som en øvelse kan du, mens du bruker den optiske kamerasøkeren, dreie med hoften for å få en smidig kamerabevegelse. Hvis objektivet har en bildestabilisator (IS), kan du se etter en IS-modusbryter på siden av objektivet og sette den på IS-modus 2.

Skjulte helter

Fantastiske sportsbilder handler ikke bare om hvem som vinner. Det handler om detaljene – ballen, dommeren, følelsene til en enkelt tilskuer – som tilfører fylde og dybde til skildringen din av begivenheten. I slike tilfeller vil standardinnstillinger eller automatiske innstillinger gjøre susen.

Store sportsbegivenheter kan bli gode filmer. Her er noen tips til god fortellerteknikk.

Plukk ut beskrivende elementer for å bygge en historie. Begynn med stedet og folket, og fokuser på interessante detaljer. Når du filmer en løpskonkurranse, bør du få med deg starten og slutten, inkludert oppvarming og feiringer etter løpet. Film løperne i tet fra forskjellige steder på banen. Få også med resultattavler, rundeoversikter, sisterundebjellen og lignende – de kan redigere inn disse som gode overganger mellom filmsekvenser av selve løpet.

Tips: Varier på måten du filmer på – fra bred til medium til tett på. Unngå å zoome mens du filmer – komponer bildet før du trykker på opptaksknappen. Mange korte sekvenser er vanligvis bedre enn én lang sekvens.

Vis frem bildene på sitt beste

Det er ingen overraskelse at de beste sportsbildene er spennende og virkningsfulle – akkurat som sportene de er hentet fra. Få frem det beste fra sportsbildene dine med høykvalitets fotopapir med glanset overflate, som Pro Platinum.

Hvis du tar bilder av en arena fra forskjellige vinkler, kan du bruke et bilderedigeringsprogram i etterkant for å sette sammen flere av bildene til ett dramatisk fotografi av hele scenen.