Eddie Keogh racing

Tips til sportsfotografering

Veiledning: Sportsfotografering

Fang fartsfylte øyeblikk

Du får kanskje ikke plass helt inntil banen på store arrangementer, men du kan ta flotte bilder fra lokale parker og baner. Denne veiledningen dekker de følgende emnene for å vise deg hvordan du kan få mer ut av Canon-kameraet:

  • Planlegging
  • Dekke arrangementer
  • Objektiver
  • Fokuser på motivet
  • Fokusere manuelt
  • Det avgjørende øyeblikket
  • Fryse eller panorere
  • Komposisjon
  • Avsluttende råd

Planlegging

Det første trinnet er å kjenne sporten. Noen fotografer kan takle alle sportsgrener, men de fleste spesialiserer seg. Lær deg spillereglene slik at du kan forutse neste handling. Hvis du følger et lag, blir du kjent med spillerne og hva de gjør i ulike situasjoner. Prøv å vise hvordan laget samarbeider, og fokuser deretter på én eller to enkeltpersoner.

Dekke arrangementer

Start med lokale arrangementer eller klubbarrangementer som fotballkamper. Disse spilles ofte på baner med fri tilgang der du kan bevege deg rundt for å ta bildene. Introduser deg selv overfor lagledere og trenere fra begge lag for å få tillatelse fra dem. Tilby noen gratisbilder fra arrangementet inkludert et enkelt lagbilde.

Friidrettsarrangementer er ganske forutsigbare. En god plassering er i en sving der du kan ta bilder av idrettsutøverne som kommer rett mot kamera før de snur. Ved målstreken kan du regne med å måtte ta bilder fra siden. Hvis du er på linje med mål, kan du fange den siste innspurten der utøverne krysse målstreken. Friidrettsarrangementer som stavsprang og lengdehopp holder utøverne innenfor et lite område der du kan forbedre teknikken mens de gjør flere forsøk.

Den største utfordringen ved motorsport er å finne en god synsvinkel. Alle baner er ulike, så kom så tidlig som mulig og gå rundt.

Objektiver

Profesjonelle sportsfotografer bruker superteleobjektiver. Objektiver med brennvidde på 400 mm, 600 mm eller til og med 800 mm fyller bildet med motiver som kan være vanskelige å se med det blotte øye.

Objektivene dine kan ha mer moderat brennvidde. Men et objektiv med standardzoom, for eksempel EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II som ofte leveres sammen med EOS-kameraer, kan fortsatt bringe motivet nærmere – du må bare velge en sport eller et arrangement der motivet ikke er for langt unna. Da kan objektivene de største brennviddene bli for kraftige, og standardzoom er perfekt.

Hvis du tar bilder av sport der handlingen skjer lenger unna, vil et telezoomobjektiv med større brennvidde være nyttig, for eksempel EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM.

Objektiver med stor maksimal blenderåpning (f.eks. f/2,8 eller raskere) har mange fordeler. De slipper mer lys inn i EOS-kameraet, slik at du kan bruke et større utvalg av lukkerhastigheter. I tillegg vil bilder tatt med stor blenderåpning isolere hovedmotivet fra bakgrunnen. Du kan oppnå liten dybdeskarphet, slik at hovedmotivet utheves mot bakgrunnen.

Fokuser på motivet

EOS har rask, presis fokusering, og når du skal ta bilder av sport, kan du utnytte mulighetene ved å endre AF-modus til AI Servo AF. Deretter holder du utløserknappen halvveis ned, så vil kameraet justere fokus kontinuerlig mens du følger motivet.

Fokusere manuelt

Med noen sportsgrener er det best å angi fokus manuelt på forhånd. Hvis du for eksempel tar bilder av høydehopp, vet du akkurat hvor utøveren vil passere over stangen. Du kan sette objektivet til manuell fokus og fokusere på stangen. Trykk ned utløserknappen når utøveren passerer gjennom dette punktet.

Det avgjørende øyeblikket

I sport er det mer enn noen gang ellers viktig å fange det avgjørende øyeblikket.

Det kan være øyeblikket da en løper når målstreken, eller når en tennisspiller slår ballen med racqueten. Noen fotografer benytter kameramodusen for kontinuerlig fotografering for å fange øyeblikket.

Likevel er det svært tilfredsstillende å fange det avgjørende øyeblikket i ett enkelt bilde. Hemmeligheten er å være forberedt på øyeblikket, og den beste måten å gjøre det på er øvelse. Få en venn til å sprette en tennisball på en racquet og se hvor mange ganger du kan fange ballen i kontakt med racqueten. Deretter kan du gå videre til mer krevende situasjoner, for eksempel noen som sparker en fotball. Kan du fange øyeblikket der støvelen kommer i kontakt med ballen?

Fryse eller panorere?

Når du tar bilder av rask handling, virker det innlysende å bruke raske lukkerhastigheter for å "fryse" øyeblikket. Et bilde tatt med en lukkerhastighet på 1/1000 sekund, vil se mye skarpere ut enn et tatt med en lukkerhastighet på 1/100 sekund.

Men vil du ha et "frossent" bilde? Det kan se livløst ut og mangle følelser. Bruk av uskarphet kan gi et stillbilde følelsen av bevegelse.

Sett modushjulet på EOS-kameraet til Tv (lukkerprioritet AE), og eksperimenter med ulike lukkerhastigheter. Se på hvert bilde for å undersøke effekten.

En annen metode for å "fryse" bildet er ved å bruke relativt lav lukkerhastighet (f.eks. 1/30 sekund) og bevege kameraet for å følge motivets bevegelse. Denne teknikken kalles panorering. Målet er å holde motivet i samme posisjon i søkeren, slik at det blir skarpt på bildet. Panorering gir uskarp bakgrunn og en sterk følelse av bevegelse.

Hvis objektivet har bildestabilisering, kan det ha en bryter på siden som kan gi deg bedre panoreringsbilder. Bryteren er normalt satt til program 1, som gir stabilisering i både vannrett og loddrett retning. Hvis du bytter til program 2, får du bare loddrett stabilisering, som er perfekt for panoreringsbilder med bevegelse.

Komposisjon

En rekke punkter er relevante for sportsfotografering, men glem okke det grunnleggende: komposisjon.

Finn en god synsvinkel, og plasser motivet i bildet på en måte som skaper den effekten du ønsker. Vurder å ta bildene på avstand for å plassere motivet i kontekst, eller beveg deg nærmere (eller zoom inn med objektivet) for å isolere en liten del av handlingen. Ta bilder av arenaen og detaljene innenfor. Ta bilder av flagg eller startblokker, basketballnett eller en stabel med tennisballer. Prøv å isolere viktige elementer ved sporten.

Avsluttende råd

Respekter spillet. Respekter spillerne. Ikke trykk ned utløserknappen hvis lyd fra kameraet kan distrahere utøverne. Vær helt stille når en tennisspiller er i ferd med å serve eller en golfspiller i ferd med å slå ballen. Men fortsett å øve deg, så vil du ta flotte bilder.