autumnal cityscape

Byfotografering: 10 tips for flotte høstbilder

Høstfargene byr på muligheter til å ta vakre og innholdsrike bilder, selv når du fotograferer i byen i stedet for på landet. Byens lys, arkitektur og folk gir en ekstra dimensjon til naturens fallende løv. Her har du 10 tips for å ta flotte bilder av høstens fargenyanser i kontrast med gråtonene i betongjungelen. Uansett hvilket kamera du bruker, håper vi du føler deg inspirert til å komme deg ut for å utforske og fotografere det beste høsten har å by på.


Fotografere kontrastfarger

Når du fotograferer kontrastfarger i samme bilde, får du et svært virkningsfullt resultat. Prøv derfor å få med ulike fargetoner i bildene dine. Gå til en park i sentrum eller utforsk en allé i en forstad for å fotografere de røde og gule bladene i kontrast med brune murbygninger og en knallblå himmel. Pass imidlertid på at høstens sjarm ikke distraherer deg fra å tenke på bildets motiv og komposisjon. Prøv å ta bilder av arkitektur, folk eller urbane detaljer sammen med høstfargene, slik at du også kan formidle en interessent historie.


Fotografere høststemningen

Været forandrer seg stadig om høsten, noe som gir deg gode muligheter til å fotografere byens mange stemninger på én ettermiddag. Himmelen kan være klar og lys det ene minuttet og overskyet og regntung det neste – utnytt mulighetene til å ta mange ulike bilder. Prøv å ta bilder av skyggene fra trær og bygninger på solfylte dager med mye vind, eller finn en bro for å ta bilder av mørke høstskyer over en elv. Hvis du bruker et stativ og lav lukkerhastighet (så lenge kameraet støtter dette), kan du motvirke uskarpheter og formidle høststemningen på en bedre måte.


Få mest mulig ut av høstlyset

Den magiske eller gylne timen er et av de beste tidspunktene å ta bilder av bylandskapet på om høsten. Denne timen inntreffer vanligvis den første halvtimen rett etter soloppgang eller den siste halvtimen rett før solnedgang, så du må planlegge nøye. Sollyset om høsten kan gjøre det lettere å få med teksturer og former på bildene, noe som passer perfekt når du vil ta nærbilder av løv som ligger på fortauet i det klare høstlyset. Morgendisen kan gi en dramatisk belysning av tomme bygater eller lignende.

Tåke over elver som Themsen eller Seine kan gi god atmosfære, men være vanskelige å fotografere. Hvis du kan justere eksponeringsinnstillingene på kameraet, kan du bruke et stativ og lang eksponeringstid på tåkete dager for å slippe mindre lys inn i kameraet.


Fotografere høstdetaljene

Høstmat på gaten, løvhauger på fortauet, Halloween-kostymer og fyrverkeri er noen av de flotte mulighetene du har til formidle historier fra byen om høsten. Hvis kameraet ditt har zoomfunksjon, kan du bruke den til å fylle hele bildet med smådetaljer som gresskarutskjæringer, knallrødt høstløv eller sesongens frukt fra bondens marked. Du kan fokusere på ett enkelt, stort løv i forgrunnen av bildet, mens bakgrunnen gir et lite hint av en travel bygate.

Makrofotografering er en flott måte å utforske høstens farger og teksturer på. I tillegg kan du finne frem til unike synsvinkler. Eksperimenter med kameraets makro- eller nærbilde-innstilling, og vær på utkikk etter detaljer som regndråper på høstfargede blader eller nervene til blader på fortauet.


Prøv ut filtre

Når du tar bilder av overgangen mellom årstidene i byen, kan du bruke filtre til å gi bildene dine et annet utseende. Hvis du bruker et digitalt speilreflekskamera, kan du bruke et fysisk polariseringsfilter sammen med favorittobjektivet ditt for å oppnå sterke farger, en klarere himmel og dramatiske endringer i bildenes utseende. Slike effekter er vanskelige å gjenskape med apper og programvare. Hvis du bruker et kompaktkamera, kan du eksperimentere med de ulike kreative filtrene eller motivinnstillingene. Disse kan hjelpe deg med å dempe skarpt sollys og forsterke kontrasten eller fargene på bildene dine.


Se opp og ned

Det er både morsomt og utfordrende å ta bybilder som viser frem høstens skjønnhet. Et nyttig tips kan være å se opp for å oppdage det som skjer over deg. Ved å fotografere fra denne vinkelen kan du ta høstbilder av byen fra et annet perspektiv. Ta bilder av grener som nesten er bare mot himmelen for å formidle en høstfølelse som setter naturens skjønnhet og skjørhet i kontrast med bygninger eller kraner som strekker seg mot himmelen. Når du har sett opp, se ned. Ta et bilde av skoene dine mens du står på en knasende løvhaug på bakken, eller snu kameraet rundt og bruk selvutløseren til å ta et selvportrett med høsttema.


Ta en høstvandring i byen

Hvis du er tom for inspirasjon, kan du prøve å vandre rundt i byen noen timer en høstdag og se hvilke flotte fotograferingsmuligheter som byr seg. Finn rolige steder vekk fra fotgjengere og trafikk der du kan nyte det urbane eventyrlandet. Dro du til et spesielt sted på våren eller sommeren? Dra tilbake dit for å prøve å dokumentere endringene der mellom årstidene. Et av de beste tidspunktene å rusle rundt i byen på, er sent på ettermiddagen – himmelen er på sitt mest dramatiske mellom klokken 15 og 17 når solen står på sitt laveste på himmelen. Gå til en elv eller et torg for å finne høstmotiver med dramatiske skygger og silhuetter. Vær på utkikk etter mønstre og tomme områder som du kan bruke for å la høstfargene fylle bildene dine, og se om du kan finne en bildesekvens med former eller linjer som skaper en forbindelse mellom hvert av bildene.


Fotografer trær, elver og blader

Høsten er et av de sjeldne tidspunktene på året da et enkelt tre kan bli et interessant bilde. Det er noe spesielt med et tre som gjennomgår en fargeforandring. Du kan kanskje dra tilbake til det samme treet flere dager på rad for å ta en bildeserie som viser hvordan det forandrer farge. Deretter kan du skrive ut bildene og lage din egen lille høstutstilling hjemme. Høstfarger gjenspeilet i en elv eller innsjø kan også gi flotte bilder.


Fotografere i overgangen mot kveld

Bygatene endrer seg raskt om høsten når dagslyset gradvis viker for gatelysene. Det som ville vært et kjedelig motiv om dagen kan bli et fantastisk bilde fullt av særpreg og stemning når lysforholdene endrer seg. Prøv å ta bilder i skumringen, mens det fortsatt er dagslys igjen på himmelen og byens lys har begynt å ta over. Bruk et stativ eller sett kameraet på en stødig overflate, og eksperimenter med lange eksponeringstider. Prøv å ta bilder av lysspor fra passerende biler eller av trær dekorert med belysning i kontrast mot en stjernehimmel. Høstlyset er unikt, så pass på å utnytte det før vinteren setter inn og gjør dagene enda kortere.


Legg fra deg kameraet

Når du er ute og utforsker det urbane eventyrlandet, må du huske å stoppe opp og legge fra deg kameraet for å nyte og absorbere høstens magi, ynde og skjønnhet. Men ikke hvil for lenge! Høsten varer i flere uker, men du har kanskje bare noen dager på deg til å ta bilder av høstfargene. Så vær klar til å utnytte de beste fotograferingsmulighetene. Mange mener at du kan se de beste fargene den siste uken i oktober og den første uken i november. Hold øye med forandringene i parken nærmest der du bor, og husk å sjekke værmeldingen før du tar med deg kameraet ut.