male portrait

Fem tips til imponerende portrettbilder

Det kan være vanskelig å ta imponerende portrettbilder, spesielt på gaten. Det er mange ting å tenke på. Du må for eksempel passe på at lyset er riktig, prøve å få et bra nærbilde og være rask nok med kameraet. Det er mulig å ta ganske bra portretter med alle typer kameraer, men mange fotografer foretrekker å bruke et speilreflekskamera. Da har de mer kontroll og kan utfolde seg kreativt. Uansett hvilken type kamera du har, håper vi at disse fem tipsene vil hjelpe deg med å ta bedre bilder av andre, enten det er venner, familie eller noen du møter på gaten.


1. Bruke ekponeringskompensasjon for portretter

Eksponeringskompensasjon høres kanskje komplisert ut, men det er helt enkelt en måte å gjøre bildene dine lysere eller mørkere på. Dette er spesielt nyttig når du skal ta bilde av lyse hudtoner uten at den eller de du tar bilde av, ser blek ut, eller når du skal ta bilde av mørkere hudtoner som du vil skal se naturlige ut. Nesten alle speilreflekskameraer, de aller fleste kompaktkameraer og mange smarttelefoner har en innstilling for eksponeringskompensasjon. Se etter innstillingen i brukerveiledningen. Klikk opp +1 for eksponeringskompensasjon for å gjøre ansikter lysere, eller klikk ned -1 for å gjøre dem mørkere.

 


2. Nærbilder

Det høres kanskje enkelt ut, men å få et bra nærbilde av noen kan være en stor utfordring, spesielt av noen du ikke kjenner, eller av noen som beveger seg mye. Du kan imidlertid forvandle et portrett ved å fysisk flytte kameraet nærmere og dermed fange intensiteten i et ansiktsuttrykk, furene i et ansikt eller et glimt i øyet.

Bruk et standardobjektiv eller et primærobjektiv med vidvinkel i stedet for et zoomobjektiv. Da kan du komme nærmere i tillegg til at de du tar bilder av, føler seg mer komfortable foran et mindre objektiv. Be venner og familie om å posere for deg nær objektivet. Hvis du vil ta portrettbilder av fremmede, må du be om tillatelse først. Mange tar det som et kompliment. I tillegg får du tid til å gjøre deg klar. Bruk innstilling for automatisk fokus på kameraet til du føler deg komfortabel med teknikken. Bruk også en rask lukkerhastighet, så kan du konsentrere deg om avstanden til de du tar bilde av.

 


3. Ta uformelle bilder

Ta et bar bilder før og etter den du tar bilde av, er klar til å posere for kameraet. Da får du naturlige og uformelle portretter. De du tar bilde av, føler seg mer komfortable, og det er større sannsynlighet for at du klarer å fange et naturlig smil eller et barns rampete blikk når du knipser et bilde når de ikke forventer det. Hvis kameraet har innstilling for serie eller kontinuerlig fotografering, bør du prøve den ut. Du kan også bruke et zoomobjektiv og ta bilder fra en avstand, så ser portrettene mer naturlige ut.

 


4. Fortell en persons historie ved å ta bilder i kontekst

Et portrett av noen i deres vante miljø forteller en dypere historie enn hva et vanlig portrett kan. Du kan for eksempel bruke et vidvinkelobjektiv til å ta bilde av en kokk i arbeid på kjøkkenet sitt eller en bonde på et jorde fullt av kuer. Eller hva med å fotografere en musiker med en gitarbutikks interiør i bakgrunnen? Tenk på hva du vil ha i bakgrunnen av bildet ditt, og hvorfor. Målet er å ta et bilde som er visuelt sterkt og med mening, og å oppfordre målgruppen din til å ville finne ut mer.

 


5. Eksperimenter og gjør noe annerledes

Det finnes noen enkle måter å gjøre portrettbildene dine mer interessante på enn å bare justere kamerainnstillingene. Du kan for eksempel be den du tar bilde av, om å se på noe langt borte eller noe i rammen i stedet for å se på deg. Eller hvorfor ikke prøve å ta bilde ovenfra ved hjelp av en stige? Eller bøye deg ned og ta bilde fra hoftehøyde? Gjør noe annerledes ved å la den du tar bilde av, fylle rammen helt. Eller prøv motlys, skygger og lav lukkerhastighet for å skape stemning i portrettene. Målet er å eksperimentere, lære og få resultater du er fornøyd med, og å ta bilder du vil dele med andre.