Sunset Photography

Objektiver for fotografering av landskap

Finn ditt perspektiv

Som landskapsfotograf befinner du deg gjerne på teltturer, ekspedisjoner eller turer på fjellet for å prøve å fange naturens skjønnhet. Det er derfor viktig for deg å tenke over hvilke objektiver som skal brukes på forskjellige steder.


Vanligvis er det et ønske å bruke vid eller ultravid brennvidde som gir et bredt perspektiv og muligheten til å fotografere store landskapsområder på en gang. For å være sikker på at du har valgt det riktige objektivet for deg og din stil kan det være lurt å ta en titt på de forskjellige alternativene for brennvidde og arbeide innenfor et område som passer deg og det du ønsker å ta bilde av.

Seaside Photography

Ultravidvinkel

Objektiver med en brennvidde på alt fra 11 mm til 20 mm (når du bruker et fullformatkamera) gir et ekstremt bredt synsfelt og gir et perspektiv utover det menneskelige. De er perfekte å bruke hvis du ønsker å fremheve avstanden mellom forgrunn og bakgrunn og gi et inntrykk av at det er mye plass foran kameraet. Ultravide objektiver er effektive når du ønsker å fylle bildet med storslått arkitektur og interiør.

Desert Photography

Standard vidvinkel

Objektiver med alt fra 24 mm til 35 mm som dekker standard vidvinkel, gir deg fortsatt et bredt synsfelt, men med mindre overdrevent perspektiv enn en ultravidvinkel. Denne rekkevidden passer best til presise komposisjoner og er nyttig når du ønsker bilder hvor bakgrunnen ikke ligger så lang i bakgrunn.

Mountain Landscape

Telefoto

Ved å bruke en lenger brennvidde kan elementene i komposisjonen din komme nærmere hverandre, noe som gjør perspektivet flatere og komprimerer målestokken i bildet. Dette gir inntrykket av at forgrunn og bakgrunn ligger nærmere hverandre. Når du arbeider med lagdelte naturelementer, slik som et fjell med skog og sol, kan denne teknikken gi en dramatisk effekt. Alt utover 85 mm blir generelt betegnet som et telefoto.

Forest Photography

Bilder med ultravid rekkevidde

I motivene under kan du se at den ultravide rekkevidden fanger mer i bildet. Fjerne elementer i bildet virker mye lenger unna, og både forgrunnen og himmelen blir en viktig del av bildet. Når brennvidden øker, kan du se at det motsatte skjer – synsfeltet blir mindre og elementene kommer nærmere hverandre.


Merk: Brennvidden fordobles 1,6 ganger når den brukes med et APS-C kamera.

Lighthouse Photography

16 mm

Lighthouse Photography

35 mm

Lighthouse Photography

47 mm

Lighthouse Photography

75 mm

Hvordan kameraet kan påvirke ditt valg av objektiv

Canons EF-S-objektiver er utformet spesifikt for kameraer med APS-C-sensor, som EOS 760D, og er ikke kompatible med fullformatsmodeller som EOS 5D-kameraserien.


EF-objektiver kan brukes med et hvilket som helst EOS kamera. Hvis du imidlertid bruker et EF-objektiv på et EOS-kamera av APS-C-typen, vil det gi en synsvinkel som tilsvarer et objektiv med en brennvidde som er 1,6 ganger lenger på et fullformatkamera. Ved å bruke en EOS 760D med et EF 28mm f/2.8 IS USM-objektiv vil du for eksempel få en synsvinkel som tilsvarer et 45 mm objektiv på et fullformatkamera. Dette er noe som kan være lurt å huske når du tar brede landskapsbilder.

Forest With Full Frame Sensor

Ta bilde med 11 mm på en fullformatsensor.

Forest With Aps-C Sensor

Ta bilde med11 mm på en APS-C-sensor

Objektiv med eller uten zoom?

Det virker kanskje rart å vurdere alternativene fastobjektiv og primærobjektiv, men de har enklere optikk og er lettere enn en zoom. I tillegg gir de overlegen bildekvalitet, og mange fagfolk bruker dem nettopp på grunn av disse fordelene. De oppfordrer deg også til å bevege deg og forandre måten du rammer inn motivet på, heller enn å bruke zoom.


På den annen side er det veldig upraktisk å bære med seg flere fastobjektiver når du er på tur. I slike situasjoner er det mer praktisk å bære med seg en lettere vidvinkel eller et vidvinkel zoomobjektiv, slik at du ikke behøver å bytte objektiver hele tiden.

Å forstå blenderåpningen

De fleste landskapsbilder tas med en liten blenderåpning på f/8 eller større for å få forgrunnen i fokus. Men hvis du ønsker å ta bilder i landskap med lite lys eller ønsker å fange nattehimmelen, kan det være verdt å vurdere objektiver med større blenderåpning (f/2.8-zoom eller et bredere f/1.4 primærobjektiv). Disse objektivene er også optimale når du ønsker å fange bevegelser uten at de blir uskarpe, slik som fugler i luften.

Ocean Photography

Velge rett objektiv

Når du har vurdert alt dette, er det lurt å tenke på hva som er viktig for deg og bildene du tar, og hvilken stil du prøver å oppnå.


  • Ønsker du å fylle bildet med et storslått landskap? Hvis dette er tilfelle, vil et objektiv med ultravidvinkel på 11–20 mm brennvidde være det beste alternativet for å oppnå dette.
  • Ønsker du å arbeide mer med lagdelte naturelementer, slik som et landskap fylt av skog og fjell? I så fall bør du vurdere telefotoobjektiver som flater ut perspektivet på motivet og bringer forgrunnen og bakgrunnen nærmere hverandre.
  • Ønsker du å ta bilde av naturlandskap? Da bør du se på objektiver med en brennvidde på 24–35 mm som hjelper deg å ta bilder med et naturlig perspektiv.

Sunset Photography

Gjør enda mer med landskapet

Tradisjonell landskapsfotografering forbindes ofte med vidstrakte landskap.


Prøv å eksperimentere med en større brennvidde for å utvikle deg som landskapsfotograf. Dette kan flytte elementene i komposisjonen din nærmere hverandre, gi et flatere perspektiv og komprimere proporsjonene i motivet for å gi et inntrykk av at forgrunnen og bakgrunnen er nærmere hverandre enn de faktisk er. Når du arbeider med lagdelte naturelementer, slik som et fjell med skog og sol, eller daler og hav, vil denne teknikken gi en dramatisk effekt.


Det finnes også spesielle objektivtyper som kan gi deg et unikt utseende på bildene dine. Du kan utvide objektivsamlingen din med fisheye- eller tilt-og-shift-objektiver for å skape et nytt perspektiv på bildene dine.

Fisheye

Runde perspektiver virker kanskje som et sjansespill, men med det vide synsfeltet på 180° kan du skille deg ut med en ny vri på tradisjonelle landskap. Du velger dette objektet på grunn av det spesielle halvkuleutseendet det gir bildene.

Fisheye Photography

Tilt-og-Shift

Tilt-og-Shift (TS-E)-objektiver blir vanligvis assosiert med urbane landskap og arkitektur og kan rette problemer med perspektivet som oppstår når bildet tas i en vinkel. Tilt-og-shift-mekanismen kontrolleres individuelt og har forskjellig effekt på bildene ditt.

Museum Photography

Med shift

Museum Photography

Uten shift

Det ekstreme objektivvalget for landskapsfotografering

EF 11–24 mm f/4L USM

Dette profesjonelle zoomobjektivet med ultravidvinkel er en del av Canons kjente L-serie med objektiver og har en imponerende rekkevidde på 11–24 mm med minimalt med forvrengning selv på den største brennvidden. Det slitesterke og værbestandige designet gjør at det er motstandsdyktig mot både støv og vann, og det er dermed ideelt for bruk i tøffe forhold. Det har en 9-bladers, rund blenderåpning som skaper vakre og uklare bakgrunner.

Vis detaljer

Ef 11-24Mm F/4L Usm

Du kan også ha interesse av ...