Macro Photography

Makroobjektiver for fotografering

Få mest mulig ut av makro

Makroobjektiver gjør at du kan ta nærbilder av svært små motiver og detaljer som du ikke kan se med det blotte øye. De brukes til å fotografere insekter og blomster, samt til å ta stillbilder i studio.


Makroobjektiver brukes av naturfotografer til å fotografere insekter og blomster. Men makroobjektivenes fremragende bildekvalitet og store maksimale blenderåpninger gjør også at de også passer utmerket til å ta portrettbilder. For å være sikker på at du har valgt det riktige objektivet må du tenke over hva motivet ditt er og hva du prøver å oppnå.

Macro Photography

Fang opp små detaljer

Hvis har lyst til å komme nærme motivet ditt og fange opp flere detaljer, vil makroobjektivet gi deg muligheten til å ta ekstremt detaljerte nærbilder. Makroobjektivets unike fordel er at du kan forstørre motivet slik at du ser det i halv naturlig størrelse, full naturlig størrelse eller mer på bildebrikken i kameraet.

Raspberry Photography

Kom nærmere uten å nærme deg

Når du ønsker å ta nærbilder og fange inn de finere detaljene i lettskremte dyr eller insekter, må du kunne gjøre det uten å forstyrre motivet. Et objektiv med en lang brennvidde, fra 100–180 mm, sørger for at du har nok avstand mellom deg og motivet, slik at du ikke forstyrrer det eller skygger for lyset.

Green Insect Photography

Detaljer i naturlig størrelse

Den unike egenskapen til et makroobjektiv er evnen til å forstørre et motiv til naturlig størrelse eller mer. Dette er definert som objektivets forstørrelsesforhold mellom den fysiske størrelsen på et bilde i kamerasensoren og den fysiske størrelsen på motivet som blir fotografert. For eksempel vil et forhold på 1 : 1 (eller full naturlig størrelse) bety at motivet du fotograferer, har samme størrelse på bildebrikken i kameraet som i virkeligheten. Spesialiserte makroobjektiver, slik som Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x makroobjektiv, gjør det mulig å forstørre størrelsesforholdet til 1:5, noe som gjør at motivet blir 5 ganger større på sensoren enn i virkeligheten.

Life-Sized Detail Photography

Hvordan kameraet påvirker ditt valg av objektiv

Canons EF-S-objektiver er utformet spesifikt for kameraer med APS-C-sensor, som EOS 760D, og er ikke kompatible med fullformatsmodeller som EOS 5D-kameraserien.

EF-objektiver kan brukes med et hvilket som helst EOS-kamera, men med et EF-objektiv på et EOS-kamera av APS-C-typen vil det gi en vinkelvisning som tilsvarer et objektiv med en brennvidde som er 1,6 ganger lenger enn på et fullformatkamera. Bruk av et EOS 760D-kamera med et EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv vil for eksempel gi en vinkelvisning som tilsvarer et 160 mm objektiv på et fullformatskamera. Sammenligningen under viser resultatet i praksis når man tar makrobilder.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Hvordan brennvidde påvirker nærgrensen

Brennvidde for makro handler ikke bestandig om å komme nærmere motivet ditt. En høyere brennvidde (det vil si et høyere nummer) gjør at du kan ha det samme forstørrelsesforhold og samtidig stå lenger unna. For eksempel vil det å bruke et 180 mm objektiv for å ta bilder av sommerfugler gi deg avstanden du trenger slik at du ikke forstyrrer motivet, samtidig som du fortsatt kan bruke makroforstørrelsen.

Når du øker brennvidden, vil nærgrensen også øke, slik at du fortsatt kan oppnå det samme forstørrelsesforholdet. Nærgrensen er avstanden fra motivet til fokalplanet.

Diagrammet til høyre viser avstanden fra enden av objektivet til motivet.

How focal length affects working distance

Hvordan brennvidde endrer perspektivet

Å velg riktig brennvidde er noe man må tenke nøye gjennom når man tar makrobilder, ettersom enhver forandring vil påvirke bildene dine. Etter hvert som du øker brennvidden vil det virke som bakgrunnen og forgrunnen i bildene dine kommer nærmere hverandre, noe som gjør at du kan forandre utseende på bildet ditt.

Flower 180Mm Photography

180 mm

Flower 100Mm Photography

100 mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

Velge rett objektiv

Etter at du har vurdert alt dette, er det greit å tenke på hva som er viktig for deg og bildene dine.

  • Ønsker du å ta nærbilder av lettskremte dyr eller insekter? Da trenger du et objektiv med en lengre brennvidde, slik som RF 100mm F2.8L Macro IS USM / EF 100mm f/2.8L Macro IS USM eller EF 180mm f/3.5L Macro USM, som gir deg en større nærgrense.
  • Ønsker du muligheten til å forstørre motivet ditt til mer enn naturlig størrelse? Da er Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro-objektivet med et forstørrelsesforhold på opptil 1:5 et ideelt valg.

Flower Macro Photography

Få det beste resultatet fra makroobjektivet ditt

Beskytter mot kameraristing

Lenger brennvidde i makroobjektivet gjør at man enklere merker kameraristing, noe som igjen gjør det vanskeligere å ta et skarpt og klart bilde. Bildestabilisatoren i objektivet bidrar til å eliminere mesteparten av kameraristingen på håndholdte kameraer. Hvis du bruker et objektiv uten bildestabilisator, kan du bruke et stativ for å stabilisere kameraet og objektivet, men både kameraet og objektivet blir da vanskeligere flytte.

Chameleon Photography

Lys opp motivene

Riktig lysoppsetting vil gjøre at du kan bruke en større lukkerhastighet og få klarere bilder av bevegelige motiver. Canons Macro Ring Lite MR-14EX Il og Twin Lite MT-24EX har spesialiserte belysningssystemer som hjelper deg med å belyse motivet – enten med mer jevnt lys, som med Ring Lite, eller mer ledende lys for tekstur, med Twin Lite. Mens EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM leveres med to innebygde, kontrollerbare LED-lys (Macro Lite) som gir ekstra belysning og forhindrer skygger.

Butterfly Photography

Ekstrem makrofotografering.

De fleste makroobjektiver gjør at du kan oppnå et forstørrelseshold på 1 : 1, men du kan enkelt komme nærmere og oppnå et størrelsesforhold på 1 : 2 (som betyr at motivet vises dobbelt så stort på kamerasensoren) ved å bruke en ekstender, hvis kameraet og objektivet støtter dette. Hvis du ønsker å komme så nær motivet ditt som mulig, kan MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo oppnå et størrelsesforhold på 1:5. Med en slik forstørrelse vil man kunne se luftboblene i vanndråper.

Extreme Macro Photography

Det profesjonelle valget av makroobjektiver

MAKROFOTOGRAFERING

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

RF 100mm F2.8L MACRO IS USM er et profesjonelt makroobjektiv som passer perfekt for håndholdte bilder i 1,4 x naturlig størrelse og slående portretter, med kvaliteten man kjenner igjen fra L-serien.

Vis detaljer

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

Du kan også ha interesse av ...

Relaterte produkter