Woman Portrait Photography

Objektiver til portrettfotografering

Forstå portrettfotografering

Som portrettfotograf vil du støte på en mengde krav og vil ta alt fra naturlige familiebilder til profesjonelle portrettbilder. Men til syvende og sist vil enhver fotografering være unik og ha en innvirkning på hvilket utstyr du kan vurdere.


For å sikre at du velger et objektiv som egner seg til målet ditt, kan det være lurt å utforske ulike portrettstiler.

Man Portrait Photography

Klassiske portrett

Klassiske portrett består vanligvis av hode og skuldre, men de kan tas på en rekke forskjellige måter, alt etter om det er snakk om et profesjonelt portrett eller du ønsker å fange opp personligheten til modellen. Vanligvis tas klassiske portrett på en avstand som gjør at modellen ikke kjenner seg ukomfortabel. Et ideelt objektiv til denne typen fotografering bør ha en brennvidde på omtrent 85 mm med en bred blenderåpning (f/l.2 til f/2.8). Med en slik brennvidde kan du fotografere på komfortabel avstand og oppnå et flatterende perspektiv. Med en bred blenderåpning kan du ta bilder i omgivelser med lite lys. Og med lite dybde i bildet vil det være lett å skille person og bakgrunn. Vanlige zoomobjektiver med bred blenderåpning kan også oppnå dette.

Man Portrait Photography

Øyeblikksbilder

Når du ønsker å ta naturlige øyeblikksbilder, trenger du et objektiv som kan ta nærbilder på avstand. Det ideelle objektivet er et zoomobjektiv med 70–200 mm rekkevidde (med telefoto). Da vil du komme nærmere og få muligheten til å fange opp øyeblikket uten at personen er klar over det.

Natural Moment Capture

Mote

Motefotografering kan være så mangt, og derfor er det viktig å tenke over hva du ønsker å ha med på bildet. Hvis du vil få med hele modellantrekket, men også ønsker muligheten til å ta portretter, kan et zoomobjektiv med 24–70 mm brennvidde være det riktige valget. Dette objektivet har lang nok brennvidde til portrettbilder, og er samtidig bredt nok til å fange opp personen og omgivelsene. Objektiv med lengre brennvidder på for eksempel 70–200 mm er passende til catwalk-fotografering, og makroobjektiver er perfekt til intrikate detaljer på smykker og klær.

Fashion Woman Photography

Grupper

Gruppebilder kan bestå av alt fra tre til tre hundre personer i forskjellige omgivelser. Antallet mennesker du ønsker å fotografere, er med på å bestemme hvilket objektiv du trenger. Jo større gruppe mennesker, desto bredere bør objektivet være. Et vidvinkelobjektiv med 16–35 mm rekkevidde (fullformat) vil sikre at du enkelt får plass til alle i bildet. For mindre grupper kan det være nok med et standard portrettobjektiv med fast brennvidde på 30 –85 mm for å få alle med i bildet.

Girls Group Photography

Miljøavhengige portretter

Når du ønsker å fange opp personens historie ved å ta bilde av dem i omgivelsene sine, kan du bruke et vidvinkelobjektiv for å øke synsfeltet. Vidvinkelobjektiver kan forvrenge det fysiske forholdet mellom objekter, men så lenge du er klar over dette og hvordan det påvirker bildet, kan det brukes til å ta bilder på unike måter.

Environmental Portrait Photography

Hvordan kameraet kan påvirke objektivvalget ditt.

Canons EF-S-objektiver er utformet spesifikt for kameraer med APS-C-sensor, som EOS 760D, og er ikke kompatible med fullformatsmodeller som EOS 5D-kameraserien.


EF-objektiver kan brukes med alle EOS-kameraer, men hvis et EF-objektiv brukes på et EOS-kamera av APS-C-typen, vil vinkelvisningen være tilsvarende et objektiv med en brennvidde som er 1,6 ganger lengre enn på et kamera med fullformat. For eksempel vil et EF 50mm f/1.8 STM-objektiv som blir brukt på et EOS 760D-kamera, gi en synsvinkel som tilsvarer et 800 mm objektiv på et fullformatkamera.

Shot On A Full Frame Sensor

Tatt med 100 mm og fullformatsensor

Shot On An Aps-C Sensor

Tatt med 100 mm og en APS-C-sensor

Viktigheten med brennvidde

Du kan få nydelige portretter med zoom eller primærobjektiv i telefotoområdet. Fotografering med lengre brennvidde gjør at du kan jobbe på komfortabel avstand, og allikevel fylle rammen.


EF-objektiver kan brukes med alle EOS-kameraer, men hvis et EF-objektiv brukes på et EOS-kamera av APS-C-typen, vil vinkelvisningen være tilsvarende et objektiv med en brennvidde som er 1,6 ganger lengre enn på et kamera med fullformat. For eksempel vil et EF 50mm f/1.8 STM-objektiv som blir brukt på et EOS 760D-kamera, gi en synsvinkel som tilsvarer et 800 mm objektiv på et fullformatkamera.

Focal Length Photography

24 mm

Focal Length Photography

85 mm

Viktigheten av blenderåpning

Portrettbilder ser vanligvis best ut med lite dybde og et tydelig skille mellom personen og bakgrunnen. Ved å bruke et objektiv med bred blenderåpning (et lavere f-tall) vil du oppnå mindre dybde, og bakgrunnen vil derfor være mindre skarp.


Legg merke til hvor myk og ufokusert bakgrunnen er på bildet til venstre og hvordan jentas ansiktstrekk kommer i fokus. Spesielt i forhold til bildet til høyre.

F/1.8 Aperture F/2.8 Aperture F/5.6 Aperture

Portrettfotografering i lite lys gir bildene et stilpreg som kan være med på å fremheve modellens personlighet. Enten du bruker zoom eller primærobjektiv, er det lurt å velge et objektiv med bredest mulig blenderåpning for å få mest mulig ut av det tilgjengelige lyset. Jo mindre lys, desto videre blenderåpning trenger du. Hvis det er mulig, kan du stille inn objektivet slik at det stopper ved f/1.8. Da slipper det inn fire ganger mer lys enn med f/3.5, som er en stor forskjell.

Velge rett objektiv

Etter at du har vurdert alt dette, er det greit å tenke på hva som er viktig for deg og bildene dine.


  • Trenger du fleksibiliteten til å endre motivet på et øyeblikk? Da vil et zoomobjektiv være et godt valg.
  • Tar du bilder i omgivelser med lite lys? Da vil du trenge den bredeste blenderåpningen du kan få tak i, slik at du får mest mulig ut av det tilgjengelige lyset. Primærobjekter har ofte bredest blenderåpning, men den faste blenderåpningen på zoomobjektiver som EF 24-70mm f/2.8L II USM kan være et bra alternativ med mer fleksibilitet.
  • Ønsker du å oppnå en myk og uskarp bakgrunn? Da trenger du en bredere blenderåpning for å minske dybden i bildet, slik at bakgrunnene ser mer diffuse ut.

Kunsten å ta nydelige portretter

De beste portrettene ser avslappede og uanstrengte ut, uansett funksjon. Men det er ikke nok å ha en fotogen modell og spennende omgivelser. Men ved å følge denne faktorkombinasjonen kan du sikre deg flotte resultater hver gang.

Belysning

Uansett om du er i studio eller ute, kan du bruke belysning for å komplementere modellen. Dette kan være alt fra å ta bilder på forskjellige tider av døgnet, til å bruke reflektor for å fremheve personens trekk.

Lighting Photography

Komposisjon

Det kan være lurt å planlegge hvordan du ønsker at personen skal fylle bildet. Men du kan også velge å bruke så lite som en tredjedel av bildet, spesielt dersom du tar nærbilder. Du kan også eksperimentere med hvordan du kan fylle bildet på nye måter.

Composition Photography

Bakgrunn

Når du planlegger en fotografering er det viktig å tenke over bakgrunnen til hvert oppsett. Det kan være lurt å bruke bakgrunner med mønstre og farger som komplementerer personen, men som ikke stjeler fokuset.

Background Portrait
Girl Making Bubbles

Et profesjonelt valg til portrettfotografering

EF 85mm f/1.2L II USM

Dette L-serieobjektivet er et ideelt valg til portrettfotografering, spesielt i lite lys fordi det har en blenderåpning på f/1.2. Dette spesialobjektivet har et høypresisjons asfærisk linseelement og en 8-bladers blenderåpning som sikrer deg skarpe bilder med vakre og uklare bakgrunner og liten dybdeskarphet, som er ideelt ved kreativ portrettfotografering.

Vis detaljer

Ef 85Mm F/1.2L Ii Usm

Du kan også ha interesse av ...