Canon lanserer et nytt fullformat kamera og nye objektiver i det revolusjonerende nye EOS R-systemet

Oslo, Norge, 5. september 2018 – Canon, et verdensledende selskap innen bildeløsninger, lanserer i dag EOS R – det første kameraet i EOS R-serien med den nyutviklede, innovative RF fatningen. Med verdens raskeste autofokus og det første kameraet som er i stand til å fokusere i lys ned til -6EV[i], er det et perfekt verktøy for å sikre gode, skarpe bilder uansett hvor man er. Den helt nye RF serien med objektiver bygger på erfaringene og arven Canon har med å utvikle og produsere markedsledende optikk, mens nytt tilbehør tilbyr fotografer og filmskapere større kreative muligheter og egentilpasninger enn noen gang tidligere.

EOS R
Helt nyutviklet fra grunnen av, det nyskapende EOS R System tilbyr et helt nytt nivå innen innovasjon med et bedre, skarpere resultat. EOS R er det første kameraet med RF fatning og 12-pin tilkobling, bakfokusavstand på 20mm og fatningsdiameter på 54mm – noe som gir mulighet for stor fleksibilitet innen objektivdesign. Ved hjelp av den høye ytelsen til RF objektivene, en 35mm fullformat CMOS sensor og nyeste generasjon bildeprosessor – DIGIC 8, gir EOS R konsistent høy bildekvalitet. Digital Lens Optimizer, som korrigerer feil som f.eks. abberasjon, benytter mulighetene RF objektivene har til å sende korreksjonsdata til kamerahuset og derved sikre maksimal kvalitet – også ved kontinuerlige opptak. Ved hjelp av verdens raskeste autofokus – ned mot 0.05 sek[ii] og muligheten til å fange bevegelige motiver raskt og nøyaktig med opptil 8 bps (fast AF) og 5bps med følgefokus, leverer EOS R topp resultater gang etter gang. EOS R har «Trykk-Og-Dra» AF, som gjør det enklere å velge blant hele 5,655 AF punkter[iii] - langt mer enn andre kamera i samme klasse. Som verdens første kamera med mulighet til å fokusere ned til -6 EV[iv] er EOS R optimalisert for opptak i dårlig lys og takket være en elektronisk søker (EVF) med hele 3,69 millioner punkter med 100% dekning av motivet er det mulig å se detaljer i korrekte farger i nesten stummende mørke. Videre tilbyr EOS R helt lydløse opptak for total diskresjon i intime situasjoner, noe som gjør det optimalt for eksempelvis fotojournalister eller bryllupsfotografer.

EOS R er et ypperlig verktøy for filmskapning og leverer imponerende 4k opptak med full kontroll over lyd, en vribar skjerm og manuell fokus-forstørrelse (peaking). I tillegg kan filmskapere hente innhold via HDMI-porten i 10-bit 4.2.2 med Canon Log, noe som gir nøytral kontrast og 12-stopp dynamisk område ved ISO 400. Etterbehandling og fargekorrigering vil da gi imponerende detaljer, både i høylys og skygger.

Stort sett alle knapper og betjeninger på kamerahuset kan tilpasses, noe som gir et verktøy som fungerer akkurat slik brukeren ønsker. Den kjente, men likevel forbedrede ergonomien – inkludert et robust magnesium alloy hus, gjør at kameraet kan benyttes over lang tid, men likevel være behagelig i bruk.

Som første EOS kamera har EOS R et multifunksjon-berøringsfelt som kan tilpasses til ulike funksjoner via skyvefunksjon eller berøring – eksempelvis kan ISO tilordnes trykk på høyre side og blender trykk på venstre. EOS R har Bluetooth som gjør det mulig å alltid være tilkoblet mobilen og dermed også lagre GPS-data i bildene. Kreativ og fjernstyrt bruk av kameraet er også mulig med Canon Camera Connect app.

En helt ny funksjon for RF serien objektiver er at de har en kontrollring som kan defineres til å eksempelvis justere blender, lukkerhastighet, ISO eller eksponeringskompensasjon. Dette gjør det mulig å enkelt justere valgte funksjon mens man har full konsentrasjon på motivet.

Optikk i toppklasse

RF fatningen gjør det mulig a designe optikk på en ny og bedre måte. 20mm bakfokus og 54 mm diameter på fatningsringen har gjort det mulig for ingeniørene til Canon å designe ny optikk, som tidligere ikke var mulig. Optikken har alltid vært selve fundamentet i EOS systemet og Canon lanserer i dag også 4 ny-designede EOS R objektiver med optisk kvalitet på et nytt nivå.

RF 50mm f/1.2L USM setter nye standarder innen kvalitet og lysstyrke, med ekstraordinær ytelse i dårlig lys, imponerende dybdeskarphet og et detaljnivå og en skarphet som vil imponere selv de mest kresne.

RF 24-105mm f/4L IS USM er et L-serie zoomobjektiv og første fullformat-objektiv med Nano USM - ideelt for filmskapere som trenger myke fokusoverganger og god kontroll over følgefokus. Objektivet er slankt, enkelt å bruke og har fast blender f/4 i hele zoom-området. Rask, stillegående autofokus og 5-stopp bildestabilisator gjør det perfekt for filming.

Med stor blender tilbyr RF 28-70mm f/2L USM nye nivåer innen kreativitet og er verdens første standard zoom-objektiv med f/2 i tilsvarende zoom-område. Objektivet inneholder også en sjokk-absorberende mekanisme som gir meget god beskyttelse og gjør objektivet motstandsdyktig.

Det siste objektivet som lanseres i dag er RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM – et makroobjektiv som passer ypperlig til gatefoto, reise og selvfølgelig nærbilder, og det har også Hybrid IS for best mulig bildestabilisering.

Alle objektivene klar til bruk
3 nye objektivadaptere gjør at mer enn 70 EF og EF-S objektiver kan benyttes sammen med det innovative EOS R systemet med samme kvalitet og funksjonalitet som objektivene har på et speilreflekskamera. Den ene objektivadapteren til Canon har også kontrollringen som finnes på RF objektiver, noe som gjør det mulig å betjene kameraet på samme måte enten man bruker RF, EF eller EF-S objektiver. Drop-in filter mount adapter gjør det mulig å bruke en rekke drop-in filters (drop-in circular polarizing filter eller drop-in variable ND filter). Ideelt for filmskapere eller for bruk sammen med objektiver som gjør det vanskelig å bruke filter.

Skreddersy hvert trinn av din fotografiske reise
Det finnes et stort utvalg av tilbehør til EOS R – inkludert et brukervennlig batterigrep og blits. Batterigrepet gjør det mulig å benytte 2x høykapasitets lithium-ion LP-E6N batterier og det er også mulig å lade batteriene via USB adapter. For kreativ bruk av lys har BG-E22 også en PC terminal som gjør at tradisjonell, kablet studioblits kan kobles til. Speedlite EL-100 er en ny, lett, kompakt og kraftig blits med en helt ny autoinnstilling – noe som gjør den veldig enkel å bruke sammen med kompatible kamera.

Digital Photo Professional Express (DPP Express)
For å ytterligere å gjøre brukerne i stand til å få mest mulig ut av bildene sine og gjøre bruk av RAW filer enda bedre, lanserer Canon i dag også Digital Photo Professional Express (DPP Express)[v], for iPad®xx. DPP Express er Intuitivt, enkelt å bruke og tilbyr avansert RAW behandling, visning og redigering av bilder både fra EOS og EOS R kamera. Bildene kan importeres via Camera Connect og kan redigeres direkte på iPad® appen, med blant annet funksjoner som hvitbalanse, finjustering av fargetoner og justering av dynamisk område. DPP Express RAW image software kan vise stillbilder med PQ (Perceptual Quantization)xxx, et HDR format for filmproduksjon og distribusjon. Programvaren gjør det også mulig å både redigere og visexL bilder med stort dynamisk område.

Fra bildefangst til utskrift
Canon styrker også bildeflyten fra kamera til utskrift med ny programvare for utskrift. Ved bruk av den nye Professional Print & LayoutL, kan bilder som er redigert i Digital Photo Professional bli skrevet ut ved å beholde viktige kvaliteter som fargetoner, skarphet og nøyaktig fargegjengivelse. Som en del av denne programvaren finnes også den nye DPRAW print funksjonen, som muliggjør utskrift i enda høyere oppløsning. Funksjonen benytter «dybdeskarphet» fra DPRAW filer, noe som muliggjør gjengivelse av skarpe detaljer og strukturer slik fotografen ønsket det gjengitt. Dette gir en slags 3-dimensjonal effekt på bildene. HDR print funksjon er også inkludert, noe som muliggjør langt bedre reproduksjon av høylystone. Videre finnes Exhibition Lighting Optimisation funksjonen som gir utskriftene større dynamisk område for å gjøre de bedre egnet til å brukes i gallerier og utstillinger med mye lys.

Rundt EOS R systemet tilbyr Canon nå en rekke verktøy basert på tilbakemeldinger og ønsker fra dagens og morgendagens fotografer og filmskapere – med nye EOS R i sentrum. Nye RF objektiver og tilbehør gir større kreativ frihet enn noen gang.

Nye EF-M 32mm f/1.4 STM – et innovativt 32mm objektiv for EOS M systemet, EF 400mm f/2.8L IS III USM og EF 600mm f/4L IS III USM, to revolusjonerende, lettvekts, profesjonelle super teleobjektiver, sikrer at alle fotografer og filmskapere har tilgang til de aller beste verktøyene for å fortelle sine historier.

EOS R system – Felles egenskaper

 • Bedre optiske egenskaper, større mulighet til nyskapende objektivdesign og kreative muligheter
 • Raskere, bedre kommunikasjon og kraftigere strømforsyning mellom objektiv og kamerahus
 • Full kompatibilitet med eksisterende EF og EF-S objektiver + tilbehør
 • Meget høy ytelse i dårlig lys

EOS R – Nøkkelfunksjoner

 • En imponerende kombinasjon av RF objektiver, 35mm fullformat CMOS sensor med ca. 30,3 millioner effektive piksleriii og nyeste generasjon bildeprosessor - DIGIC 8
 • AF ned mot -6 EV – verdens første kamera som kan fokusere i så dårlige lysforhold
 • Verdens raskeste autofokus – 0.05 sekund
 • Digital Lens Optimizer
 • Touch and Drag AF – 5,655 AF punkter
 • Stille opptak
 • 4K video med 10-bit 4,2,2 via HDMI

RF 50mm f/1.2L USM – Nøkkelfunksjoner

 • Standardobjektiv som både er veldig lyssterkt og samtidig gir høyeste bildekvalitet på EOS R systemet
 • Rask og presis optisk ytelse
 • Objektiv i L-serien – kjent for legendarisk bildekvalitet og pålitelighet
 • Laget for profesjonell bruk – dag etter dag

RF 24-105mm f/4L IS USM – Nøkkelfunksjoner

 • Objektiv med mange bruksområder og med praktisk zoom
 • Stødig, håndholdt profesjonell ytelse
 • 5-stopp bildestabilisator
 • Rask, myk og stille Nano USM fokusering gjør det utmerket for både bilder og film
 • En del av Canon L-serie med meget høy bildekvalitet og imponerende detaljnivå, dybde og skarphet

RF 28-70mm f/2L USM – Nøkkelfunksjoner

 • Verdens første standard fullformat zoom med blender f/2 i hele zoomområdet
 • Redefinerer hva du forventer av et standard zoomobjektiv
 • Myk, nesten stille autofokus med Canon USM teknologi
 • Smarte kontroller og intuitiv ergonomi for enkle og gode opptak
 • En del av den legendariske Canon L-Serien med dens imponerende stamtavle

RF 35mm f/18 MACRO IS STM – Nøkkelfunksjoner

 • Superb bildekvalitet og naturlig vidvinkel fra et kompakt objektiv
 • Gode egenskaper i dårlig lys som gjør det enkelt å gjøre opptak med riktig atmosfære
 • Kom nærmere og fang flotte detaljer med 0,5 forstørrelse og 5-stopp bildestabilisator
 • Lett å ta med og bruke både instinktivt og kreativt

Canon mount adaptere (Canon mount adapter EF-EOS R, Canon control mount ring adapter EF-EOS R and Canon drop-in filter mount adapter EF-EOS R)

 • Bruk eksisterende EF og EF-S objektiver på Canon EOS R
 • Endre kamerainnstillinger med kontrollring (kun på control mount ring adapter)
 • Bruk drop-in filter (kun på drop-in filter mount adapter) – enten drop-in circular polarizing filter eller drop-in variable ND filter
 • Laget for profesjonell bruk

Battery Grip BG-E22 Nøkkelfunksjoner

 • Ta flere bilder med EOS R
 • Enklere håndtering når kameraet brukes i vertikal posisjon
 • Lav vekt – 330g
 • PC terminal for å synkronisere eksterne studioblitser

Speedlite EL-100 Nøkkelfunksjoner

 • Den enkle måten å starte fotografering med blits
 • Skap naturlig lys med indirekte belysning
 • Lær å bli mer kreativ med lys
 • En del av EOS familien med kamera og objektivers

Digital Photo Professional (EPP) Express

 • Nytt RAW format - CR3 kompatibel
 • Intuitivt og enkelt brukergrensesnitt
 • med berøringsbetjening
 • Vis stillbilder med PQ (Perceptual Quantization), et HDR format for filmproduksjon og distribusjon
 • For iPad®
 • Fungerer sammen med Canon Camera Connect app

Profesjonell Print & Layout

 • Gjenskap verden slik du ser den
 • Nøyaktig fargegjengivelse
 • Skarphet i detaljer
 • Klare fargetoner i høylys og skygge

Veiledende priser

 • EOS R 24 990,- NOK
 • EOS R + RF24-105/4L IS USM KIT 34 990,- NOK
 • RF50/1.2L USM 24 990,- NOK
 • RF24-105/4L IS USM 11 990,- NOK
 • RF28-70/2L USM 32 990,- NOK
 • RF35/1.8 M IS STM 5 690,- NOK


i Blant alle utskiftbare objektiver for systemkamera med 35mm fullformat sensor med fasedeteksjon AF på bildeplan. Pr. 4. September 2018 (sjekket av Canon).

ii I henhold til Canon standard. (Ved stillbildeopptak, f/1.2, senter AF punkt, Enkeltbilde AF, ved 23°C/73°F, ISO100

iii Oppløsning: ca. 31.7 millioner piksler

iv Hastigheten kan reduseres når innstillingene for serieopptak endres.

vii Blant alle utskiftbare objektiver for systemkamera med 35mm fullformat sensor med fasedeteksjon AF på bildeplan. Pr. 4. September 2018 (sjekket av Canon). I henhold til Canon standard. (Ved stillbildeopptak, f/1.2, senter AF punkt, Enkeltbilde AF, ved 23°C/73°F, ISO100

viii Inkluderer ikke EF-M objektiver eller EF Cinema objektiver i serien med EF optikk. EOS R objektiver krever ikke en objektivadapter

ix Avhengig av kameraspesifikasjoner kan noen funksojner i EF objektivene ikke være tilgjengelig

x Kompatibel med kamera som er kompatibel med CR3 RAW format. Tilgjengelig for nedlasting i slutten av Oktober 2018

xx iPad Pro alle modeller/iPad(5 gen) /mini4/Air2 (iPad med minne på 2 GB eller mer. Installasjon på førstegenerasjon iPad mini2/mini3/Air er mulig, men ikke støttet. Kan ikke installers på elder iPad og iPhone / iPod touch – ikke tilgjengelig på Android

xxx PQ (Perceptual Quantization) er en ny gammakurve basert på karakteristikkene til det menneskelige øyet/syn. Basert på internasjonale HDR standarder ITU-R BT.2100 og SMPTE ST 2084.

l Tilgjengelig for nedlasting fra December 2018

Mer informasjon