Canon lanserer Sumire Prime-serie – syv nye Cinema-fastobjektiver med PL-fatning

Oslo 3. april 2019 – Canon lanserer i dag den nye objektivserien Sumireⁱ Prime – en serie bestående av syv lyssterke Cinema-fastobjektiver med utskiftbar PL-fatning, som kan modifiseres til EF-fatningⁱⁱ. De nye objektivene for filmopptak – CN-E14mm T3.1 FP X, CN-E20mm T1.5 FP X, CN-E24mm T1.5 FP X, CN-E35mm T1.5 FP X, CN-E50mm T1.3 FP X, CN-E85mm T1.3 FP X og CN-E135mm T2.2 FP X – er kompatible med alle Cinema-kameraer med PL-fatning og enten 35mm fullformatsensor eller Super 35mm-sensor, inkludert utvalgte Cinema EOS-kameraer. Med nyutviklet design og varme fargetoner er de nye fastobjektivene designet for å gi flere kreative muligheter og funksjonalitet i filmbransjen. Sumire Prime-serien inntar markedet i en tid der filmfotografer opplever økende etterspørsel etter høykvalitetsinnhold med et mer kreativt, personlig og uttrykksfullt preg.

Den nye Sumire Prime-serien

Optisk fortreffelighet: Canons nydesignede filmlook

De syv fastobjektivene bygger på Canons ledende optiske ekspertise og åpner nye muligheter for aktører i filmindustrien. Her er detaljene i fokus, og objektivene har asfærisk linseelement med større diameter og AD-glass (anomal dispersjon) som gir fin nyansering når blenderåpningen nærmer seg høyeste innstilling under opptak. Denne unike optiske utformingen gir pålitelig og naturlig bildegjengivelse med imponerende bildekvalitet og varmere fargetoner til filmproduksjoner. Alle objektivene har blender med 11 lameller for presis manuell kontroll som gir filmfotografer større spillerom med bakgrunns-uskarphet (bokeh) for fremhevet motiv og mykere lysstråler – perfekt til opptak tett på som trekker seernes oppmerksomhet mot spesifikke detaljer. Den store linsediameteren gir et mer lyssterkt T-nummer, noe som gjør objektivene til et utmerket valg til filming av scener i utfordrende lysforhold – samt opptak av scener med liten dybdeskarphet når stemning og atmosfære er viktig.

PL-fatning med fullformatdekning

Sumire Prime-objektivene leveres med en utskriftbar PL-fatning som kan endres til en EF-fatning og tilbake til PL-fatning. Dette innebærer mer omfattende kompatibilitet for profesjonelle filmskapere som bruker fullformat- og Super 35mm-kameraer – for opptak av alt fra dramaproduksjoner til kinofilm av ypperste kvalitet både i og utenfor studio. Objektivene er kompatible med Canons anerkjente Cinema EOS-system, Canons fullformatflaggskip C700 FF i Cinema EOS-serien – og andre fullformat cinema-kameraer fra tredjeparter som gir opptak i førsteklasses kvalitet.

Pålitelighet og samsvar i høysetet

Sumire Prime-serien har den samme delikate varme fargetonen som Canons Cinema-objektivserie. Denne kompatibiliteten gjør det enklere for filmfotografer å skifte objektiver i produksjonen uten at det påvirker fargetonen. På travle innspillingssteder reduserer dette behovet for tidskrevende «post-grading«» for sikre samsvar på tvers av opptak – uansett hvilket objektiv som brukes. Alle de syv fastobjektivene har 0,8 tannhjul for både blender- og fokusring som har samme plassering på alle objektivene. Objektivene har i tillegg samme frontdiameteriii , noe som eliminerer behovet for tilpasning av riggtilbehør ved bytte av objektiv. Alle objektivene har også presis utviklet fokuseringsmotstand – som åpner for små og subtile fokusjusteringer i en 300-graders rotasjon. Filmfotografer kan stole på pålitelig bilde under opptakskomposisjon siden objektivene kontrollerer «focus-breathing» og motvirker perspektiv-variasjonen som av og til oppstår ved refokusering på et annet motiv.

Stephen Hart Dyke, Professional Imaging Product Marketing Manager hos Canon Europe, sier: «Økende konkurranse i filmmarkedet og større etterspørsel etter kvalitetsinnhold fra seere, har ført til at filmfotografer er under større press for å flytte de kreative grensene. Dette har resultert i en økende trend og etterspørsel etter kameraer med store 35mm fullformatsensorer og fastobjektiver som kan oppnå mer dramatisk uttrykk og høyere bildekvalitet – egenskaper som får produksjoner til å skille seg ut. Utvalget av 35mm fullformat cinema-objektiver er imidlertid relativt begrenset, og det er her de nye Sumire Prime-objektivene nå gir profesjonelle filmskapere flere valgmuligheter, fleksibilitet og samsvar i opptakene, samtidig som de kan sette sitt personlige preg på produksjonen og styrke det kreative uttrykket med en mye etterspurt filmlook.»

De syv nye fastobjektivene vises frem for første gang internasjonalt på Canons stand (Central Hall, C4425) på NAB 2019 (8.–11. april).

Nøkkelfunksjoner i Sumire Prime-serien:

  • Kompakt Cine-fastobjektiv med ny kreativ filmlook
  • Utskriftbar PL-fatning med fullformatdekning
  • Samme enhetlige fargetone som Cinema-objektivserien
  • Lyssterkt T-nummer og 11-lamellers blender
  • Mindre «focus-breathing»
  • 300-graders fokusrotasjon
  • Samme filterdiameter og plassering av objektivringer

i Sumire (菫, すみれ, スミレ) er et japanske kvinnenavn og navnet på en blomst.

ii Selv om de syv objektivene i Sumire Prime-serien i første omganger leveres med PL-fatning, kan de tilpasses til EF og tilbake til PL hos et Canon servicesenter eller hos et autorisert serviceverksted.

iii Alle objektivene har samme frontdiamater på 114 mm som også støtte påmontering av filtre på 105 mm.