Eddie Keogh – EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Møt actionheltene

Frits van Eldik

Se video

"Dette kameraet er som skapt for måten jeg jobber på ..."

Motorsportfotograf Frits van Eldik er en av de beste i verden til å ta bilder av motiver i rask bevegelse. Han har utviklet en karakteristisk stil gjennom mange års erfaring, og trenger et kamera som kan prestere i like høyt tempo som han selv. Så hva synes han om EOS-1D X Mark II? Han deler tankene sine om kameraets fokushastighet og evne til å fange opp alle viktige øyeblikk ...

Frits van Eldik

"Det er rett og slett fantastisk!" sier Frits. Det skal mye til for å imponere en motorsportfotograf, men i dag stråler han. Han har akkurat kommet tilbake fra en fotograferingsøkt på den private racerbanen Ascari i nærheten av Malaga i Spania, der EOS-1D X Mark II målte krefter med noen svært raske biler.

"Hastighet er nøkkelordet for dette kameraet, både når det gjelder bildefrekvens og autofokusering. Det er forbløffende," fastslår han. "Og bildekvaliteten er også fantastisk. Til og med når du tar bilder av et motiv mot solen, kan du se utrolig mange detaljer i skyggene. Filkvaliteten er fremragende, og den utmerkede sensoren på 20,2 megapiksler med stort dynamisk omfang er rett og slett imponerende."

Når Frits jobber, handler alt om hastighet, og evnen EOS-1D X Mark II har til å ta skarpe bilder i høyere hastighet enn en Ferrari med gassen i bånn, er det som imponerte han mest. Siden kameraet kan ta 14 sylskarpe bilder med perfekt eksponering hvert sekund, er det ikke rart at nederlenderen er begeistret over Canons formidable prestasjon.

"Da jeg testet kameraet i denne økten, så jeg at alle bildene i bildeseriene jeg tok, var like skarpe," sier han. "Det var helt utrolig. Det er en ubeskrivelig følelse når kameraet fotograferer en serie i det tempoet. Og når du begynner å fotografere, kan du føle deg trygg på at alle bildene du tar, blir skarpe, og at autofokuseringen gjør det den skal og låser seg til motivet, slik at du kan konsentrere deg om komposisjonen. Så ja, du kan stole på kameraet i mye større grad enn før, fordi du vet at det vil gjøre akkurat det som det er utviklet for å gjøre.

Faster workflow, sharper screen

Raskere arbeidsflyt, skarpere skjerm

Den imponerende raske seriefotograferingen gjør at Frits trygt kan bruke kameraet til fotografering med sanntidsvisning og komposisjon. Men med hjelp av WFT-E8 WiFi-adapteren tok han det hele ett skritt lenger. "Jeg festet også kameraet til en bil, og utløste bilder fjernstyrt ved hjelp av et nettbrett," forklarer han. "Du kan umiddelbart se den faktiske størrelsen på bildet på nettbrettet, noe som gjør det enkelt å sjekke fokus og komposisjon."

Frits la også raskt merke til at skjermen på EOS-1D X Mark II er mye bedre enn den på EOS-1D X takket være 1,62 millioner piksler. Frits sier: "Du kan sjekke bildeskarpheten bak på kameraet veldig enkelt og nøyaktig nå, noe som forbedrer arbeidsflyten min betydelig og betyr at jeg ikke trenger å vente på å sjekke bildeskarpheten på en bærbar datamaskin senere. Jeg kan gjøre det på banen mens jeg fotograferer, så denne lille forbedringen gjør livet mitt 100 prosent bedre."

En fornøyelse i lite lys

Ettersom Frits er vant til å ta bilder under alle mulige lysforhold, var det viktig å etterligne en vanlig arbeidsdag på Ascari-banen. Dette betydde at de måtte komme i gang tidlig ...

"Tidlig på morgenen ventet jeg på at solen skulle stå opp, og da lyset begynte å skinne på bilene, fotograferte jeg med en ISO på 16 000. Dette er et lys jeg liker svært godt, og det minner meg om en av favorittkonkurransene mine, 24-timersløpet i Le Mans, ved daggry. Da jeg kikket på bildene mine, hadde jeg et smil om munnen allerede før frokost," sier han mens han ler.

"Jeg husker at jeg hadde en lignende opplevelse for mange år siden da jeg testet EOS-1D X for første gang, men jeg brukte aldri en så høy ISO. Med denne sensoren er dette mulig uten at det går utover bildekvaliteten. Den økte eksponeringstoleransen og forbedrede ISO-ytelsen åpner opp for nye kreative muligheter, særlig når jeg fotograferer i lite lys."

"Jeg følte at jeg var svært godt kjent med kameraet," sier han. "Menysystemet er det samme som på EOS-1D X, og jeg følte meg trygg på å bruke det med alle objektivene mine. Jeg tok bilder med alle objektivene jeg hadde, fra EF14mm da kameraet var festet til bilen, til EF400mm, og selv med EF200-400mm zoom med en innebygd 1,4x-forlenger. Det fungerte fint å ta bilder med alle objektivene."

"Og dette minner meg noe annet som er bra med dette kameraet," fortsetter Frits. "AF-funksjonen med 61 punkter ved f/8 og de røde fokuspunktene som er på til enhver tid. Begge disse forbedringene er faktisk svært nyttige for en fotograf som meg. Jeg jobber ofte med lange objektiver, og jeg liker også å bruke forlengere. Det vil derfor være svært nyttig å kunne bruke autofokus med dem, og når det er lite lys, vil de røde fokuspunktene gjøre det mye enklere å se AF-områdene."

Fokusert ytelse

"Når vi først er inne på autofokusering, må jeg si at fokussporingen også er mye bedre," sier han. "Når en bil nærmer seg i høy hastighet, var det tidligere en utfordring å holde bilen i fokus mens den passerte. Dette er ikke et problem lenger, takket være dette kameraet og de utvidede autofokuspunktene det har. Når du har låst fokuset på motivet, forblir det låst."

"Jeg kan sette opp kameraet akkurat slik jeg ønsker. Jeg gjorde små justeringer av følsomheten til fokussporingen ved hjelp av innstillingene i menyen, og etter at jeg hadde gjort justeringene, var det ingenting å utsette på ytelsen til kameraet. Kameraet kan tilpasses fullstendig. Det gjør livet mitt enkelt, og i jobben min er dette en veldig god ting!"

"Med en gang jeg begynte å ta bilder med dette kameraet, visste jeg at jeg ønsket å beholde det. EOS-1D X Mark II er som skapt for måten jeg jobber på. Jeg har benyttet EOS-1-kameraserien i hele karrieren min, fra EOS-1V-filmkameraet og frem til i dag. Jeg har prøvd alle sammen, og dette er det overlegent beste."

"Canon-ingeniørene lytter virkelig til fagfolk," fastslår Frits. "De spurte meg tidligere om hva jeg har bruk for i et kamera, og det gleder meg stort å se at de har lyttet til meg. Når du har snakket med Canon om noe, går de hen og utvikler en løsning som er enda bedre enn det du forestilte deg. Jeg elsker det at de har et ønske om å alltid lykkes og overgå folks forventninger. Det er de samme ambisjonene jeg har."

Mer om fotografen

Se full profil