The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Det perfekte par

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Ambassador


Den kritikerroste bryllupsfotografen og Canon-ambassadøren Jeff Ascough og kona og samarbeidspartneren Sarah røper hvordan en kombinasjon av betydelige tekniske fremskritt i EOS 5D Mark IV har bidratt til å endre tilnærmingen deres til bryllupsfotografering på nye og spennende måter.

Jeff og Sarah Ascough har et skarpt øye for detaljer. Den britiske fotografduoen, som har vunnet flere priser, har opparbeidet seg et misunnelsesverdig omdømme over hele verden for eksepsjonelt vakre og detaljrike bilder fanget med et reportasjefotografisk øye.

Da de nylig fikk mulighet til å prøve en prototype av 5D Mark IV i et bryllup i Romania, var Jeff og Sarah ivrigere enn de fleste etter å se hvor mye bedre de digitale filene ville være fra den nye CMOS-sensoren på 30,4 megapiksler. Ville de være gode nok til å lokke dem bort fra 5D Mark III og 6D? Det tok ikke lang tid før de oppdaget at de gamle reglene for RAW-filer ikke gjelder lenger.

"Filene var fantastiske", innrømmer Jeff. "Da jeg først så bildene på skjermen, trodde Sarah jeg allerede hadde redigert dem. JPEG-filene var nesten perfekte. Jeg begynte faktisk å lure på hvorfor jeg trengte å fotografere i RAW-format i det hele tatt, fordi JPEG-filene var så gode. Hudtonene var nydelige, graderingen fra høyt til ekstremt høylys var mye jevnere, og jeg kunne trekke frem mange flere skyggedetaljer før støy ble et problem. Det dynamiske området var mye bedre."


Utfordrende lys

Jeff brukte kameraet i svært variabelt høykontrastlys i dette utendørsbryllupet. Med en temperatur på 38 grader var det en anledning som ville sette selv den mest erfarne fotograf på prøve, for ikke å snakke om utstyret.

"Lyset var svært krevende", husker han. "Sarah og jeg fotograferte i solen store deler av dagen. Lyset var i bakgrunnen under seremonien, noe som førte til mye gjenskinn og lite kontrast. Det slo meg med en gang at EOS 5D Mark IV, spesielt med det nye EF 24-105mm f/4L IS II USM-objektivet, hånderte gjenskinn utmerket. Det ga en umiddelbar trygghet i arbeidet."

Sarah var også imponert over kameraets ytelse. "Jeg er ikke en veldig teknisk fotograf," innrømmer hun, "så jeg trenger et kamera som gir meg det jeg vil ha, akkurat når jeg trenger det. Jeff konfigurerer kameraene for fotograferingsstilen vår, slik at jeg har all den tiden jeg trenger for å fange de spesielle øyeblikkene.

"Spesielt i svakt lys merket jeg en enorm forskjell i fokuseringen. Der 6D strever og må søke litt for å få et skarpt bilde, fokuserte 5D Mark IV med en gang og holdt fokuset på motivet selv om gjestene beveget seg rundt. For meg er det en fantastisk fordel.

Jeg følte meg umiddelbart komfortabel med EOS 5D Mark IV og var fornøyd med at det ikke føltes stort eller tungt. Jeg er så vant til EOS 6D i arbeidet, men så med en gang at jeg kom til å oppgradere til denne nye modellen så snart som mulig."

Jeff var like imponert over det nye objektivet som over kameraet. For en bryllupsfotograf var det en perfekt kombinasjon. "Selve objektivet var et fenomenalt verktøy", sier han entusiastisk. "Det er en så stor forbedring siden forrige generasjon at forskjellen ikke er til å tro."

Han forteller videre: "En ting som skjer nå innen bryllupsfotografering, er at vi blir bedt om å fotografere over lengre tid og ta flere bilder. Derfor prøver vi å redusere mengden utstyr til et minimum. Zoomobjektiver er flotte, men et av problemene med disse var at du mistet muligheten for høy ISO mot slutten av dagen, slik at du måtte ha med deg lyssterke primærobjektiver bare for disse periodene. Den forbedrede ISO-ytelsen til 5D Mark IV gjør at du har omtrent et trinn mer å spille med, noe som er en avgjørende fordel ved fotografering med et f/4-objektiv. Det ene objektivet holder for hele dagen med mindre du trenger grunn dybdeskarphet. Personlig føler jeg nå at jeg kan gjennomføre en jobb bare med det ene kameraet og objektivet. Det gjør at jeg kan fokusere bedre på hva jeg gjør, uten å måtte bytte objektiv til stadighet, og jeg stoler fullt og helt på at det vil levere gode resultater gang etter gang. Stabiliseringen var enestående, og skarpheten var på et helt annet nivå."

"Det er en så stor forbedring siden forrige generasjon at forskjellen ikke er til å tro."

Muligheter til å utforske

Jeff kunne bare sammenligne 5D Mark IV skikkelig med 5D Mark III på én måte, ved å slå av alt. "All automatisk korrigering – digital objektivoptimalisering og alt annet – ble slått av så jeg kunne sammenligne kameraene på lik linje. Det er ingen tvil om at dette kameraet er et betydelig skritt fremover på alle måter. Det er lettere, som igjen gjør det svært attraktivt som et kamera du skal bruke hele dagen, og ved fotografering med to kort var lagringsplass aldri noe problem. I tillegg var kameraet raskt og responsivt – et perfekt arbeidsverktøy."

En ny funksjon ved EOS 5D Mark IV er Wi-Fi, som har vært svært etterspurt og en funksjon som Jeff var svært nysgjerrig på. "Wi-Fi er en interessant utvikling for en bryllupsfotograf", sier han tankefullt. "I dag er det mye snakk om nettbaserte plattformer for bryllupsfotografer, slik at de kan vise bilder fra bryllupsdagen til kunden direkte fra kameraet. Dette konseptet er helt i startgropen per nå, men teknologien finnes nå på 5D Mark IV for å muliggjøre en slik arbeidsflyt dersom kunden ber om det.

Fokusert ytelse

Ved siden av høy kvalitet på filene er rask fokusering det nest viktigste for Jeff ved bryllupsfotografering. "Nitti prosent av tiden bruker jeg midtfokus, og på 5D Mark IV var hastigheten merkbart høyere enn på III-modellen. I bryllupet var det en jente som kom mot meg ned en trapp i svakt lys, og i en serie på fire eller fem bilder var alle skarpe. Det var noe jeg ikke kunne ha gjort like godt med det gamle kameraet. Det var virkelig en overraskelse."

I tillegg til fokuseringsfordelene la Jeff også merke til hvor enkelt det var å konfigurere og bruke 5D Mark IV, sammenlignet med Mark III. "Menyinnstillingene var svært intuitive og brukervennlige etter å ha brukt den forrige modellen. Jeg kunne konfigurere kameraet nøyaktig slik jeg liker å bruke det, enkelt og greit."

"Nå som jeg har prøvd det, blir det et stort tilbakeskritt å gå tilbake til det gamle EOS 5D Mark III-kameraet."

"Nå som jeg har prøvd det, blir det et stort tilbakeskritt å gå tilbake til det gamle EOS 5D Mark III-kameraet", innrømmer han. "Da det kameraet ble lansert for fem år siden, trodde jeg det ville være et kamera jeg kunne bruke resten av karrieren. Og så lager de denne forbedrede, nye modellen! Dette er et så enormt fremskritt at du ikke innser hvor mye det er forbedret, før du begynner å bruke det. Og når du først gjør det, vil du ikke legge det fra deg!"

"EOS 5D Mark IV er et kamera du ikke en gang tenker på mens du bruker det. For meg er det den beste typen kamera."

Ambassadors og historier

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspirasjon

Oppdag hvordan EOS 5D Mark IV gjør det i hendene til profesjonelle fotografer

Utforsk mer