Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Livet i svakt lys

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Ambassador


Den kjente Magnum-fotojournalisten og Canon-ambassadøren Paolo Pellegrin forteller for første gang om sine erfaringer med det nye EOS 5D Mark IV-kameraet, og sammenligner det med tidligere speilreflekskameraer i EOS 5D-serien.

Når han fotograferer i sin unike dokumentarstil, har Paolo Pellegrin en egen måte å komme innpå sine motiver som fanger opp de mest intime øyeblikkene. Metoden hans krever like mye taktfullhet og diplomatisk talent som gode evner med kameraet. Paolos talent for å utvikle et forhold med dem han tar bilder av, er faktisk uunnværlig for å skape den tilliten som trengs for å få et innblikk i livene deres.

På et av hans nylige eventyr tok Paolo med en prototype av EOS 5D Mark IV til Roma i Italia, hvor han dokumenterte hverdagslivet og kulturen hos en sigøynerfamilie som bodde i byen. Prosjektet er det perfekte eksempel på hvorfor Paolo har hatt et så langvarig og givende forhold med EOS 5D-serien. Kameraets bildekvalitet i fullformat, følsomme ytelse og bærbarhet lar ham fange opp alt fra gateportretter til landskapsfotografier i lite lys.

Da vi snakket med Paolo om hans opplevelser med det nye kameraet, var han allerede fullt i gang med å dokumentere hendelser i Irak, i byer som Ramadi og Fallujah. Han fortalte oss om sitt førsteinntrykk av kameraet via en veldig sprakende telefonforbindelse …


"Jeg har brukt EOS 5D fra begynnelsen av, og har sett utviklingen av kameraene ettersom de forbedret seg i løpet av årene," sier Paolo. Selv om jeg bare hadde EOS 5D Mark IV-kameraet i noen få dager i Roma, gjorde det sterkt inntrykk på meg, særlig når jeg brukte det i lite lys.

Mange av bildene Paolo tok i Roma, ble tatt etter solnedgang. Nok en grunn til at han foretrekker primærobjektiver over zoomobjektiver. "Noe av det jeg oppdaget først, var responsen på autofokusen når jeg fotograferte i mørke omgivelser. Det er et veldig stort pluss for meg," sier han. "Dessuten er selve bildekvaliteten også bedre under slike forhold. Da jeg tok en kikk på RAW-filene, så jeg at det var mindre støy på bildene enn noen gang før – og masse detaljer i skyggeområdene."

Når du fotograferer på farten, er det ekstra viktig å ha en LCD-skjerm av høy kvalitet. En berøringsskjerm på 3,2 tommer i høy oppløsning gjør at EOS 5D Mark IV kan vise kvaliteten på Paolos filer i høy detalj. Dermed kan han se gjennom og redigere bildene underveis, uten å måtte ty til datamaskinen.

Paolo setter stor pris på mengden piksler EOS 5D Mark IV har å by på. "Jeg lager ofte store trykk av bildene mine til utstillinger, så jeg er alltid takknemlig for flere piksler," sier han.

""Jeg bruker den faktisk nesten hele tiden, både innendørs og utendørs. Jeg synes det er en av de beste funksjonene på dette kameraet.""

Gjør det enkelt

Paolo fotograferer med bare noen få primærobjektiver. Han foretrekker bildekvaliteten og den store blenderåpningen de gir ham, samt kreativiteten som tvinges fram av å være begrenset av en fast brennvidde. "Det typiske oppsettet mitt er objektiver på 28, 35 og 50 mm," avslører han. "Jeg har de meget lyssterke EF35mm f/1.4L II USM og EF50mm f/1.4L II USM-objektivene. Jeg liker også å bruke EF28mm f/2.8 II USM. Det er veldig lite."

I bagen til Paolo finner vi også EF24-70mm f/2.8L II USM ("Selv om jeg ikke er så begeistret for konseptet med zoom, er det et virkelig godt objektiv.") og EF40mm f/2.8 STM, kalt "pannekakeobjektivet" pga. utformingen.

Ved å ta en titt på Paolos kameraveske, skjønner man fort hvilken rolle utstyret hans har for hans diskré arbeidsstil. Han liker å holde det lett og kompakt. Da kan han raskt reagere uten å vekke oppsikt. Det er flere funksjoner i det nye EOS 5D Mark IV som er nyttige for diskré bruk. For eksempel innstillingen for stille fotografering, som er videreutviklet fra teknologien i tidligere 5D-kameraer. "Da Canon introduserte innstillingen for stille fotografering, var det totalt banebrytende," sier Paolo. "Jeg bruker den faktisk nesten hele tiden, både innendørs og utendørs. Jeg synes det er en av de beste funksjonene på dette kameraet."

En annen nyhet Paolo merket seg, var at han raskt kunne overføre bildene til nettbrettet via EOS 5D Mark IVs Wi-Fi-/NFC-modus. Den nye funksjonen viste ham at om nødvendig, kunne han alltids enkelt dele bildene sine på et blunk, eller fotografere via fjernstyring med Canon Connect-appen.

EOS 5D Mark IV er et kamera som i høy grad kan tilpasses brukeren. Selv om Paolo bare hadde prototypen sin i noen få dager, fikk han fort erfare hvor nyttig det var med forbedret brukervennlighet. "Jeg ble positivt overrasket over berøringsskjermen. Jeg visste faktisk ikke noe om den før jeg fikk kameraet i hånden," ler han. "Men den fungerer veldig raskt, og jeg liker hvordan man blar igjennom bildene og kan zoome inn for å se på detaljene."

"Jeg hadde ikke bruk for den innebygde Wi-Fi-en og GPS-en akkurat da, men det får jeg sikkert i fremtiden. GPS-en er en interessant funksjon som ville være nyttig når du prøver å kartlegge plasseringer, for eksempel når du er i ørkenen i Midtøsten."

""Da Canon introduserte innstillingen for stille fotografering, var det totalt banebrytende," sier Paolo."

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Da vi snakket med Paolo, ble det fort klart at det ikke bare var én funksjon ved EOS 5D-serien som appellerte til fotojournalister. Det var heller det faktum at det er et så allsidig speilreflekskamera som presterer godt på alle felt. EOS 5D Mark IV ligger godt an til å følge i sine revolusjonære forgjengeres fotspor.

Han legger til: "For meg handler det egentlig om filens størrelse og kvalitet, særlig i dårlig lys. Autofokus er også viktig, og blir bare bedre med hver nye modell. Jeg har ikke kameraet med meg her i Irak, med det skulle jeg virkelig ønske at jeg hadde. Jeg ser veldig frem til å bruke det igjen i fremtiden."

Ambassadors og historier

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspirasjon

Oppdag hvordan EOS 5D Mark IV gjør det i hendene til profesjonelle fotografer

Utforsk mer