canon-hanscke-berlin-hero

I Berlin fortsetter festen til tross for at klubber stenges
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berlin er kjent over hele verden for sitt uteliv, fra legendariske Berghain til spontane fester. Men dette utelivets eksistens trues av dyre husleier og plassmangel. Flere klubber har vært nødt til å stenge dørene de siste månedene, og det forventes at det samme vil skje med mange flere. I denne artikkelen tar vi en titt på Berlins uteliv, og vi fokuserer på personene som gjør det så spennende – fra festløvene til dem som jobber i bransjen.

Fra swing, salsa og sex til tango, transvestitter og techno – Berlins natteliv har noe for enhver smak.

Hannibal Hanschke 1

Hver eneste natt drar tusenvis av Berlins beboere og turister til populære steder som RAW i det gamle Øst-Berlin. Dette tidligere togverkstedet er nå dekket av graffiti, og huser klubber, barer, et basseng med tilhørende ølhage.

Der, i lokaler langs jernbaneskinnene, danser folk til reggae, punk, dancehall, hardcore, metall, rap, hiphop og techno i klubber med navn som Cassiopeia og Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

«Berlins natteliv er et eneste stort eventyr. Hver dag kan du oppdage noe nytt», sier Richard Shawn, en brite som har flyttet til Berlin.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, sikkerhetssjef på Bassy Club, sier at det er menneskene som gjør det spesielt.

«Utagerende, ville, fri og utholdende – du kan glemme navnene deres, men aldri ansiktene», sier hun om dem som liker å ta turen til Berlins klubber på kveldstid.

Hannibal Hanschke 4

Spørsmålet er hvor lenge utelivet kan holde stand i en by der husleien blir stadig høyere og plassbehovet øker i takt med folketallet. Mange klubber har avsluttet driften i det siste, og det forventes at utviklingen vil fortsette.

I Prenzlauer Berg, en bydel i det gamle Øst-Berlin som har blitt et paradis for festgjengere etter Berlinmurens fall, har klager på støy ført til at enkelte utesteder har vært nødt til å stenge dørene.

Innbyggere snakker om «Clubsterben», eller «klubbdøden», som det kan oversettes til.

Hannibal Hanschke 5

Et av de siste ofrene er klubben Pogo Tussy i den østlige bydelen Friedrichshain, som blir revet for å gjøre plass til nye leiligheter.

«Det er fryktelig trist å måtte avslutte etter 13 år, men det er slik utviklingen er», sier Simone Braun, klubbens tidligere eier.

Hannibal Hanschke 6

Men enn så lenge fortsetter festen i mange deler av byen.

For dem som liker techno, er det et must å besøke klubben Berghain – hvis de slipper inn. Køene kan bli hundre meter lange, og er et vanlig syn utenfor det nedlagte kraftverket. Du kan til og med gjøre god butikk på å selge øl til dem som står i kø.

Hannibal Hanschke 7

For dem som ikke slipper inn, finnes det nok av alternativer. Hva med Salon Zur wilden Renate – en klubb som holder til i flere etasjer i en gammel leilighetsbygning? Eller About Blank – der festen gjerne ender opp ute i en hage? Eller Sisyphos, som ligger i en gammel hundekjeksfabrikk?

Hannibal Hanschke 8

I en dårlig belyst sexklubb som heter Insomnia, bytter enkelte ut sine vanlige klær med lakk og lær i garderobene ved inngangen, mens andre tar av seg klærne og legger seg i boblebadet. Noen har sex helt åpenlyst mens høy musikk strømmer ut fra høyttalerne.

«Her kan alle være helt fri og få oppfylt sine skjulte drømmer. Vi sprenger grenser. Den eneste viktige regelen er: Nei betyr nei!», sier Dominique, som driver Insomnia sammen med ektemannen.

Hannibal Hanschke 9

I andre klubber kan du høre discorytmer mens dragartister viser seg frem på scenen.

Hannibal Hanschke 002

De som ønsker en litt roligere kveld, kan gå til den travle gaten Simon-Dach-Strasse i Friedrichshain. Her er det mange barer og restauranter med bord og stoler plassert ute langs brosteinsfortauene.

Hvis du er sulten, kan du velge mellom mat fra Mexico, Asia eller Middelhavet, og om du har lyst på noe ekte tysk, hvorfor ikke prøve en currywurst, som er pølsebiter dynket i en saus laget av ketchup og karripulver.

Tekst av Michelle Martin, redigering av Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003