Joseph Penney

Lyden av en Paris-forstad
av Joseph Penney

Forstaden Seine-Saint-Denis like nord for Paris huser etterkommerne av en generasjon som innvandret til Frankrike fra tidligere franske kolonier for å hjelpe til i gjenoppbyggingen av Frankrike etter andre verdenskrig. Det er også landets fattigste bydistrikt

Selv om mange i franske forsteder er marginaliserte, kommer også mange av de mest populære skuespillerne, kunstnerne og musikerne i Frankrike fra slike forsteder. Blant disse finner du skuespiller Omar Sy og komiker Jamel Debbouze, som begge er produkter av sin egen kamp mot etablerte stereotypier.

Ichon, en 25 år gammel rapper med foreldre som flyttet til Frankrike fra Kamerun, og som selv vokste opp i Montreuil, et område i Seine-Saint-Denis, ønsker at musikken hans skal gjøre skillet mellom det sentrale Paris og de forsømte forstedene mindre.

Joseph Penney

«Da jeg fortalte venner jeg vokste opp sammen med, at jeg var i Paris, tenkte de 'Jøss, Paris', som om det var en stor greie», sier han. «De tenkte at Paris ikke var for sånne som dem, men jeg mener at valget er ditt.»

Ichon blander rap med andre sjangere i musikken sin. I tillegg til å være glad i musikk, liker han også å lage mat, en lidenskap han har arvet fra foreldrene sine som driver en restaurant i Montreuil.

Joseph Penney

«Livet er som en musikkvideo. På en måte er alt falskt. Du velger hvordan du vil fremstille deg selv. Du bestemmer over ditt eget liv. Du velger din egen musikkvideo», sier Ichon.

Joseph Penney

Worms-T, som har opphavet sitt fra Algerie, er en annen rapper fra Seine-Saint-Denis, eller «le 9-3» som befolkningen kaller stedet på grunn av departementnummeret.

Han bor sammen med kona og faren, henter datteren på skolen hver dag og hverken drikker eller røyker, men 28-åringens tekster er fulle av referanser til en helt annen livsstil i forstedene.

«I le 9-3 er de forskjellige grupperingene knyttet tett sammen. Hvis alle var på jakt etter vold, kriminalitet og raske penger, ville alle vært rike her. Men de rike menneskene bor den andre siden», sier han, og tenker på motorveien som går i sirkel rundt det sentrale Paris.

Joseph Penney

Worms-T rapper om det han kjenner til, enten det er snakk om utfordringene ved å vokse opp i forstedene, crewet hans La Rue La Vraie (Den sanne gaten), kriminalitet og den planlagte ferden hans mot toppen av raphierarkiet.

Joseph Penney

De melankolske tekstene hans passer godt inn i det skumle bildet mange franskmenn har av betonggårdene, men rapperen selv sier at han ser på forstedene som steder for familie og venner.

«Hva er det folk vil høre om fra forstedene? De vil høre om vold, så det er det jeg gir dem», sier Worms-T. «Det er som å åpne hjertet sitt, men hjertet ditt er svart. Vi avviser det de har plassert i hjertene våre.»

Joseph Penney

Innvandring og identitet er hete temaer i Frankrike før neste års presidentvalg. Politiske partier som er mot innvandring, får økt oppslutning i store deler av Europa, og det høyreekstreme franske partiet Front national (Nasjonal front) er intet unntak.

Den unge generasjonen fra le 9-3 kommer fra ulike bakgrunner, men deler samme følelse av at forstedene er isolert fra resten av samfunnet og blir fremstilt på feil måte i media.

Joseph Penney

Designer Aisse N'diaye uttrykker sine røtter fra Mauritania gjennom klesmerket sitt som hun har kalt Afrikanista.

Den siste kolleksjonen hennes har fått navnet Liberte, Egalite, Affaire de papiers, og er et ordspill rundt Frankrikes nasjonalmotto og kampen innvandrere må kjempe for å få identitetspapirene sine. Kolleksjonen består av t-skjorter påtrykket med navn på afrikanske nabolag i Paris med epåletter med røde frynser laget av vevde PVC-handleposer.

Joseph Penney

«Afrikanske kvinner er sterke, så jeg gjør dette for å vise hvor sterke og selvstendige der er. De er kvinner som er stolte av opphavet sitt, og som vet hvor de er på vei», sier N'diaye.

«Jeg er fransk. Men i Frankrike i dag blir jeg ikke sett på som helt fransk. Når noe fælt skjer, er det alltid innvandrernes eller muslimenes skyld.»

Joseph Penney