City Night Lights

Fang inn byer i stadig endring av Beno Saradzic

Beno Saradzic er en prisbelønt kinematograf som spesialiserer seg i intervallopptak, fotografering og billedkunst. Han ble født i Slovenia og bor i Dubai i De forente arabiske emirater. Etter 18 år som spesialist på 3D-animasjon begynte han å utforske nye kreative utløp i 2008, noe som førte til at han oppdaget en verden av fotografi og kinematografi med tidsintervall.

Flere titalls av bildene og tidsintervallfilmene hans har blitt publisert i flere lokale og internasjonale medier og publikasjoner. Arbeidet hans er anerkjent for bruken av lys og komposisjon. De er sterkt inspirert av klassisk kino og tradisjonell kunst, og preges hans kjærlighet for arkitektur, teknikk, vitenskap og naturens skjønnhet.

Vi snakket med han om å ta bilder i hans nåværende hjemby og hvordan man formidler de mange aspektene av en by i endring.

Ta bilder av Abu Dhabi fra nye utkikkspunkter

Jeg er lidenskapelig opptatt av bilder fra byperspektiver, og ser alltid etter nye og spennende utkikkspunkter. Derfor ender jeg som oftest opp på taket på de høyeste skyskraperne jeg får komme inn i. Derfor gledet jeg meg veldig da jeg så at de begynte å bygge de utrolig høye tårnene i World Trade Center i Abu Dhabi.

Trust Tower er det laveste av de to. Det har 60 etasjer og er 278 meter høyt. Det høyeste er kalt Burj Mohammed Bin Rashid. Det er den høyeste bygningen i Dubai. Det har 92 etasjer og er svimlende 381 meter høy.

Jeg visste at det ikke fantes balkonger på disse to tårnene. Så det ville ikke være mulig å ta bilder derfra når de ble ferdige. Den eneste måten jeg kunne ta bilder på, var å komme seg til toppen da begge strukturene hadde nådd den planlagte høyden, men før de ble innglassert. Målet mitt var å ta bilder med en klar og uhindret utsikt fra et av de høyeste utkikkspunktene i byen for å kunne vise Abu Dhabi på en måte ingen hadde sett før.

Komme seg inn

Det er ikke lett å komme seg inn på byggeplassen til en skyskraper. Jeg brukte alle forbindelsene og kontaktene mine innen bygg- og arkitekturbransjen, og etter godt og vel en uke med telefonsamtaler og e-poster, fikk jeg eksklusive tilgang til toppen av Abu Dhabi. Jeg kunne ikke vært mer spent.

En fantastisk seanse

Det første bildet ble tatt om kvelden den 28. mars 2011 på spissen av Trust Tower i 60. etasje. Jeg har bodd i Abu Dhabi i flere tiår og aldri sett byen fra en slik høyde.

De levende neonfargene, den uvirkelig trafikken gjennom handelsdistriktet, den utrolige tettheten mellom de bebygde områdene og den militære ordenen over byplanleggingen gjorde virkelig inntrykk på meg. Jeg bør også nevne den sterke vinden og den kalde natten mens jeg tok bilder. Jeg trodde at ørene, nesen og fingrene mine ville falle av. For en fantastisk natt!

De optimale værforholdene

Alle fotografer basert i De forente arabiske emirater, vet alt om den unnvikende og mystiske tåken som dukker opp én eller to ganger i året Den dannes i ørkenen om natten, beveger seg mot land tidlig om morgenen og dekker hele byen på veien før den forsvinner på et øyeblikk når morgensolen begynner å varme.

Denne tåken er veldig tykk når den når land, og forårsaker mange problemer på flyplassene og veiene, men for oss som fotograferer bylandskap, er tåken det ultimate værforholdet. Jeg hadde planlagt å fotografere byen helt dekket av tåke lenge, men alltid uten hell. Enten hadde jeg tillatelse til å ta bilder fra taket da tåken ikke var å se, eller så stod jeg i den på bakken da jeg ikke hadde tillatelse til å gå på taket. Jeg hadde endelig flaks den 24. januar 2013 ved soloppgang da jeg tok bilder av Abu Dhabi mens tåken fløt inn til gatene. Jeg tok bilder av den fra 92. etasje i Burj Mohammed Bin Rashid, og den var vel verdt all innsatsen og smerten som gikk med i planleggingen og utførelsen.

Til nå er bildet favoritten min blant bildene av bylandskap.

Formidle forskjellige sider av byen

Begge bildene er tatt fra nesten identiske utkikkspunkter, men tatt på forskjellige datoer og tidspunkt, og viser den samme byen på vidt forskjellige måter. Den dynamiske, pulserende, levende siden og den søvnige, drømmende om ikke surrealistiske siden. Alt som skal til for å se byen med to stikk motsatte karakteristikker, er å overraske den. Det kan man vanligvis oppnå ved å stå opp tidig om morgenen mens alle andre sover.

Jeg husker at jeg så oppover tårnene fra gaten, og ikke kunne se toppen av bygningen. Jeg tenkte for meg selv at dette bør være verdt det.

Slik tok jeg bildene

Det er veldig utfordrende å ta bilder fra byggeplasser, spesielt for skyskrapere. Jeg ble underlagt strenge sikkerhetstiltak pålagt av byggefirmaet, og det var lenge etter at alle andre formaliteter var klarert.

Jeg måtte se værmeldinger flere ganger hver dag for å planlegge ut fra de potensielt tåkete forholdene, og deretter koordinere dem med tilgangen til å ta bilder.

Hold deg oppdatert

Neste gang: Se verden utenfor søkeren

Abonner på nyhetsbrev