Paddling-Johnny-Haglund.jpg

Fange opp rask action

Samo Vidic

Sportsfotograf Samo Vidic er født og oppvokst i Bled i Slovenia og begynte som amatørfotograf da han var 17 år gammel. Han var fascinert av alle mulighetene med ulike kameraer, objektiver og film, og han fikk raskt gode kunnskaper og forstod at dette kunne være drømmejobben.

Han begynte å jobbe som profesjonell fotograf da han var 23, og siden 2005 har han tatt bilder for Red Bull. Han reiser jorden rundt og tar bilde av de beste idrettsfolkene i verden.

Samo har bidratt med bilder til Getty Images, og i tillegg har fotografiene hans figurert i noen av de mest anerkjente sportsbladene i verden, for eksempel Outside, L'Équipe og ESPN. I 2013 vant han "Wings"-kategorien i Red Bull Illume Image Quest. Han har også flere ganger vunnet den slovenske pressefotokonkurransen.

Vi tok en prat med Samo mens han forberedte seg til å ta stillbilder av vår nyeste Come and See-film, City Surfers.

Surfer-Samo-Vidic

© Samo Vidic – Canon Explorer. Tatt med et Canon EOS-1D X Mark II med et EF300mm f/2.8L IS USM-objektiv, og eksponeringstiden var 1/250 sek. med f/3,5, ISO 400.

Forberedelser til fotograferingen

"Jeg har alltid likt å ta bilder av sport og action. Det er derfor fantastisk å kunne fotografere de lokale surferne Alex, Karine og Tao på elven Eisbach i München med bylivet i München som bakgrunn. Det er stilig å finne noe så uventet som surfing midt i byen, der man ganske enkelt kan komme og surfe mens folk ser på fra broen. Det er imidlertid utfordrende å arbeide på et åpent område der folk passerer hele tiden. Jeg har ikke kontroll på noe som helst utenom utstyret!"

Fange dramatisk action

"Jeg vil fange mye action med byen i bakgrunnen, slik at vi kan vise at dette faktisk foregår i München. Jeg skal bruke lys til å øke den dramatiske effekten, og jeg fryser actionbildene ved hjelp av strober. Dette fungerer bra fordi vi for det meste skal ta bilder ved solnedgang og om kvelden."

Samos utstyrsliste

"Nye Canon EOS-1D X Mark II passer perfekt til denne typen actionfylte bilder om kvelden, fordi autofokuseringen er svært rask og ISO-hastigheten er svært god. Det betyr at jeg er sikker på at jeg tar tydelige, detaljerte bilder. Det er et kamera som gir svært rask respons, og jeg stoler virkelig på det."

Objektivene jeg bruker til denne fotograferingen, er Canon 24-70, 70-200 og 35 mm. 35 mm-objektivet gir meg muligheten til å ta bilder med skikkelig åpen blenderåpning, f/1,4, slik at jeg får en ganske uklar bakgrunn. Med 70–200-objektivet kan jeg stå langt unna og likevel ta nærbilder. Fotografering fra denne posisjonen gjør meg mer fleksibel, slik at jeg kan tilpasse meg det som foregår, og ta de beste bildene."

Surfere-Samo-Vidic

© Samo Vidic – Canon Explorer. Tatt med et Canon EOS-1D X Mark II med et EF70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv, og eksponeringstiden var 1/200 sek. med f/5,0, ISO 200.

Få mest mulig ut av idrettsutøverne

"Du kan få mest mulig ut av surferne, eller idrettsutøvere generelt, hvis du vet litt om idretten du fotograferer. Jeg prater alltid med dem før fotograferingen, og jeg viser dem ofte bildene underveis. Noen ganger er de kalde eller sultne, men når jeg viser dem flotte bilder, får de ekstra energi."

Snarveier til å bli en god fotograf

"Jeg blir av og til spurt om hvordan man raskt kan bli en god fotograf, og jeg svarer bare at det ikke finnes noen snarveier."

Hold deg oppdatert

Neste gang: Se verden utenfor søkeren

Abonner på nyhetsbrev