Autumn-Portrait-Woman

Utnytt høstlyset

EOS-veiledning

Skiftet mot høstfargene betyr at dette er en flott tid for å ta en tur med kameraet. Solen står lavere på himmelen, og derfor er lyset ofte varmt og mykt, noe som er flott for å ta bilder hele dagen. Kaldere netter betyr også at det er større sjanse for at det dannes tåke om morgenen, så dra ut og ta bilder av disige motiver i byen eller på landet før solen får den til å fordampe.

• Reflekter varmt lys
• Objektiver for portretter
• Portrettmodus
• Fokuser på motivets øyne
• Delvis måling for bakgrunnsbelyste bilder
• Fotografering på overskyede dager med flatt lys
• Ta bilder i RAW-format

Yellow – Thawt Hawthje
Rettigheter: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Utnytt høstlyset

Den nye årstiden medfører en spesiell lyskvalitet på slutten av tidlige høstdager. Solen står lavere på himmelen, noe som gjør at høstkveldlyset har myke og varme toner som passer godt for portrettbilder. Når du tar bilder av mennesker eller portrettbilder, bør du utnytte lyset på beste mulige måte ved å plassere motivet slik at solen er bak vedkommende, og deretter slå på den innebygde blitsen for å kaste litt ekstra lys på ansiktet. Kameraet gjør arbeidet. Du trenger bare å sørge for at motivet er relativt nær kameraet, vanligvis mindre enn fire meter unna.

Reflekter varmt lys

Som et alternativ kan du plassere motivet slik at det varme lyset lyser opp vedkommende fra den ene siden. Prøv å holde et vanlig papirark på motsatt side av lyskilden for å reflektere noe av lyset til skyggesiden av ansiktet. Papiret kan være alt fra et A3-fotoark til en restaurantmeny. Bare pass på at det er hvitt eller har nøytral farge.

Objektiver for portretter

Portrettbilder ser best ut når du bruker et langt objektiv. Selv om du har et standardobjektiv, kan du prøve å zoome til den lengste innstillingen og deretter gå bakover fra motivet. Dette gir det mest flatterende resultatet.

Hvis du har et lengre zoomobjektiv med telefoto, kan du prøve å dreie zoomen for å redusere avstanden mellom motivet og bakgrunnen. Du må kanskje gå et stykke bakover fra motivet for å få mest mulig ut av komprimeringseffekten.

Hvis det er kraftig bakgrunnsbelysning eller sidelys, er det viktig at objektivets forside er svært ren. Fingermerker og smuss øker muligheten for gjenskinn som gjør bildet mykere, og kan skape merkelige lysflekker. Det er lurt å bruke en solblender for å redusere dette gjenskinnet så mye som mulig.

Good friends are hard to find – Johnny Silvercloud
Rettigheter: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Portrettmodus

Drei programhjulet til scenemodiene, og velg modusen Portrett. Denne enkle handlingen sikrer at kamerainnstillingene er optimalisert for å gi grunn dybdeskarphet og jevne hudtoner. Vær klar til å ta flere bilder i en sekvens når du prøver å fange et flyktig uttrykk.

Autumn’s arrival (+4) – Martinak15
Rettigheter: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Fokuser på motivets øyne

Når du stiller kameraet inn på en av modiene for kreativ sone, f.eks. Tv, Av, P eller M, får du tilgang til alle innstillingene til kameraet. Velg ett enkelt AF-punkt, og flytt enten til den optimale plasseringen, eller fokuser på øyet til motivet, og endre deretter komposisjonen. Hvis du er superselektiv med fokuspunktene, sikrer du at øynene til motivet er skarpe. Det er avgjørende for ethvert portrett.

Når du bruker et Canon-objektiv med USM-fokusmotor, kan du justere fokuset manuelt når autofokus er fullført. Vri ganske enkelt fokusringen på objektivet for å fininnstille fokuset på motivet. Hvis du har et kamera i EOS M-serien og bruker EF-M-objektiv, kan du oppnå et lignende resultat med AF+MF-funksjonen på kameraet.

Portrait in Botanic Garden – Christian Bortes
Rettigheter: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Delvis måling for bakgrunnsbelyste bilder

Hvis du har tenkt å ta et bilde med solen bak motivet, vil du kanskje oppdage at ansiktet ser mørkere ut enn det du forventet. Endre målermodusen til Delvis måling, og plasser midten av rammen over ansiktet til motivet. Delvis måling måler fra en liten sirkel rundt midten av rammen. Når du har målt lysstyrken, trykker du på knappen * for å låse eksponeringen før du endrer komposisjonen til bildet.

Fotografering på overskyede dager med flatt lys

Av og til er de tidlige høstdagene overskyet, og det betyr flate skygger og mindre lys. Noen ganger er dette lyset ideelt for å ta portrettbilder, men det trenger ofte litt hjelp. Bruk en Speedlite-blits, og still inn zoomen dens slik at lyset er en smal stråle. Rett deretter lysstrålen mot motivet for å gi ansiktet ekstra dybde og form. Dette fungerer ofte enda bedre hvis du kan bruke blitsen uten at den er montert på kameraet. Hvis du bruker automatisk E-TTL-blits, får du de beste mulige eksponeringene.

Ta bilder i RAW-format

RAW-formatbilder (i motsetning til JPEG) gir mest fleksibilitet for etterbehandling av bildene på en datamaskin. Hvis du velger å bruke RAW, må du sørge for å ha rikelig med plass på minnekortene. RAW-bilder kan behandles i noen kameraer, men oftere på en datamaskin. Canon inkluderer Digital Photo Professional-programvare med EOS-kameraer for behandling av RAW-bilder. Med RAW kan du endre hvitbalansen for å gi bildene en varmere følelse. Du kan også eksperimentere med ulike bildestiler som Høstfarger-stilen som kan lastes ned fra Canons webområde.

Hold deg oppdatert

Neste gang: Se verden utenfor søkeren

Abonner på nyhetsbrev