no consumer

Fregner og blå øyne, kreative portretter

Maja Topčagićs stil i kreative portretter har skapt stor interesse på nettet, spesielt hennes enestående bilder av rødhårede. Du har kanskje sett noen av hennes tidligere bilder som hun sendte til You Connect-galleriet.

Se Maja mens hun går omkring i hjembyene Bihac og Sarajevo og tar bilder av venner.

Maja Topčagić snakker om kreativ fotografering av portretter

Dette er den første videoen i en serie, som viser Canon-eiere demonstrere hvordan de tok noen av sine favorittbilder. Mens hun filmet, snakket Maja om seg selv og sin fotograferingsstil:


Hvordan begynte du å ta bilder?

"Jeg startet med å bruke en mobiltelefon, men fant fort ut at jeg trengte noe bedre. Så hadde jeg kjempeflaks ved at jeg fikk tilsendt et kamera fra noen jeg aldri hadde møtt. Det er bare 6 år siden, og det er helt utrolig hvor langt jeg har kommet med fotografering på den tiden."


Ditt spesialområde er å ta portretter med bare naturlig lys. Hvordan kom du inn på den teknikken?

"Portretter er min store lidenskap, takket være alle de gode vennene mine. Men jeg har alltid visst at de beste bildene får man i naturlig lys, pluss en reflektor, selvsagt."

"Reflektoren gir meg muligheten til å kanalisere lyset og bruke det på best mulig måte, noe som ofte betyr å dirigere det mot motivets øyne for å gi dem den ekstra gnisten."


Fører det til en begrensning på når og hvor du kan ta bilder?

"Jeg må være svært nøye med når på dagen jeg tar bilder, og samtidig ta hensyn til sollyset når jeg tar bilder på denne måten. Jeg liker best å ta bilder sent på ettermiddagen, i den gylne timen."

"I løpet av den timen tar jeg bilder i hvilket som helst vær, og selv på overskyede dager er lyset best. Jeg liker faktisk å ta bilder når det er litt overskyet, for da blir tonene mer naturlige. Men på slike dager trenger man definitivt en reflektor for å gi lys til øynene."


Synes du det er vanskelig å kontrollere alle aspekter ved fotograferingen?

"Det er mye mer å tenke på når man tar portrettbilder, men vennene mine som jeg tar bilder av, er veldig flinke til å lytte! Vi har en avtale om at jeg bare trenger å si ett ord, og dermed vet de hvilket uttrykk jeg er ute etter. Dermed får jeg flere forskjellige poseringer på et par sekunder, noe som er veldig bra når man har begrenset tid til fotografering."


Vi så dette da du tok bildet, og vi ble veldig fascinert av det. Men hva med alle de andre aspektene?

"De små detaljene er svært viktige, for eksempel når jeg tar nærbilder. Selv klærne mine kan ses i refleksjonen. Og bakgrunnen kan være forstyrrende."


Er det derfor du liker å ta bilder av modeller ovenfra?

"Jeg liker perspektivet ovenfra. Det er en flott vinkel av modellen, og det gir interessante skygger. Jeg tror det utfordrer seeren – hvordan kan håret ligge tvers over ansiktet? Dermed har jeg frihet til å flytte meg rundt og leke med vinkler og lys."


Hvordan kontrollerer du da kameraet når du skal tenkte på alt det andre i tillegg?

"Det er viktig å ha kontroll på blenderåpningen og ISO-innstillingen, og jeg endrer innstillinger etter hvert som jeg flytter meg rundt. Jeg følger hele tiden med på disse innstillingene for å sørge for at jeg har blenderåpningen lav nok og ISO-innstillingen høy nok."


Det er åpenbart at du er lykkelig i Bihac og Sarajevo, men hvilke planer har du for fremtiden?

"Jeg har mange ideer og planer for fremtiden. Nå har jeg nettopp kommet tilbake fra New York, og det får dere høre mer om snart!"

Finn ut mer om hennes fotografering ved å søke på Maja Topčagić.

Bilder som er med i Majas historie

Filmen inneholder et utvalg av Majas favorittbilder, inkludert bilder fra You Connect-galleriet.

Legg til bildet i You Connect-galleriet og start reisen.