no consumer

Fotografering av bylandskap

Når du tenker på sommerlandskap, ser du sannsynligvis for deg blå himmel, grønne enger og fjell i bakgrunnen. Det er bare halve sannheten. Du kan ta lekre landskapsbilder i byen også, og for mange er motivet både mye nærmere hjemmet og mer interessant.

 

I byen er det ofte vanskelig å komme seg langt nok unna motivet, fordi bygningene kommer i veien. Byfotografer konsentrerer seg derfor ofte om mindre deler av motivet, slik som former, mønstre eller kontraster som til sammen utgjør en by.


Denne veiledningen fokuserer på:
         • Riktig tid på døgnet
         • Filmer med intervallopptak
         • Ulike perspektiver
         • Utelate distraksjoner
         • Monokrome bilder
         • Objektiver og stativer

 

Tid på dagen

Landskapsfotografer rådes vanligvis til å ta bilder tidlig om morgenen eller tidlig på kvelden når solen står lavt på himmelen. Ved fotografering i bylandskap har man større fleksibilitet og kan ta bilder nær sagt når som helst på døgnet hvis motivet tillater det.

Tidlig morgen er imidlertid fortsatt det mest ideelle tidspunktet. Den lave solen har en gyllen glød som gir varme til både stein og murstein. Dessuten reflekteres lyset på en flatterende måte. Hvis du tar med solen i bildet, kanskje mellom to høye bygninger, kan resultatet bli slående.

Senere, når solen stiger opp på himmelen, flytter skyggene seg over motivet og danner interessante mønstre mellom lys og skygge. Hvis du har anledning, kan du ta en fotoserie med kameraet samme sted i intervaller utover dagen. Dette er enklest hvis du har tilgang til et kontor eller et hus med utsikt over byen. Ta bilder fra tidlig morgen til sent på kveld. Bildene viser hvordan lyset endrer seg i løpet av dagen. Resultatet kan bli slående, særlig hvis du tar bilder av et opplyst motiv på nattestid og fortsetter å ta bilder utover natten.

1   2  3  4

spacer
            image

Tutorials

Svart/hvitt-fotografering
Actionbilder
Juleportretter
Fotografering om natten
Høstbilder
Fotografering av bylandskap