2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

FOTOGRAFERE MOTIVER I BEVEGELSE

Fang inn spektakulær parkouraction med Samo Vidic

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Samo Vidic har jobbet som profesjonell sportsfotograf i nesten 20 år. Som Canon Ambassador dekker han med jevne mellomrom store sportsarrangementer for magasiner og aviser i tillegg til å ta bilder til portretter av idrettsstjerner og annonsekampanjer for større varemerker. Han har fotografert sport for Red Bull siden 2005.

Samo fotograferte nylig parkourgruppen Storror i Istanbul i Tyrkia. Han fanget inn spektakulære bilder av utøverne som hoppet på og løp over overflater med ulike høyder. Vi spurte ham hvilke råd han har til fotografer som er klare for å fotografere freerunning og andre fartsfylte urbane sporter.

Pek deg ut det beste utsiktspunktet

«Det er viktig å forberede seg før fotograferingsøkten, spesielt når det gjelder raske og uforutsigbare sporter, for eksempel parkour,» sier Samo. «Det høres kanskje innlysende ut, men før du legger av sted, må du sørge for at du har med deg riktig utstyr, for eksempel riktige objektiver, oppladede batterier og ekstra minnekort.» 

På fotograferingsdagen sier Samo det er viktig å planlegge hva du skal gjøre. «Før jeg tar Canon EOS-1D X Mark II ut av vesken, prater jeg med utøverne og ser meg rundt på fotograferingsstedet, slik at jeg vet hvor utsiktspunktene er for det beste bildet,» sier han. 

Det er også veldig viktig å velge riktig objektiv. «Det er viktig å fotografere med det mest allsidige og robuste objektivet, siden det kan hende at kamerautstyret får seg en trøkk under fotograferingen,» forklarer Samo.

"Ta bilder under alle slags lysforhold og fra alle mulige vinkler og perspektiver."

Fotografer raskt og vær på utkikk etter detaljer

«Til fotografering av fartsfylte urbane sporter foreslår jeg bruk av et vidvinkelobjektiv, for eksempel Canons EF 16-35mm f/2.8L III USM, for solid og allsidig bruk. Til fotografering på avstand er Canons EF 70-200mm f/2.8L IS II USM et flott alternativ, fordi den er ideell for å fokusere på detaljer og isolere en utøver fra bakgrunnen.»
Parkourutøvere er hele tiden i bevegelse, og denne sporten er derfor vanskelig å fange inn på kamera. Samo anbefaler å ta kontroll over eksponeringsinnstillingene for å få best mulig resultat.

Relaterte artikler
Action photography: tips from a pro

SPORTSFOTOGRAFERING

Fotografere motiver i bevegelse: tips fra en profesjonell

Lær mer om actionsportfotografering fra denne mentorøkten med en terrengsyklist.

5 top tips for shooting action

FOTOGRAFERE MOTIVER I BEVEGELSE

5 tips for å ta bilder av motiver i bevegelse

Finn ut hvordan du tar mer kreative actionbilder på hverdagslige eventyr med tips fra den profesjonelle fotografen Tom Bing.

Get to grips with shutter speed

LUKKERHASTIGHET

Lær deg lukkerhastigheten

Disse fem grunnleggende tipsene hjelper deg med å mestre lukkerhastigheten for å ta bilder av motiver i bevegelse og forbedre actionfotograferingen din.

4 men running up a crane on to shipping containers

«For å fange inn alt som skjer, foreslår jeg å fotografere med den raskeste lukkerhastigheten,» sier han. «Minstekravet er 1/1000 sekunder eller raskere, bruk av AI Servo-autofokus og høyeste bildefrekvens.»

Hvis du er ny når det kommer til sportsfotografering, sier Samo at et bra kameravalg er Canons nye speilløse kamera – Canon EOS M50. «Det veier lite, kan fotografere opptil 10 bilder i sekundet, filme i 4K-oppløsning og sømløst overføre bilder til nettskyen eller en smarttelefon,» sier han.

Øv på teknikken

Hvis du vil bli god på å fotografere parkour eller andre urbane sporter, er Samos råd at du må øve deg så mye som mulig. «Ta bilder under alle slags lysforhold og fra alle mulige vinkler og perspektiver,» råder han.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

«Dra til en lokal sportsklubb – der kan du finjustere fotograferingsferdighetene dine og forstå innstillingene og funksjonene på kameraet. Øvelse gjør mester. Kom deg ut av rutinen – prøv nye ting, og gjør noe annerledes.»
Du kan se mer av Canon Ambassador Samo Vidics arbeid på nettstedet hans og i prosjektet hans om funksjonshemmede utøvere her.

Skrevet av David Clark
Fotoskribent og journalist

Oppdag kraften og allsidigheten i Canons 4K-serie

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker