UTENDØRS
Tips og triks for vinterferiebilder
Den profesjonelle sportsfotografen Richard Walch gir deg sine eksperttips for å ta fantastiske vinterbilder, fra valg av kamera til de beste innstillingene.
Actionbilder
Ekstremsportfotograf Richard Walch er like fornøyd når han henger ut av et helikopter som når han kjører slalåm, noe som har latt ham ta bilder av noen virkelig hårreisende og ektefølte øyeblikk. Hans lidenskap for fotografering begynte da han kjørte snøbrett med vennene sine, og den er like sterk som da han var 16 og fikk trykket sitt første bilde i en avis.
Her avslører han sin kreative tilnærming, historien bak sitt beste bilde og hvor han ser etter inspirasjon.
«Lidenskapen for fotografering ble vekket ved et lykketreff da jeg byttet skole og endte opp i en som hadde et profesjonelt mørkerom. Jeg tilbrakte mye tid der, noe som ikke var så bra for karakterene mine, men det var virkelig bra for fotograferingen. Jeg begynte med et Canon EOS-1N og arbeidet meg opp til Canon EOS-1D X Mark II. Samtidig tilbrakte jeg alle helgene på fjellet hvor jeg kjørte snøbrett. Den opprinnelige planen var å bli en sponset snøbrettkjører, men sannheten er at jeg ikke var god nok. Så jeg sa: «Ok, hvis jeg ikke kan få sponsoravtale, skal jeg prøve å ta bilde av vennene mine, som virkelig er gode.»»
«Det handler om å organisere seg og forberede seg på fotografering. Jeg har ingen formell utdanning som fotograf, jeg har bare gjort alle feil du kan forestille deg og prøvd å bare gjøre dem én gang. En av mine hardeste lærekurver var da jeg dro til Whistler i Canada etter at jeg var ferdig på skolen. Jeg fotograferte i en uke med film, dro til et laboratorium i Vancouver og la ti filmruller på bordet, og da jeg fikk dem tilbake, var samtlige undereksponert med tre stopp fordi jeg hadde satt kameraet på -3 ved en feil. Alle disse flotte bildene var bortkastede fordi de var tre stopp for mørke. Siden jeg brukte analog film, var det ikke mulig å rette det opp. Det gjør du aldri igjen.»
Noe jeg er svært oppmerksom på, er hvordan jeg kommer dit jeg skal, hvordan jeg holder meg trygg og hvordan jeg rigger til for fotografering. Du må være bevisst når du jobber utendørs eller på fjellet, til og med når du bare tar en selfie. Vær forsiktig, følg med på hva du gjør og ta deretter opp kameraet og ta bildet.»
"Jeg har ingen formell utdanning som fotograf – jeg har bare gjort alle feil du kan forestille deg og prøvd å bare gjøre dem én gang."
Helt siden jeg begynte å fotografere vintersport og snøbrettkjøring, drømte jeg om å dra til Alaska. Men du kan ikke bare dra til Alaska og se hva som skjer – du må være en del av et virkelig sammensveiset lag. Jeg dro med de fremste skikjørerne i Europa, en gruppe som heter Legs of Steel. Vi dro med skihelikopter til Haines – Alaskas beste sted for frikjøring. Snøen fester seg til disse loddrette veggene [avbildet nedenfor], så du kan kjøre brattere enn det som er mulig noe annet sted i verden. Presset er ekstremt høyt, for utøverne investerer ca.10 000 til 15 000 euro for å kjøre kanskje seks til ti runder, så når du fotograferer ut av en åpen dør i helikopteret, må du sørge for å få bildene. Det gikk bra – alle gjorde stuntene sine, og ingen ble skadet.»
«I America’s Cup (seiling) sa lagkapteinen fra New Zealand alltid: «Det som ikke gjør båten raskere, interesserer oss ikke». Hvis en funksjon ikke gjør bildet bedre, hvorfor snakke om den i det hele tatt? Det du virkelig trenger å fokusere på, er det som er unikt med met produkt. Gjør det deg i stand til å gjøre noe du ikke kunne gjøre tidligere? Både Canon EOS M5 og Canon EOS M50 er kameraer som virkelig kan gjøre deg i stand til å gjøre ting du ikke kunne gjøre tidligere.. De er svært små kameraer som lar deg være ekstremt rask og diskret, spesielt når du kombinerer dem med et Canon EF-M 32 mm f/1.4 STM fast objektiv – de er den perfekte kombinasjonen.»
«Ja! Å ta et flott bilde handler mer om teknikk enn om teknologi. Men alle Canon-kameraer har svært god autofokus, for eksempel. Dessuten er det vanlig at avansert teknologi først introduseres i et kamera på entusiast-nivå før den settes inn i avanserte kameraer. For eksempel ble en del av trykk-og-dra-teknologien for autofokus, som folk snakker om i forbindelse med Canon EOS R-systemet nå, faktisk introdusert med Canon EOS M5 og Canon EOS M50.»
«Da jeg var 16, var søsteren min med i et studentutvekslingsprogram i USA, og jeg kunne reise og besøke henne og familiene hun bodde hos i sommerferien. En av familiene var familien til administrerende direktør i Dallas Morning News, så én sommer fikk jeg jobbe som fotografpraktikant der. Alle fotografene lurte på hva jeg gjorde der, jeg som var så ung. Jeg var som en liten energikule som løp rundt. På ett av oppdragene skulle vi fotografere en stor seilbåt, og jeg endte med å klatre opp i masten, og jeg spurte kapteinen, som jeg ville ta bilde av, om å klatre opp sammen med meg slik at jeg kunne ta bilde av ham ovenfra med båten i bakgrunnen nedenfor.
«Jeg gjorde det lille ekstra for å få tatt dette bildet, og den fast ansatte fotografen som var med meg, plasserte bare kapteinen bak roret. Han fikk også et veldig fint bilde, men det var mitt bilde som ble trykt i avisen, og det betydde mye for meg da. Det lærte meg veldig tidlig at dersom du vil ta et enestående bilde, kommer det ikke av seg selv. Du må virkelig stå på for det. Jeg sikter alltid på det bildet jeg har i hodet, og det er like spennende som det var da jeg begynte.»
«Jeg går i dusjen, og da får jeg ideen [ler] – det er faktisk slik. Men vanligvis er jeg som en svamp – jeg prøver å få inspirasjon fra alt. Jeg kan gå på et kunstmuseum og få litt inspirasjon der, jeg kan snakke med en designer og få ideen der, snakke med en reisende og få hans idé, så kan jeg se på noen på Internett. Jeg tar inn all denne informasjonen ved å observere veldig detaljert, men jeg bare tar inn alt uten å vite når jeg skal bruke det. Hvis du bare ser på snøbrettbilder, ender du opp med å kopiere dem, og det er ikke bra. Men hvis jeg ser på hva en snøbrettfotograf gjør og så tar det med inn i seilfotografering, og deretter ser på hva en kunstner gjør og tar det med tilbake til en sport, kan jeg skape min egen stil og gi et motiv et nytt uttrykk.»
Les Richards praktiske tips om hvordan du kan ta bedre vintersportbilder denne skisesongen.
Skrevet av Kathrine Anker
La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.
Tilbake til alle historieneUtendørs
Den profesjonelle sportsfotografen Richard Walch gir deg sine eksperttips for å ta bedre vinterbilder, fra valg av kamera til de beste innstillingene.
LANDSKAPSFOTOGRAFERING
Minusgrader kan by på utfordringer når du skal bruke kameraet, så følg disse profesjonelle tipsene for å ta bilder i snø og is.
SPORTSFOTOGRAFERING
Tips for å ta fantastiske actionbilder med et Canon-kamera.